Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Stevig Nederlands blok in Koers naar de Zon

Zaterdag 06 maart 2021

Blog - De 79ste editie van Parijs – Nice gaat aanstaande zondag van start in Saint-Cyr-L’École. Het Nederlandse aandeel in de achtdaagse koers naar de zon telt twaalf renners.

Jumbo-Visma levert het leeuwendeel met Steven Kruijswijk, Sam Oomen, Lennard Hofstede en Jos van Emden. De overige Nederlanders zijn Dylan van Baarle (INEOS Grenadiers), Ramon Sinkeldam (Groupama-FDJ), Danny van Poppel, Boy van Poppel, Taco van der Hoorn (allen Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Nils Eekhoff, Cees Bol (beiden Team DSM) en Oscar Riesebeek (Alpecin-Fenix).

Maximilian Schachmann (Bora-hansgrohe) schreef vorig jaar de rittenkoers Parijs – Nice, die vanwege de uitbraak van het coronavirus met een dag werd ingekort, op zijn naam. De Duitser is ook nu van de partij om zijn titel te verdedigen.

Favorietenrol

De reis van Primož Roglič richting Tour de France (26 juni tot en met 18 juli) leidt de Sloveen vanaf Parijs-Nice, de Ronde van het Baskenland, de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik naar Brest waar de eerste Touretappe op de agenda staat. Hij zal zich zeker willen presenteren als één der favorieten voor de eindoverwinning en de strijd moeten aangaan met kanshebbers als Tao Geoghegan Hart (INEOS), titelverdediger Maximilian Schachmann en outsider Jay Hindley (Team DSM). Maar ook Steven Kruijswijk, die vorig jaar door een val in het Critérium du Dauphiné de Tour de France moest missen en vanwege de positieve test op het corona-Covid 19 noodgedwongen uit de Giro d ‘Italia moest stappen en daardoor weinig koersdagen in de benen had, wil zich dit jaar rehabiliteren. Kruijswijk liet weten in Parijs-Nice goed te willen zijn, hoopt in zijn eerste wedstrijdoptreden van dit jaar een goed resultaat neer te zetten. De geboren Brabander zou zich kunnen onderscheiden in de vierde etappe van Chalon-sur-Saône naar Chiroubles over 188 kilometer met aankomst bergop naar de top van de Col de Durbize, de zesde rit van Brignoles naar Biot over 203 kilometer met Col du Ferrier als scherprechter en vooral in de zevende etappe van Nice naar Valdeblore La Colmiane met aankomst bergop op La Roche (1106 meter). De kaarten kunnen ook in de achtste en laatste bergetappe van Nice naar Nice nog geschut worden. Jos van Emden hoopt namens Jumbo-Visma aan zijn trekken te komen in de tijdrit van Gien naar Gien (14,4 km).

Schakel

Ramon Sinkeldam was in 2020 als belangrijke schakel liefst tien keer betrokken bij de overwinningen van de Fransman Arnaud Démare. De Noord-Hollander, die aan zijn vierde seizoen is begonnen bij de Franse topformatie Groupama-FDJ, hoopt die lijn met zijn topsprinter te kunnen doortrekken in de openingsrit Saint-Cyr-L’École naar Saint-Cyr-L’École (166 km), de tweede etappe van Oinville-sur-Montcient naar Amilly (188 km), de vijfde etappe van Vienne naar Bollène (203 km) en wellicht ook de bergetappe van Brignoles naar Biot over 202 kilometer.

Sprintersgilde

Danny van Poppel (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) wil zich tijdens de massasprints meten met Arnaud Démare, maar ook met sprinters als Alexander Kristoff (UAE-Team Emirates), Giacomo Nizzolo (Qhubeka), John Degenkolb (Lotto-Soudal), Pascal Ackermann (Bora-hansgrohe), Sam Bennett (Deceunincke-Quick Step), Michael Mathews (Team BikeExchange), Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Nacer Bouhanni (Team Arkéa Samsic), Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) en Cees Bol (Team DSM). De Noord-Hollander Cees Bol was vorig jaar in Parijs-Nice tot twee keer toe dicht bij een overwinning, maar moest met een vierde en vijfde plaats genoegen nemen. De derdejaars professional hoopt dit zijn seizoen op te fleuren met een overwinning in Parijs-Nice 2021 en daarmee evenals Danny van Poppel toe te treden tot het sprintersgilde.

Wegkapitein

Dylan van Baarle heeft bij Team Sky en INEOS Grenadiers al heel wat kopwerk verricht voor onder meer Chris Froome, Egan Bernal en Richard Carapaz. De 28-jarige wegkapitein zal zich voor de Britse sterrenformatie samen met Rohan Dennis aan de kop van de groep de huiskamer binnen moeten rijden voor de kopmannen Tao Geoghegan Hart (winnaar van de Giro d ‘Italia 2020) en, of Richie Porte.

Programma 79ste Parijs–Nice  

07 maart: 1e etappe Saint-Cyr-L'Ecole - Saint-Cyr-L'Ecole (166 km).

08 maart: 2e etappe Oinville-sur-Montcient - Amilly (188 km).

09 maart: 3e etappe Gien – Gien (tijdrit 14.4 km).

10 maart: 4e etappe Chalon-sur-Saône – Chiroubles (188 km).

11 maart: 5e etappe Vienne - Bollène (203 km).

12 maart: 6e etappe Brignoles – Biot (202 km).

13 maart: 7e etappe Nice - Valdeblore La Colmiane (167 km).

14 maart: 8e etappe Nice – Nice (110 km).

Tekst: Dan Rolandus/Foto: © Sportfoto - Oscar de Waele

 

 



Eerder...

Blog Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl