Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Wild wil in Apeldoorn ferme stap zetten richting Tokyo

Donderdag 10 oktober 2019

Track - Natuurlijk wil Kirsten Wild graag voor de Europese titels meestrijden op het EK Baan in Omnisport, waar ze vier van de vijf dagen in actie komt in de periode 16-20 oktober.  Maar de Europese titelstrijd in Apeldoorn kent ook een andere belangrijke insteek voor de Overijsselse: er zijn in Apeldoorn veel punten te verdienen om een startplek veilig te stellen voor de Olympische Spelen van Tokyo van komend jaar. En dus zal Wild zo nu en dan ook ‘op veilig’ willen spelen.

Met de andere baanrenners kijkt Wild ernaar uit om aan te treden in haar eigen Omisport, waar  ze bij de vorige toernooien het publiek regelmatig op de banken wist te krijgen. “Dat is wel heel leuk, zo’n thuiswedstrijd. Het WK hier in Apeldoorn in 2018 was heel mooi, qua sfeer en prestaties.  Voor mij persoonlijk was dat een heel bijzonder toernooi. Ik ga dit keer proberen het niet te vergelijken met toen. Maar dat publiek doet wel iets met je. Als je op een WK in Polen bent met een paar mensen voor je in het stadion, is dat ook heel tof, maar het publiek zelf reageert anders.  Hier gaat opeens zo’n hele tribune tekeer als je gewonnen hebt, alsof je met z’n allen als eerste over die streep bent gekomen.”

Ze won in haar loopbaan al zes Europese titels. Die verzameling wil ze graag uitbreiden. Maar vooraf tempert ze tegelijkertijd traditioneel de verwachtingen. “Maar dat lijkt me ook niet zo gek. Vooraf hoor ik wel dingen als ‘Ga je weer drie keer goud winnen’?’ Maar dat is niet zo gewoon als het voor die mensen klinkt.  Je probeert alles goed te doen en je goed voor te bereiden, maar die kans is niet zo groot dat het weer ‘eventjes’ lukt. De verwachtingen zijn wat dat betreft wel mee gestegen met de prestaties. Ik had op een toernooi een keer als enige  een bronzen plak, toen was iedereen blij met die medaille. Maar als nu hetzelfde gebeurt, hebben we gefaald met z’n allen. Als sporter weet je hoe moeilijk het is om die successen ook daadwerkelijk te behalen. Je kunt ook heel goed zijn,  maar dat het allemaal niet lukt.  Dus ik kan ook heel goed blij zijn als het één keer allemaal op zijn plek valt.”

De punten die te behalen zijn voor Tokyo zijn ook van belang voor Wild. “Het plan is om eerst dit EK en twee wereldbekers te doen in Minsk en Glasgow. Dan moeten we zien hoe we ervoor staan.   De planning is nog niet helemaal duidelijk. Het hangt af van dit blokje met wedstrijden. Gaat het goed, kunnen we ontspannen toeleven naar het WK. Gaat het niet zo goed, dan moeten we concessies doen en toch de punten elders zien te scoren.  Ik houd er wel van om wat zekerheid te hebben: als die ticket binnen is, dan is deze binnen.” En dus is Wild bij voorbaat van plan om zo nu en dan ook voor zekerheid te gaan. “Op een EK zijn heel veel punten te behalen op de olympische onderdelen omnium en madison. Als je een wereldbeker verprutst, dan komt er een nieuwe kans. Maar de punten van dit EK worden maar één keer vergeven. Dus heb ik me voorgenomen soms voor zekerheid te kiezen. Niet alles of niets spelen om of eerste of tiende te worden, maar dan misschien een keer eerder tekenen voor een vierde plek. Dat is in ieder geval bij voorbaat de insteek. In het toernooi zelf is het soms anders. Als je een rugnummer opspeldt, wil je winnen. Maar ik zal me een beetje proberen te beheersen met het oog op Tokyo.”

Foto: © Sportfoto-Dick Soepenberg

 

 Eerder...

Track Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl