Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Retro: Flevotour 1998: Windstil in de polder

Zaterdag 30 mei 1998

Nieuws - De Flevotour kreeg dit jaar een vrijwel windstille editie en dat leverde een drietal geheel andere wedstrijden op dan voorgaande jaren het geval was.

Bij de nieuwelingen werd een kopgroep met de finish in zicht gegrepen, bij de dames kregen de vier koploopsters juist alle ruimte en bij de juinoren besliste een val over winst en verlies in Kampen. Organisator Willem Hup vond het zelf een wat matte koers, maar de winnaars Peter Mohlmann, Marion van Zuilen en Floris Wardenaar misstaan zeker niet op de erelijst.

Bij de nieuwelingen greep Adelaar Kenny van Hummel voor de zoveelste keer dit seizoen nipt naast zijn eerste klassieke zege van 1998. Ditmaal besloot de rappe coureur uit Elden er in de slotkilometers maar eens alleen tussen uit te knijpen. Al snel kreeg hij gezelschap van een kwartet renners: Steven Peters (Oldenzaalse WCl), Jimmy Toornman (ETP Zutphen), Roy Spijker (Noordwesthoek) en Koen Langenkamp (individueel). In de plaatselijke omloop leek de wedstrijd zich te ontwikkelen in het voordeel van dit vijftal, maar met het doek van de laatste kilometer in zicht streek het gretige peloton op de koplopers neer. Tweevoudige klassiekerwinnaar Lieuwe Westra zag zijn kansen op dat moment in rook opgaan als gevolg van een valpartij in de voorlaatste strijd. Het Adelaar-Duop Van Hummel en Mohlmann drong op de Haatlanderdijk het krachtigst aan voor de zege, een strijd die de lange Peter Mohlmann in zijn voordeel besliste. Van Hummel pakte voor de verandering maar eens een tweede plaats, terwijl Leon Notenboom derde werd. In hun spoor finishte een recordaantal aankomenden.

Vrouwen

Bij de vrouwen pakte The Greenery de eerste grote klassieke zege van het seizoen. De ploeg toonde zich in de beginfase al gretig met speldeprikken van Martine Bras en Ghita Beltman en was ook vertegenwoordigd toen onder de rook van Kampen op de Zwartedijk een groep van vier rensters wegreed. Behalve de latere winnares Marion van Zuilen (Greenery), maakten ook Angela Hillenga (selectie), Hester-Marieke Kroes en Marije Gemser (Hartol) deel uit van dit kwartet koploopsters. Aangezien alle grote ploegen in de frontlinie vertegenwoordigd waren en er daarom niet meer aangedrongen werd door het peloton bouwden zij al snel een voorsprong van meer dan een minuut op. Enkel de rensters van assistent-bondscoach Ingrid Haringa probeerden het kwartet nog te verschalken vanwege gebrek aan vertrouwen in de sprintkwaliteiten van HIllenga, maar zij wisten slechts een deel van het geslagen gat dicht te rijden in de bochtige slotomlopen over het Kampense industrieterrein. In de kopgroep was de onervaren Marij Gemser bovendien beried haar ervaren medevluchtsters op sleeptouw te nemen. Hester-Marieke Kroes, winnares in 1994, ging de sprint van ver aan, maar moest in de laatste meters Van Zuilen voorbij laten gaan. De 26-jarige sprintster van The Greenery had onderweg niet meer op winst durven hopen. “Ik voelde me onderweg niet echt super, ik kon wel overnemen, maar had niets extra’s. In de sprint ging Kroes echter van zover aan, dat ik me nog aan haar kon optrekken voor de laatste jump.”

Junioren

De meest levendige koers van de dag kwam op naam van de junioren, de categorie die nog altijd als hoofdnummer voor de Flevotour geldt. Waar de wind het peloton niet echt in stukken uiteen kon laten slaan, besloot het deelnemersveld zichzelf eens uit te dunnen. Enkele stevige valpartijen – met David Orvalho als voornaamste slachtoffer – zorgden voor het ontstaan van twee pelotons. De tweede groep kwam halverwege de wedstrijd terug bij de eerste, waarna het spel helemaal opnieuw kon beginnen. Vlak voor het ingaan van de twee slotronden bracht Reinoud van Dam van De Friesche Leeuw et spel op de wagen. Mathijs Brakel (Peddelaars), Huur Geerdink (Stofwolk) en Floris Wardenaar (Hoorn) haakten als eerste hun karretje aan, gevolgd door Jurry van Zuylen (Westland WV), Martin Kiewik (Oldenzaalse WCl), Paul van Oss (De Kempen) en Bas de Lange (CC’75). Nadat Brakel en Van Dam zich een ronde vergisten en daardoor de zes in de slotronde gewoon lieten lopen, werd de wedstrijd echt beslist in de laatste bocht. Door een schuiver kreeg Floris Wardenaar, twee jaar geleden al derde bij de nieuwelingen, opeens alle ruimte en die werd gretig benut door de renner van Hoorn, die in Kampen zijn eerste klassieker won. Martin Kiewik kreeg de tweede plaats in de schoot geworpen, terwijl Bas de Lange uit stilstaande positie naar de derde plaats sprintte.

Tekst: Roy Schriemer

30/05/1998:

36e Flevotour

(Kampen)

Nieuwelingen: 75 km

1.Peter Mohlmann (Adelaar), 2. Kenny van Hummel (Adelaar), 3. Leon Notenboom (Delta), 4. Remco Siebring (WSV Emmen), 5. Manuel Toldo (ETP Zutphen), 6. Robert Bierman (Bollenstreek), 8. Stefano Secci (Jong Renner), 8. Theo Bos (IJsselstreek), 9. Koen de Kort (WV Schijndel), 10. Christian Mol (HRTC Hoorn)

Vrouwen: 85 km

1.Marion van Zuilen (Greenery), 2. Hester-Marieke Kroes (Hartol), 3. Angela Hillenga (Nat. Selectie), 4. Marije Gemser (Hartol), 5. Debby Mansveld (Nat. Selectie), 6. Elsbeth Vink ((opstalan), 7. Sissy van Alebeek (Opstalan), 8. Yvonne Brunen (nat. Selectie), 9. Christine Mos (Hartol), 10. Veronique Belleter (Westland WV)

Junioren: 120 km

1.Floris Wardenaar (HRTC Hoorn), 2. Martin Kiewik (Oldenzaalse WCl), 3. Bas de Lange (CC’75), 4. Huur Geerdink (Deters Stofwolk), 5. Pieter Weening (ind), 6. Jelmer Wolters (Olympia-Heerenveen), 7. Jurry van Zuiijlen (Westland WV), 8. Reinoud van Dam (Friesche Leeuw), 9. Arie van Oyen (Bataaf), 10. Bas Herink (Oldenzaalse WCl).

Foto: © Sportfoto en Rudie Ottens

In de rubriek RETRO plaatst Roy Schriemer wedstrijdverslagen van de jaren 90 die nog niet online terug te vinden waren.Eerder...

Nieuws Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl