Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Aussie Matthew Hayman winnaar in Nijverdal

Zaterdag 29 augustus 1998

Elite men - Matthew Hayman heeft de 23e Rabobank-Van Keulen Omloop op zijn naam geschreven. De Australier onsnapte in de straten van Nijverdal uit een kopgroep van vijf renners. Lang zag het er naar uit dat een andere solist, Maarten Nijland, met de zege in deze vrije klassieker zou gaan lopen.

Na een door talloze valpartijen ontsierde beginfase werd de finale van de van Hellendoorn naar Nijverdal verplaatste klassieker ingeluid door een vlucht van het vijftal Gerben van den Broek (Axa), Dennis Heij (Golff-Gazelle), Gerben Nijmeijer (Batavus), Edwin Dunning (Tegeltoko) en Rob Froeling (OWC). Dit kwintet ontsnapte in de laatste van drie aanlooplussen en bouwde een maximale voorsprong op van maar liefst 3.15 minuten. De zaak leek beslist, maar toen het peloton onder impuls van Rabobank en P&O-Lowik ernst maakte met de achtervolging, slonk de voorsprong snel.

Als laatsten werden Heij en Froeling in de kladden gepakt en op dat moment zag Maarten Nijland zijn kans schoon. De man uit Hengelo – die een aanbieding van Gerolsteiner op zak heeft om daar te komen crossen – bleef anderhalve ronde alleen op stap, maar de Rabo’s Matthew Hayman en Marcel Duyn reden in het gezelschap van Angelo van Melis (Axa) en Bram Schmitz (Agu) nog naar de eenzame koploper toe. Nadat Duyn en Van Melis een paar vergeefse ontsnappingspogingen had gedaan, ging Hayman er vlak voor de bocht die naar de finish leidde vandoor. Achter hem werd heel even getwijfeld en dat volstond voor de eerste Australische zege in Nijverdal.

In de sprint om de resterende podiumplaatsen versloeg Nijland zijn medevluchters Duyn, Schmitz en Van Melis in die volgorde. Bart Boom won op negen seconden de sprint van de groep geklopten, met daarin ook de renners van Golff-Gazelle, die op dezelfde dag door hun ploegleider Frits Schur op de hoogte waren gebracht van het feit dat hun formatie in 1999 geen deel meer zal uitmaken van het peloton. De belangrijkste reden voor dit besluit is volgens Schur de schaarste op de rennersmarkt. Door dit tekort aan goede renners worden er volgens de man uit Didam inmiddels hoge financiele vergoedingen geboden en daar wil Schur niet in meegaan. Hij is nu op zoek naar sponsors die voor volgend jaar een formatie met alleen maar neo’s wil ondersteunen. Golff en Gazelle blijven wel actief als sponsors van wielervereniging De IJsselstreek. (Tekst: Roy Schriemer)

29/08/1998:

23e Rabobank-Van Keulen Omloop: 192 km

(Nijverdal)

1.Matthew Hayman (Rabobank) 4.26.08, 2. Maarten Nijland (OWC) op 0.01, 3. Marcel Duyn (Rabobank) zt, 4. Bram Schmitz (Agu) zt, 5. Angelo van Melis (Axa) op 0.03, 6. Bart Boom (P&O-Lowik) op 0.09, 7. Jurgen de Jong (Axa) zt, 8. Gerben Lowik (P&O-Lowik) zt, 9. Godert de Leeuw (P&O-Lowik) zt, 10. Rudie Kemna (OWC) zt, 11 Wilco Zuijderwijk (Van Vliet) zt, 12. Sander Olijve (Deters-Stofwolk) zt, 13.. Freddie van der Werff (Peddelaars) zt, 14. Martijn Lust (Piels-Timmers) zt, 15. Joost Legtenberg (Batavus) ztEerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl