Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

De conclusies van het EK Baan Beloften en Junioren

Maandag 23 augustus 2021

Track - Voor wie de afgelopen zes dagen niet alles of niets mee kreeg van het EK Baan voor beloften en junioren in Apeldoorn, zetten we de belangrijkste conclusies op een rij:

1. De doorbraak van Van der Duin

De meest prominente landgenoot op dit Europees kampioenschap was toch wel de 19-jarige Drentse Maike van der Duin. Ze werd Europees kampioene scratch, won zilver op omnium en madison en brons op de afvalkoers. Samen met de geblesseerde Daniek Hengeveld is Van der Duin de belangrijkste kandidate om Kirsten Wild op termijn op te volgen op de duuronderdelen. Koppelt inhoud aan snelheid en inzicht.

2. De ploegachtervolging vrouwen biedt hoop

Met een net van een blessure teruggekomen Mylene de Zoete en een relatieve nieuwkomer Lonneke Uneken (die bij de aflossingen nog wat tijd verloor) reden Ambert van der Hulst en Marit Raaijmakers naar brons op de ploegachtervolging. Ze reden in hun tweede van drie ritten zelfs naar een nieuw Nederlands record. Ze trainden voor het EK twee weken in deze samenstelling en willen allemaal gaan voor een zo sterk mogelijk optreden op de Olympische Spelen van Parijs (2024).

3. De mannelijke duurrenners hielden zich staande

In Nederland lukt het niet of nauwelijks om de beste wegrenners bij de profs en beloften naar de piste te krijgen. Toch wisten Maikel Zijlaard (met knap goud op de afvalkoers liet hij zich weer opmerken), Philip Heijnen en Vincent Hoppezak (brons madison) zich in een sterk veld staande te houden. Een knap staaltje en het geeft hen een signaal dat al het harde werken loont en in de toekomst kan blijven lonen.

4. Lichtpuntjes bij de sprinters

Daan Kool (goud kilometer) en Steffie van der Peet (zilver 500 meter) deelden ook mee in de feestvreugde bij Nederland. Ze steken er in de talentengroep boven uit en bevestigen daarmee hun status uit de juniorentijd. Maar leerden op hun thuisbaan ook dat foutjes meedogenloos worden afgestraft op de keirin. We zijn in Nederland met name bij de mannen verwend met een sterke elitegroep. Er is nog werk aan de winkel voor onze beste sprinttalenten om zich daartussen te mengen.

5. Organiseren in coronatijd kan ook binnen

Er worden nogal wat wedstrijden geschrapt in Nederland op dit moment. Toch bewees organisator Libéma Profcycling in Omnisport Apeldoorn dat een internationaal evenement in de binnenruimte kan doorgaan. Met een strikt coronaprotocol en veel testen (wat niet door de overheid was opgelegd) hield men het coronaspook buiten en gaf men organisatoren hoop. Op de tribunes zaten de laatste dagen het maximum aantal toegestane bezoekers.

6. De Russen komen

De Britten waren weer sterk, de Italiaanse vrouwen bewezen zich opnieuw en Nederland deed met tien medailles goed mee. Maar de sterren van dit EK waren de Russen, die zowel op de sprintonderdelen als de duuronderdelen sterk waren. In de sprintnummers simpelweg de sterkste en in de duurnummers pakten ze meer ronden dan wie dan ook. Zestien gouden plakken (van de 44) gingen naar deze wielernatie en het Russisch volkslied klonk vaker dan Viva Colonia door Omnisport. De Russen komen eraan en dat zal de komende edities van de Olympische Spelen zichtbaar zijn.

Tekst: Roy Schriemer

Foto: SportfotoEerder...

Track Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl