AGR: Van der Breggen, Blaak en Niewiadoma winnen

Zondag 19 april 2020

Women - In 2017 keerde de Amstel Gold Race voor vrouwen terug op de kalender na drie vroegere edities. Anna van der Breggen won de Limburgse wedstrijd. De jaren daarna waren Chantal Blaak (2018) en Kasia Niewiadoma (2019) aan het feest.

2017

Anna van der Breggen won in 2017 achtereenvolgens de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. De olympisch kampioene van Boels-Dolmans reed in Limburg op de Bemelerberg weg uit een kopgroep van zes en wist haar solo succesvol af te ronden. 

Lizzie Deignan maakte het succes compleet voor Boels-Dolmans door de sprint voor de tweede plek te winnen. Kasia Niewiadoma zorgde ervoor dat ook WM 3 op het podium stond met haar de derde stek. Al deelde ze die achteraf met Annemiek van Vleuten (Orica-Scott) Deignan ging de finale in met Kasia Niewiadoma (WM3) en Elisa Longo Borghini (Wiggle-High 5). Ellen van Dijk hield namens Sunweb het tempo daarachter hoog in dienst van Women's WorldTour-leidster Coryn Rivera. Maar op de Bemelerberg bracht Annemiek van Vleuten Anna van der Breggen terug voorin de koers. Rivera sprong mee, maar had net als de anderen geen antwoord toen Van der Breggen vrijwel direct een nieuwe versnelling plaatste. Die bleek beslissend.

Van der Breggen zei achteraf: "We wisten dat we de koers hard moesten maken met ons team. Toen we aansloten bij de koplopers, kon ik er eigenlijk direct overheen. Met de wind in de rug.  Alleen de Cauberg op is altijd een gok, maar ik had de benen om het af te maken. Met zoveel mensen aan de kant, gaven de laatste honderden meters me kippenvel, ik kon mijn ploegleider niet meer horen in mijn oortje."

1. Anna van der Breggen (Boels-Dolmans), 2. Lizzie Deignan (Gbr/Boels-Dolmans), 3. Annemiek van Vleuten (Orica-Scott), 3. Kasia Niewiadoma (Pol/WM3), 5. Elisa Longo Borghini (Ita/Wiggle High 5), 6. Coryn Rivera (USA/Sunweb), 7. Amy Pieters (Boels-Dolmans), 8. Pauline Ferrand-Prevot (Fra/Canyon-Sram), 9. Ashleigh Moolman (ZAf/Cervélo Bigla), 10. Ellen van Dijk (Sunweb)

2018

Een jaar later was het een vroege kopgroep die voor de winst mocht sprinten. Wereldkampioene Chantal Blaak  versloeg Lucinda Brand (tweede) en Amanda Spratt (derde).

Het duurde lang voordat er rensters de ruimte kregen, maar toen wist een achttal toch ruim twee minuten aan voorsprong bijeen te rijden. In die groep zaten Chantal Blaak (Boels-Dolmans), Amanda Spratt (Mitchelton-Scott), Lucinda Brand (Sunweb), Alexis Ryan (Canyon-Sram), Lotta Lepisto (Cervelo-Bigla), Audrey Cordon (Wiggle-High 5), Riejanne Markus (Waowdeals) en Giorgia Bronzini (Cylance). 

Blaak viel met nog een kleine twintig kilometer te gaan - op de voorlaatste beklimming van de Cauberg - en kreeg Amanda Spratt en Alexis Ryan mee. Lucinda Brand dichtte de kloof en probeerde direct aan te vallen, maar kreeg de rest op haar wiel. Cordon was de volgende die het probeerde. Bronzini en Lepisto haakten op dat moment af.Riejanne Markus was met negen kilometer van het einde de volgende die het probeerde, maar ook nu liep alles samen. De renster van Waowdeals kreeg wel de prijs van de strijdlust. Uiteindelijk zag ze Blaak, Brand en Spratt wegrijden en net voor zich sprinten voor de winst.

Blaak kwam stralend over de streep:  "Natuurlijk ben ik heel blij met deze zege. Ik was weg met de kopgroep en hoorde dat mijn ploeggenoten in mij geloofden. Ploegleider Danny Stam zei tegen de anderen dat ik een sterke indruk maakte en toen zeiden de andere rensters dat ik ervoor kon gaan. Daar ben ik heel blij mee. Dit is een heel bijzondere wedstrijd voor mij om te winnen. Ik rijd al een paar weken heel sterk, ik had goede benen."

1. Chantal Blaak (Boels-Dolmans), 2. Lucinda Brand (Sunweb), 3. Amanda Spratt (Aus/Mitchelton-Scott), 4. Riejanne Markus (WaowDeals), 5. Alexis Ryan (USA/Canyon-Sram), 6. Audrey Cordon-Ragot (Fra/Wiggle High 5), 7. Giorgia Bronzini (Ita/Cylance), 8. Lotta Lepisto (Fin/Cervélo-Bigla), 9. Eugenia Bujak (Pol/BTC Ljubljana), 10. Marianne Vos (WaowDeals)

2019

Een jaar later ging de zege naar Kasia Niewiadoma, na Nicole Cooke (2003) de tweede buitenlandse winnares op de erelijst van de Amstel Gold Race Ladies Edition. De Poolse van Canyon-Sram zag haar solo vanaf de Cauberg stand houden tot op de finish in Berg en Terblijt.

Op tachtig kilometer van de finish reed een kopgroep bestaande uit zes rensters waaronder Nina Buysman van team Parkhotel Valkenburg vooruit. De kopgroep hield stand tot 50 kilometer van de meet. De groep met favorieten sloot vervolgens aan bij de overgebleven vier koploopsters. Trek-Segafredo maakte daarna de koers heel hard in aanloop naar de finale. In deze kopgroep zaten grote namen zoals Deignan, Niewiadoma, Brand, Longo Borghini, Van Dijk, Van der Breggen en Van Vleuten. Het tempo bleef continu hoog. Na een aantal schermutselingen reed Longo Borghini alleen weg en pakte 14 seconden, waarna Amanda Spratt en Moolman aansloten.

Op de laatste passage van de Bemelerberg probeerde Annemiek van Vleuten de sprong te maken naar de koplopers maar werd vervolgens weer gecountered door Anna van der Breggen. De groep der favorieten haalde de koplopers in de afdaling van de Daelhemmerweg in om gemeenschappelijk aan de finale passage Cauberg te beginnen. Annemiek van Vleuten ging als eerste aan op de Cauberg waarop Niewiadoma de definitieve demarrage plaatste. In de laatste meters kwam Annemiek van Vleuten nog sterk terug maar moest zich tevreden stellen met een tweede plek. Marianne Vos werd na een sterke wedstrijd met pech derde net voor Annika Langvad.

Van Vleuten zei: "Ik had een flashback naar La Course" waar ze Anna van der Breggen net passeerde. "Dan dacht ik dat ik het kon halen, dan dacht ik dat ze te ver weg was. Ik heb alles gegeven, maar ze was te ver weg."

1. Kasia Niewiadoma (Pol/Canyon-Sram), 2. Annemiek van Vleuten (Mitchelton-Scott), 4. Annika Langvad (Den/Boels-Dolmans), 5. Soraya Paladin (Ita/Alé Cipollini), 6. Cecilie Utrup Ludwig (Den/Bigla), 7. Demi Vollering (Parkhotel Valkenburg), 8. Marta Bastianelli (Ita/Virtu), 9. Alison Jackson (Can/Tibco), 10. Elisa Balsamo (Ita/Valcar)

Foto's: © SportfotoEerder...

Women Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl