Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Hoogland en Wild winnen in Minsk

Zaterdag 29 juni 2019

Track - Ook de derde dag van het baanprogramma van de Europese Spelen verliep zeer succesvol voor de Nederlandse baanploeg.

Kirsten Wid was oppermachtig in het omnium en schreef zo – na de scratch – haar tweede onderdeel op haar naam in Minsk. Jeffrey Hoogland won het sprinttoernooi. De Nijverdaller besliste in een derde manche de finale tegen Harrie Lavreysen in zijn voordeel. Behalve het zilver voor Lavreysen was er ook een medaille van die kleur voor Jan Willem van Schip en Yoeri Havik op de madison.

Wild domineerde het omnium bij de vrouwen door de eerste drie onderdelen – de scratch, de afvalkoers en temporace – in haar voordeel te beslissen. In de afsluitende puntenkoers kon ze verdedigend rijden en volstond een derde plek om de eindzege binnen te halen. Het was na de winst op de scratch haar tweede zege in Minsk. Zondag komt ze nog in actie op de koppelkoers. Die koppelkoers verliep bij de mannen heel succesvol. Jan Willem van Schip reed – met Yoeri Havik aan zijn zijde – naar een tweede zilveren medaille. Eremetaal van diezelfde kleur won hij eerder op de puntenkoers.

Ook de sprintonderdelen verliepen opnieuw succesvol. Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen zetten een dag eerder op de kwalificatie van het sprinttoernooi al de snelste tijd neer en uiteindelijk was de einduitslag hetzelfde en wist de Nijverdaller in de finale de Brabander te verslaan in drie manches. De vrouwen bereikten in hun sprinttoernooi de kwartfinales, die op zondag worden verreden. Bondscoach Hugo Haak kon tevreden zijn, zo meldt hij op de site van de KNWU. “Ik ben aangenaam verrast over het niveau dat we hier haalden. We hadden niet naar dit evenement toe gewerkt, maar rijden vanuit ons basisniveau deze zomer een aantal wedstrijden, waaronder deze Europese Spelen. We zien hier dat de basis van deze ploeg heel goed is. Jeffrey en Harrie stuwen elkaar naar een hoog niveau. Nadat beiden in de finale een manche wonnen, wist Jeffrey Harrie in de decider te verrassen, maar ze maakten allebei een sterke indruk. We gaan kijken wat er nog meer inzit voor de sprinters  in dit toernooi, maar mogen op basis van de resultaten tot nog toe heel tevreden zijn.”

Hoogland zelf was  - na de met Van den Berg, Lavreysen en Van ’t Hoenderdaal gewonnen teamsprint – opnieuw succesvol in Minsk. “Ik ben heel tevreden over het sprint toernooi. We hebben het niet eens gepland dat we hier een piek hebben en we zijn wat dingen aan het experimenteren en blijkbaar werkt dat ontzettend goed. En het wat een heelspannende finale. De eerste rit verloor ik echt nipt, waardoor ik er voor moest zorgen dat er een decider aan te pas kwam en dat lukte gelukkig. En in die manche verraste ik hem met een vroege aanval en was het eigenlijk na 75 meter al gedaan. Alleen bleef ik vol rijden omdat de coach bewust niet aangaf dat ik kon stoppen en ik dus vol overtuiging doorging. Toen bij de finish kwam, ontdekte ik pas dat Harrie al lang gestopt was.” Sam Ligtlee reikte op de kilometer bij de mannen nog tot een vierde plek.

Foto: © SportfotoEerder...

Track Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl