Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Zoveel mogelijk natuurlijke hindernissen op WK Hoogerheide

Woensdag 09 oktober 2013

Offroad - Dat de renners uiteindelijk op het WK veldrijden in Hoogerheide over een fietsbrug moeten rijden, heeft volgens voormalig wereldkampioen én parcoursbouwer Adrie van der Poel vooral te maken met de bewegingsvrijheid van de toeschouwers. Verder koos hij in het verlengde –ruim 3400 meter lange – parcours vooral voor natuurlijke elementen om de deelnemers uit te dagen en de kans te geven de concurrentie af te schudden.

Wie de afgelopen jaren trouw de wereldbeker GP Adrie van der Poel bezocht, zal volgens de naamgever en grote initiator van deze cross geen grote verrassingen aantreffen. “Het traject lijkt erg op dat van de wereldbeker. Het grootste verschil – buiten de fietsbrug – is dat het parcours wat langer is. Dat is vooral voor het publiek gedaan, dat krijgt zo meer kans om langs de hekken te staan. Bovendien zorgen we op die manier voor een betere doorloop, zodat mensen niet op een kluitje komen te staan en niet verder kunnen lopen.”

Dorpskern ontzien

Wie verwacht hetzelfde parcours als bij het WK Hoogerheide 2009 aan te treffen, zal wel even met de ogen knipperen bij aankomst in West-Brabant. In vergelijking met toen is de dorpskern van Hoogerheide ontzien, wat simpelweg neer komt op minder harde ondergrond op het traject.  Van der Poel: “We willen het de winkeliers niet aandoen om al weken van te voren nauwelijks bereikbaar te zijn vanwege de werkzaamheden aan het parcours. Door het traject voornamelijk buiten het dorp te plaatsen, heeft niemand last van de voorbereidingen en kan iedereen in Hoogerheide gewoon zijn boodschappen doen. Eigenlijk is dat voor alle partijen wel zo praktisch.”

Getroffen met ligging

Van der Poel vindt dat hij het getroffen heeft met de natuurlijke omgeving van Hoogerheide. “Ik houd niet van al die balkjes en zandbakken die ze tegenwoordig vaak in parcoursen leggen. Zelf werk ik graag met natuurlijke hindernissen en dat heb ik in Hoogerheide ruimschoots voor handen. Door de hoogteverschillen kunnen we het op een natuurlijke manier toch selectief maken. En waar dan het zwaartepunt ligt, hangt vooral van het weer af. Als er modder ligt, zijn er andere stroken doorslaggevend dan wanneer het parcours er droog bij ligt. Ik hoop alleen dat we van sneeuw en ijzel gevrijwaard blijven. Niet alleen voor de renners, maar ook voor het publiek. Het WK moet goed bereikbaar zijn.”

Het WK Veldijden in Hoogerheide vindt plaats op 1 en 2 februari. CyclingOnline.nl besteedt in de aanloop naar deze titelstrijd veel aandacht aan dit topevenement.



Eerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl