Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Programma en informatie EK Veldrijden 2021

Dinsdag 02 november 2021

Offroad - De Col du VAM is in het wegwielrennen inmiddels een begrip, maar komend weekeinde wordt de veelzijdigheid van deze kunstmatig aangelegde berg via het EK Veldrijden op de kaart gezet. Wat moet je weten over dit evenement?

Progamma:

Zaterdag 6 november 2021

11.00 uur: Vrouwen junioren (40 minuten)

13.15 uur: Mannen beloften U23 (50 minuten)

15.00 uur: Vrouwen elite (50 minuten)

 

Zondag 7 november 2021

11.00 uur: Mannen junioren (40 minuten)

13.15 uur: Vrouwen beloften U23 (45 minuten)

15.00 uur: Mannen elite (60 minuten) 

De VAM-berg maakt dat er een speciaal en uitdagend parcours ligt. Jantienus Warners, ook bekend van de veldrit in Gieten: “Het een atypisch parcours. De meeste parcours zijn redelijk vlak. Als er dan al iets van hoogteverschil in zit, zijn dat misschien een paar meters. In dit parcours zit per ronde 32 meter hoogteverschil. Je gaat van 16 naar 48 meter, dat geldt voor zowel dalen als klimmen. Met name in de laatste 400 meter van het parcours moet er 32 meter overbrugd worden. Dat is een stijgingspercentage van 8%. Op sommige stukken is dit zelfs 15%. Dit maakt het parcours enorm uitdagend.”

Het parcours is overigens niet alleen uitdagend te noemen vanwege de hoogtemeters, want bovenop de VAM-berg ben je niet beschermd tegen weersomstandigheden als wind en regen. De Drentse oud-prof Martin Hendriks zegt: “Voor veel internationale renners is dit de eerste keer op de VAM-berg. Op het NK Wielrennen van afgelopen zomer werd al duidelijk dat veel renners het een zwaar parcours vinden.” Maar het afwisselende en uitdagende parcours maakt het ook spannend. Zo zullen er renners benadeeld zijn, maar ook zeker renners die juist goed uit de verf komen. Eén ding is zeker: het wordt geen modderboel. “Sommige renners zijn goed in veldrijden door de bagger en blubber, anderen zijn beter in klimmen. Die laatste groep zal het op de VAM-berg waarschijnlijk beter doen. (Bron: www.ekveldrijden.nl)

Op het vorige EK (in Rosmalen) wist Nederland drie van de vier titels te veroveren. Daar reden de junioren (m/v) niet. De Nederlandse bondscoach Gerben de Knegt ziet nu ook volop medaillekansen. ‘’Ik denk dat we in alle categorieën mee kunnen spelen voor de medailles en ook zeker voor een aantal Europese titels. Bij de vrouwen hebben we met Lucinda Brand en Denise Betsema twee rensters in topvorm en Ceylin del Carmen Alvarado heeft een niet onverdienstelijke rentree gemaakt in Zonhoven. Zeker op dit parcours heeft zij kansen, zoals ik daar bij de mannen een momenteel sterk acterende Lars van der Haar ook zie meestrijden voor de winst. Hoewel het een atypisch veldritparcours is, niet zoals de meeste crossen dus, ben ik wel van de omloop gecharmeerd. We moeten de weersomstandigheden nog afwachten, maar het wordt sowieso een zware wedstrijd met veel op en af. In de jongerencategorieën, waar we veel renners aan de start hebben, hebben we ook sterke troeven – zoals een nog ongeslagen David Haverdings bij de junioren – maar er zijn ook sterke uitdagers. Bovendien heb je daar niet altijd het totale plaatje in beeld omdat er nog geen wereldbekers zijn geweest voor andere categorieën dan de elite. ‘’

De organisatie is in handen van Courage Events in samenwerking met de stichting Oostermoer, UEC en Libéma.

Foto: SportfotoEerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl