Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Polonaise met steeds minder mensen

Vrijdag 29 november 2019

Blog - Het wielerjaar 2019 werd op het KNWU Najaarscongres donderdagavond als het beste ooit uit de ruim 90-jarige geschiedenis van de wielrenunie gekenmerkt. Met de excuses dat niet alle hoogtepunten in de samenvatting pasten. Een hoopgevend begin van de bijeenkomst, maar toen de aanwezigen drie uur later de zaal in Papendal verlieten, was van de jubelstemming weinig meer over. Een derde van de personeelskosten wordt geschrapt, want de licentie-aantallen lopen terug en daarmee de inkomsten van de bond.

We lopen al een jaar lang de polonaise na al die geweldige successen. Want toegegeven: in het kunstfietsen kan het beter en in cyclo-ball stellen we niets voor, maar in alle grote disciplines van de wielersport gaat het natuurlijk al jaren geweldig goed. Met een wereldkampioen BMX, talloze wereldkampioenen op de baan, een wereldkampioene op de weg en wereldkampioenen in het veld kan het nauwelijks beter. Om maar te zwijgen van al die Europees kampioenen (waaronder goud en brons op het EK MTB). En we kunnen doorgaan met opnieuw geel én een podiumplaats in de Tour, de winst in de Giro Rosa en klassiekerzeges op de weg. Maar wie voorin de polonaise omkijkt wie er volgen, ziet steeds minder mensen in de rij. Bij de jeugd, de nieuwelingen en de junioren lopen de aantallen verder terug. Wedstrijden organiseren in deze categorieën doe je voor steeds minde renners. En dat is voor de toekomst van een succesvolle bond een bedreiging. Sommige renners beginnen pas na de jongerencategorieën aan de sport - zoals Bauke Mollema en Annemiek van Vleuten - maar renners als Dylan van Baarle, Amy Pieters en Anna van der Breggen zag je toch al een decennium lang aankomen vanuit de jeugd. Hoe groter de vijver, des te groter de onderlinge concurrentie en des te sterker onze beste renners.

En dat is nog maar één van de problemen waar de wielersport -mee te maken heeft. Minder vrijwilligers om de jeugd te laten koersen, minder politie om hen te begeleiden, minder wedstrijden om te rijden. De wielersport leidt onder een maatschappelijk probleem: er wordt gekeken naar het rendement op de korte termijn (wat brengt het op?) en niet naar de o zo noodzakelijke lange termijn.

Voorlopig kunnen we nog wel even door met onze talenten, sterker nog: nieuwe toppers kloppen alweer op de deur als je kijkt naar het EK voor junioren op de weg en de successen in het veld. Maar dat er geïnvesteerd moet worden in de pijlers van de wielersport dat is een duidelijk verhaal. Op hetzelfde congres werden presentaties gegeven om meer ongebonden leden aan de bond te binden en binnenkort verschijnt er een plan om jongeren langer enthousiast te houden voor de sport, ook als er niet direct gewonnen wordt. Jumbo-Visma rolt een plan uit om meer mensen warm te krijgen voor de wielersport en investeert ook in opleiding. Dus laten we ook weer niet te negatief zijn. Maar dat de successen veel problemen verhullen, is wel een sombere conclusie.

Roy Schriemer



Eerder...

Blog Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl