Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Geen maat op Smulders en Kimmann bij NK BMX

Zondag 07 juli 2019

Offroad - Wereldkampioene Laura Smulders en Niek Kimmann zijn de grote winnaars geworden bij de Nederlandse kampioenschappen BMX.

Waar beiden zaterdag al de tijdrit wonnen in Erp, waren ze zondag ook de sterkste in de reguliere wedstrijd. Daarin toonde Smulders zich oppermachtig bij de vrouwen. Kimmann moest in de finale lang Twan van Gendt voor zich dulden, maar wist hem op het laatste rechte stuk toch nog te passeren.

De titelstrijd bleek er bij de vrouwen vooral één tussen vier rijdsters. De zussen Laura en Merel Smulders, Judy Baauw en Merle van Benthem. Na drie manches ter kwalificatie voor de finale, waarin zij het dan ook die streden om de winst. De oudste van de twee Smulders zussen won daarin met een vrij ruime voorsprong. Haar jongere zus Merel drong lang aan bij Baauw, maar moest zich tevreden stellen met het brons.

“Ik kan hier bijna alleen maar verliezen en dat vind ik wel wat vervelend aan een NK”, keek Smulders na haar zege terug. “Van de andere kant heb je hier wel de nummer één, twee en drie van de wereld aan de start staan. Het is dus ook niet de minste groep meiden die hier staat, maar ik heb hier ook mijn regenboogtrui aan en dan wil je op een Nederlands kampioenschap niet onder doen voor de rest.”

Smulders won dan wel met overtuiging, in haar ogen was haar finale zeker niet de beste rit. “Ik wilde misschien wel iets te graag winnen en daardoor maakte ik wel wat schoonheidsfoutjes. Mijn start was goed, de rest van het rondje niet top, maar wel goed genoeg om te winnen. Ik ben blij dat ik met twee titels naar huis ga.”

‘Vorm meenemen naar EK en WK’

Waar de ruim vier jaar jongere Merel Smulders aan het begin van het seizoen kampte met een hersenschudding, toonde zij bij de NK ook weer beterschap. “Ik was wel zenuwachtig, maar had een goede focus”, keek ze terug op haar finale. “In de finale had ik mijn beste start van de dag en daarna ging het eerste stuk ook goed. Bij de dubbele sprong maakte ik op het tweede stuk wel een grote fout, waardoor ik veel snelheid verloor. Ik had het gevoel dat ik Judy misschien nog voorbij kon komen, maar na die fout had ik niet meer genoeg energie om dat te doen.”

Na twee bronzen medailles in een weekend, keek de 21-jarige Smulders met een positief gevoel terug. “Ik ben blij met hoe het vandaag ging. Op het eerste stuk gaat Judy nog wel echt harder, maar juist door mijn goede start in de finale zat ik er wel echt dichtbij. Het hing erom of één van ons een foutje maakte. Ik hoop deze vorm mee te nemen naar de EK en WK, de komende weken.”

Kimmann wacht en wint

Bij de mannen won Kimmann twee van zijn manches en werd hij eenmaal derde, waarna hij na een goede start ook weer soeverein op weg leek naar de winst. Dat was echter buiten Van Gendt gerekend. Hij legde Kimmann het vuur aan de schenen en nam in de eerste bocht de leiding over. Die hield hij vast tot op het laatste rechte eind. Geduldig wachtte Kimmann zijn kans af, waarna hij in de laatste meters Van Gendt toch nog wist te passeren. Op gepaste afstand was de derde plaats voor Dave van der Burg.

WIN 'MIJN TOUR DE FRANCE' VAN GERAINT THOMAS

 

 


Eerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl