Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Emmen is klaar voor WK Para-Cycling

Maandag 09 september 2019

Nieuws - Emmen en Drenthe zijn inmiddels bekende grond voor de internationale para-cycling top. Een groot deel van het deelnemersveld dat van 11 tot en met 15 september aan de start verschijnt bij de WK para-cycling 2019 was er ook bij tijdens de succesvolle World Cups in 2017 en 2018.

Drenthe geldt met meer dan 2.100 kilometer aan fietspaden, schitterende mountainbikeroutes en een groot aantal jaarlijkse fietsevenement als dé fietsprovincie van Nederland. De stad Emmen is met verschillende hunebedden op fietsafstand, het in de buurt gelegen Drentse Veenland en het gezellig stadscentrum de perfecte uitvalsbasis om je fietstocht te starten. Niet zo gek dus dat de UCI Para-Cycling Road World Championships 2019 juist hier zijn neergestreken.

Het is dit jaar voor de derde keer dat de internationale Para-Cycling top naar Emmen komt. Voor de deelnemers aan de wereldbekers in 2017 en 2018 is vooral het gebied rond de Meerdijk bekend terrein. Het businesspark Meerdijk waar ook het stadion van Eredivisionist FC Emmen staat en de aangrenzende wielerbaan worden ook tijdens de WK weer gebruikt, maar de wielrenners komen dit jaar voor het eerst ook in het centrum van de stad. Van woensdag tot en met vrijdag is het Raadhuisplein het decor voor de start en finish van de team relay en de tijdritten, in het weekend verplaatst het peloton zich naar de Meerdijk voor de wegwedstrijden.

Team Relay (Raadhuisplein, woensdag 11 september, 19.00u-19.30u)

De start van de team relay vindt plaats voor de ingang van dierentuin Wildlands. Het spectaculaire teamonderdeel waarbij gemengde teams van handbikers uit verschillende categorieën elkaar afwisselen wordt gereden op een parcours 1,42 kilometer. Over de Hondsrugweg komen de rijders via de Westenessscherstraat en de Vreding weer terug op de Hondsrugweg, waar ze over de finish komen en de volgende rijder van start gaat. Alle rijders komen op die manier drie rondes in actie. 

Tijdrit (Raadhuisplein, donderdag 12 september, 10.00u-17:45u en vrijdag 13 september, 10.00u-18.00u)

Op donderdag en vrijdag staan de tijdritten op het programma. De start van de tijdrit is net als bij de team relay voor de ingang van Wildlands. Via de Hondsrugweg komen de rijders op de Ermerweg, waar ze de brug over het Oranjekanaal passeren om vervolgens een lus om het Noordbargerbos te maken. Na deze lus rijden ze achter dierenpark Wildlands door terug richting de Hondsrugweg, waar de finish gelegen is. De deelnemers leggen het rondje van 10,38 kilometer afhankelijk van hun categorie een, twee of drie keer af. Op donderdag is het eerst de beurt aan de rijders in de cycling categorie en de tandems, vrijdag komen op hetzelfde parcours de tricycling categorie en de handbikers in actie.

Wegrace (Meerdijk, zaterdag 14 september 10.00u-18.15u en zondag 15 september, 10.00-19:04u)

In het weekend keren de rijders terug op de Meerdijk, de plek waar de afgelopen twee jaar alle wedstrijden van beide wereldbekers plaatsvonden. Toch is het parcours van de wegrace anders dan in 2018 en 2019. De start en finish liggen dit jaar op de wielerbaan van WSV Emmen, vanwaar ze via de Ullevi en de Stadionweg de Rondweg oprijden om vervolgens via de Sint Gerardusstraat terug op de wielerbaan uit te komen. Het 7,4 kilometer lange parcours kent meer bochten en is daardoor een stuk technischer dan afgelopen jaren. De cycling rijders en tandems zijn op zaterdag als eerste aan de beurt, waarna de WK worden afgesloten met de verschillende categorieën bij het handbiken en tricycling.

INFO OVER PROGRAMMA, DEELNEMERS EN EXTRA INTERVIEWS HIER

 Eerder...

Nieuws Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl