Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Belangrijke maand voor toekomst BEAT-baanploeg

Dinsdag 23 november 2021

Track - De BEAT-baanploeg schreef zich in voor het nieuwe baanseizoen 2022 bij de internationale wielerbond UCI, mag in de Nations Cup uitkomen, maar honderd procent zeker is het voortbestaan van de teamsprintsectie van de ploeg niet.

Het begon ooit op initiatief van Theo Bos, die samen met Matthijs Buchli en Roy van den Berg het BEAT-baanproject lanceerde, waardoor er naast de toenmalige nationale selectie een tweede ploeg internationaal actief was. En ook competitief bleek. Uiteindelijk bestond de succesvolle Nederlandse teamsprintformatie, goed voor meerdere wereldtitels en olympisch goud, voor de helft uit renners met een BEAT-historie. Al verruilde starter Van den Berg nog voor Tokyo BEAT weer voor de nationale ploeg.

Even leek de toekomst van de teamsprintformatie er slecht uit te zien, omdat de UCI de commerciële teams geen plek had toebedacht in de Nations Cups, de opvolger van de wereldbeker. Maar die hindernis is inmiddels genomen. Ondertussen heeft de ploeg ook drie duurrenners in de gelederen met Yoeri Havik, Jan Willem van Schip en Vincent Hoppezak.

December wordt een belangrijke maand voor de ploeg. Mede-oprichter van BEAT Geert Broekhuizen voert momenteel gesprekken met de renners. Matthijs Buchli heeft de piste voorlopig even 'on hold' gezet en reed ook geen EK en WK. Sam Ligtlee wil zeker verder richting Parijs, ook al had hij de afgelopen weken nodig om de WK-kater te verwerken. Theo Bos tenslotte is er nog niet uit of en hoelang hij nog door wil. ''In Japan zijn ze bezig met een keirincompetitie op hoog niveau, met BEAT kunnen we wellicht de Nations Cup rijden. Ik ben er nog niet uit, maar het ligt ook een beetje aan het verloop van corona en of er perspectief is op wedstrijden. Vandaag liet ik zien dat ik niet veel training nodig heb om te presteren” vertelde hij zondag aan De Stentor bij het NK Teamsprint. Ook de toekomst van Buchli hangt mede af van de Japanse plannen.

''De komende maand willen we van onze renners duidelijk hebben of ze door willen. Als we een goed team hebben en minimaal twee van onze huidige renners willen verder én er ligt een ambitieus plan van onze teamsprinters, dan gaan we - eventueel met een nieuwe aanwinst - de Nations Cup in. Dat is nog steeds onze insteek'' vertelde Broekhuizen dit weekeinde in Apeldoorn.

Foto: Sportfoto Het doorgaan van initiatiefnemer Theo Bos is cruciaal voor de toekomst van de BEAT-baansprintformatie.Eerder...

Track Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl