Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Baansprinters BEAT zoeken zelf competitie op

Zaterdag 12 december 2020

Track - De baanrenners moeten het al lang zonder competitie doen en die internationale tegenstand lijkt zich ook voorlopig niet aan te dienen. Testwedstrijden bieden dan uitkomst, zoals die van vandaag tussen de sprinters van BEAT tegen de baantalenten.

Eerder hield de KNWU ook al testwedstrijden in Omnisport. Dit keer kwam het initiatief van de enige Nederlandse commerciële baanploeg.

Laurine van Riessen traint normaal tegen de andere vrouwen van de sprintselectie van de KNWU, maar op deze zaterdag in Omnisport zijn het de mannelijke baantalenten Tony Boon en Yorick Bos die als sparringpartner dienden. Voor de BEAT-sprintster een manier om de routine van de normale training te doorbreken. "Soms verlies je afgetekend en dat is nooit leuk. Maar als je het ze een keer lastig kan maken (of wint zoals haar later lukt, red), is het toch weer een andere prikkel in je training. Hun snelheid is in principe hoger en daar kun je jezelf dan aan optrekken. Ik waardeer het dan ook zeker dat ze mij deze twee dagen hebben geholpen in deze oefeningen op snelheid en op tactiek."

Van Riessen gebruikte de afgelopen maanden ook om meer te investeren in haar krachttraining. "Daar hadden we normaal geen tijd voor gehad. Maar tijd hebben we nu genoeg. Ik heb nog nooit zo lang geen internationale competitie gehad. Nu het volgende EK in februari niet doorgaat, is het wachten op een eerste Nations Cup-wedstrijd in april. We hebben natuurlijk ook geen NK, al heb ik daar wel begrip voor in deze tijd. Als iedereen familie opgezocht heeft met Kerst en pal daarop het hier in Omnisport vol zit met mensen, is dat toch potentieel gevaarlijk. Maar het is prettig dat ik al zeker ben van mijn olympische ticket. Ik doe wat ik kan doen om beter te worden en er straks klaar voor te zijn. Ook dit soort dagen helpen daarbij."

Ook Matthijs Buchli - in zijn regenboogtrui van wereldkampioen teamsprint - bracht veel tijd door in het krachthonk de afgelopen tijd. "Daar is voor mij de groeimarge nog te behalen richting Tokyo. Vandaag heb ik vooral achter Theo Bos aan gestart bij het oefenen van de teamsprint. Richting februari - als we weer onderlinge wedstrijden houden - komt het bij mij weer meer op snelheid aan. Maar ik merk nu al wel de positieve effecten van de krachttraining, een teken dat ik dat onderdeel goed moet blijven bijhouden in de toekomst. Om straks in Tokyo op de teamsprint en hopelijk de keirin in mijn beste doen te zijn."

Theo Bos oefende vandaag drie starts voor de teamsprint. Hij aast immers op de positie van Roy van den Berg, die de afgelopen WK's als starter zijn aandeel had in het succes van de Nederlandse teamsprinters. "Het is heel zinvol om dit te kunnen oefenen. Het wegschieten uit de startmachine, proberen een perfecte ronde af te werken Je moet dat niet elke week doen, maar wel regelmatig om er ritme in te krijgen. Mooi dat daar vandaag even gelegenheid voor was."

Foto: BEAT/Stephan de GoedeEerder...

Track Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl