Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Metec-TKH heeft nog vier etappekoersen staan

Donderdag 18 juni 2020

Elite men - Bij ons rondje langs de ploegen treffen we bij Metec-TKH een altijd nuchtere en realistische sportief eindverantwoordelijke Adri van Houwelingen aan. Van virtuele wedstrijden wil hij niet veel weten, maar hij is wel hoopvol dat enkele renners in zijn team nog 20-25 koersdagen kan maken. “Met hopelijk nog vier etappekoersen in ons programma.”

Op de 27e juni komt het team voor het eerst bijeen om vanuit thuisbasis Tiel gezamenlijk trainingskilometers af te leggen en de week daarna staat er nog een dergelijke sessie op het programma. Daarna wordt van 14 tot en met 17 juli in een trainingskamp de verdere basis voor de herstart van het seizoen gelegd. “Een tijd geleden zag het er naar uit dat we misschien helemaal niet meer zouden fietsen, nu ben ik hoopvol gestemd. Ik heb de jongens de afgelopen periode opgeroepen om niet te gek te doen. Dat Adne Koster zich een keer op de Everest Challenge richt, kan best als hij het de dagen erom heen maar rustig aan doet. Maar drie keer in de week echt intensief in een Zwift Race de competitie opzoeken, daar zie ik het nut niet van in. Opbouwen moet je nu weer gaan doen. En dan verschilt het nog natuurlijk: rijd je begin augustus of begin september je eerste koers.”

Snelle selectie Czech Tour

Het is ook daarom dat Van Houwelingen de selectie voor hun openingskoers de Czech Tour van 6 tot en met 9 augustus binnenkort al bekend wil maken. Wie daar gaat koersen, moet serieuze trainingsarbeid gaan verrichten, anderen kunnen daar nog mee wachten. “Het was een gekke periode. Alsof je in voorbereiding was op de openingskoers van het jaar, zonder dat je zeker wist wanneer die verreden zou worden. Nu is er wat structuur en je merkt dat ook de renners dat prettig vinden. We hebben met semi-profs te maken, die er echt wel voor willen gaan, maar niet iedereen vindt trainen zonder doel eenvoudig. We hadden nog het geluk dat we buiten mochten trainen de gehele periode, maar ook dan ken je op een gegeven moment je omgeving wel een keer. Nu zijn er een paar jongens naar het buitenland vertrokken om te gaan trainen voor de meer heuvelachtige koersen die nog op ons programma staan. Wat dat betreft zijn we wel echt weer in gang geschoten, maar nog altijd met de onzekerheid dat we niet weten of alle koersen op ons programma wel daadwerkelijk door gaan.”  

Weinig veranderingen

Van Houwelingen verwacht weinig veranderingen in de teamsamenstelling. “Al moeten we het daar nog wel over hebben intern. Maar op basis waarvan zeg je nu tegen renners dat ze niet gepresteerd hebben? Stef Krul had al de beslissing genomen met ingang van het nieuwe studiejaar te stoppen, die beslissing is nu vervroegd. Verder hebben wij tot nog toe geen signalen dat coureurs iets anders willen. Ik denk dat dit het beeld van dit jaar is: weinig junioren die over komen (die moet je immers beoordelen op hun prestaties van 2019) en ook weinig kansen bij de profs. Maar vorig jaar rond deze tijd had ik ook niet gedacht dat we David Dekker en Lars van den Berg nog kwijt zouden raken, je weet het nooit. De renners met ambities zullen erop gebrand zijn zich de komende maanden toch te tonen, bijvoorbeeld via de Tour de l’Avenir. “ Een voornamelijk Oost-Europese serie etappekoersen en veel eendagskoersen in Vlaanderen, dat zal de basis zijn, volgens Van Houwelingen. “In Nederland is gewoon weinig te doen. Ik vind het jammer dat er geen NK is en verder hebben we alleen de Braakman, Midden-Brabant en Valkenswaard om naar uit te kijken. Om qua volume nog iets van het seizoen te maken, moeten we het dus vooral van het buitenland hebben. In het rijden op clubparcoursen zit voor semi-profs niet veel uitdaging.” Toch gaat hij niet koste wat kost nog meer organisatoren aanschrijven. “Met het personeel zitten we natuurlijk op een gegeven moment ook aan het einde van de mogelijkheden qua inzet, het probleem is dat er veel wedstrijden worden gereden in relatief korte tijd. Maar ik denk dat we al met al nog een mooi programma hebben. Wie kan zeggen dat hij nog vier etappekoersen op de rol heeft staan? Iedereen heeft er zin in en iedereen is gezond. Marijn van den Berg – die kwakkelde met zijn gezondheid aan het begin van het jaar – is ook weer klaar voor de herstart.” (Roy Schriemer)

Foto: © Sportfoto

 Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl