Ronde van Drenthe is voor Wiebes

Zaterdag 23 oktober 2021

Women - De Miron Ronde van Drenthe is gewonnen door Lorena Wiebes.

In de sprint bleef de renster van DSM de Italiaanse rensters Elena Cecchini en Eleonara Gasparrini voor.

Vroeg in de wedstrijd ging Lieke Nooijen namens Parkhotel in de aanval. Ze kreeg gezelschap van Janneke Ensing, die in haar slotkoers zich nog nadrukkelijk toonde. Maar voordat de VAM-berg bereikt werd, was het met deze poging gedaan.

In de slotfase reed het drietal Elise Chabbey (Canyon-Sram), Elena Cecchini (SD Worx) en Floortje Mackaij (DSM) weg uit een uitgedund peloton. Van achteruit sloten DSM-rensters Franziska Koch, Lorena Wiebes en Pfeiffer Georgi en Eleonora Gasparrini (Valcar) aan, waarmee DSM vier rensters van voren had.

Annemiek van Vleuten won de Women's WorldTour, de geblesseerde renster kon niet meer achterhaald worden in de slotwedstrijd.

Wiebes was opgetogen over de zege. ''Het is mooi om het seizoen zo af te sluiten. We reden als ploeg een sterke finale. Floortje was vooruit, toen we daarachter onverwacht weg reden met drie rensters van ons team daarbij. Toen hebben we de aansluiting gemaakt. Met complimenten voor mijn ploeggenoten die vandaag heel sterk reden. Ook Floortje en Pfeiffer, die daarvoor toch ook al in de aanval geweest waren. Ik had heel veel vertrouwen in de sprint en ben blij dat ik het vertrouwen en de collectieve kracht van de ploeg kon verzilveren met de overwinning. Deze wedstrijd stond hoog op mijn verlanglijstje. In 2019 was de ervaring met Drenthe een stuk minder aangenaam. Maar het zat nu iets meer mee in koers, terwijl ik ook een stuk sterker ben. Het was een jaar met ups en downs, maar fijn dat ik het zo kon afronden.''

Janneke Ensing nam afscheid op het erepodium. Niet bij de eersten, maar op tien minuten van de winnares op de 54e plek. De renster uit Gieten had de prijs voor de strijdlust gewonnen en veroverde onderweg ook de keienprijs. ''Eigenlijk wilde ik me sparen voor de finale, maar ik heb vandaag en gisteren weer zoveel valpartijen gezien. Dat is ook één van de redenen om te stoppen. Wielrennen is een prachtige sport, maar er horen ook veel tegenslagen bij. De aanloop naar deze laatste wedstrijden was ook niet geweldig. Ik heb na een val in de Tour d'Ardeche veel last van mijn ribben gehouden en had ook nog een pijnlijke knie.'' Ensing hoopte als aanvaller wel langer mee van voren te rijden. ''Maar veel ruimte kregen we niet. In de aanloop naar de eerste keer VAM-berg kwam ik ook nog eens achter een valpartij terecht en toen was mijn koers eigenlijk gelopen. Het had ook wel wat om rustig in mijn laatste koers over de streep te komen. Het was een bijzonder afscheid zo in de eigen regio, zo kon ik er ook bewuster bij stil staan. Het is goed geweest zo.''

Foto's: Sportfoto - Dick SoepenbergEerder...

Women Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl