Van Vleuten wint Omloop Het Nieuwsblad

Zaterdag 29 februari 2020

Women - Women- Annemiek van Vleuten heeft op weergaloze wijze de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. De wereldkampioen van Mitchelton Scott trok in de 126 kilometer lange rit van Gent naar Ninove aan de voet van de Kapelmuur in Geraardsbergen meteen door en liet in het geweld twintig rensters de hielen zien.

De Italiaanse Marta Bastianelli won de sprint om de tweede plaats door achtereenvolgens Floortje Mackaij, uittredend kampioen Chantal van den Broek-Blaak en Ellen van Dijk achter zich te laten.

Tekst: Dan Rolandus

"’Ik zat onderaan de Muur in een perfecte positie en ben gewoon strak doorgereden. Het was koud, veel wind, gewoon slecht, maar onder deze barre omstandigheden voel ik me goed’’, verklaarde Annemiek van Vleuten. Het trainingsbeest uit Wageningen bereidde zich voor in Columbia op een kleine 3.000 meter, met de ploeg op Gran Canaria en met haar mannelijke collega ’s bij Mitchelton Scott nabij de Etna in Italië. De voorbereiding heeft de geboren Vleutense geen windeieren gelegd, want in de eerste de beste wedstrijd, die er toe doet, sloeg zij ongenaakbaar toe.

Aanvalslust

De Zwitserse Nicole Hanselmann (Doltcini-Van Eyck Sport) was na 4 kilometer bij een klimmetje de eerste aanvalster. Ploeggenote Marieke van Witzenburg uit Brielle nam het werk van de Zwitserse na 12 kilometer koers, eveneens bij een klimmetje, van haar over. Na 20 kilometer zocht Christina Schweinberger (Doltcini) de aanval en kreeg Femke Markus (Parkhotel-Valkenburg) en Maaike Boogaard (Alé BTC Ljubljana) in haar wiel mee. De Oostenrijkse moest eraf, waarna Markus en Boogaard in de storm en neer gutsende regen doorreden. De equipe van Doltcini-Van Eyck Sport toonde zich in de eerste 30 kilometer de meest aanvalslustige ploeg. Markus en Boogaard kregen hulp van de Amerikaanse Emely Newsom (Team TIBCO-SVB). De maximale voorsprong van 40 seconden liep op weg naar de eerste kasseienstrook van de Haaghoek terug tot nul. Het tempo van het peloton vloog onder aanvoering van CCC-Liv en Mitchelton-Scott omhoog. Na 41 kilometer, net voor het opgaan naar de Haaghoek, was er een valpartij met onder andere Jip van den Bos (Boels-Dolmans) en Rozemarijn Ammerlaan (NXTG Racing). Op de Haaghoek werd het peloton uiteen gereten.

Materiaalpech

Rampspoed was er ook voor Annemiek van Vleuten. Zij kreeg na 53 kilometer materiaalpech en moest vol in de beugels in de achtervolging. ‘’Een renster reed in mijn achterwiel waardoor de ketting vastliep. Het was superkoud, waarna het terugkomen me goed heeft geholpen om weer warm te worden’’, sprak de winnares later na haar zege droogjes. Chantal van den Broek-Blaak leidde op de Molenberg, na 69 kilometer, de groep met in haar wiel Floortje Mackaij (Sunweb), Jeanne Korevaar (CCC-Liv) en de Italiaanse Marta Bastianelli (Alé BTC Ljubljana). Jip van den Bos, vorig jaar nog derde in de Omloop, was intussen na achtervolgingsinspanning bij de leiders aangesloten. Met nog zo ‘n 50 kilometer voor de wielen hadden zich 21 rensters verzameld om de finale in te gaan. Onder hen Chantal Blaak, Lonneke Uneken, Christine Majerus, Jip van den Bos (allen Boels-Dolmans), Jeanne Korevaar (CCC-Liv), Ellen van Dijk (Trek-Segafredo), Floortje Mackaij (Team Sunweb), Lorena Wiebes (Parkhotel Valkenburg) en Annemiek van Vleuten. Chantal Blaak en de Zwitserse Marlen Reusser probeerden uit de greep te komen. Christine Majerus hield het tempo vervolgens zo hoog mogelijk, maar was onderaan de voet niet bestand tegen het geweld van de tempoversnelling van Anemiek van Vleuten. De 37-jarige terriër kreeg voor even gezelschap van Floortje Mackaij en Chantal van den Broek-Blaak, maar eenmaal langs de Muur trok zij nog eenmaal aan om vervolgens langs de Kapel als een schicht naar beneden te duiken. De voorsprong liep zienderogen op waardoor het diep buigende viertal Floortje Mackaij, Chantal Blaak, Ellen van Dijk en Marta Bastianelli niets anders restte dan op te gaan voor de tweede plaats. De Italiaanse Marta Bastianelli en Floortje Mackaij mochten uiteindelijk met de ‘Master Class’ mee op het podium. ‘’Ik zat onderaan de Kapelmuur in goede positie, zag op mijn wattagemeter dat er nog wat power op zat. Er was ook geen paniek bij de materiaalpech. Ik ben uit ervaring gewoon rustig gebleven. Ik ben blij met deze mooie overwinning, een goed begin van het seizoen.’’

Foto (c) Sportfoto-Bart Hazen

 

 Eerder...

Women Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl