Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Marieke van Wanroij: een opleider op de weg

Donderdag 17 oktober 2013

Women - Marieke van Wanroij rijdt in 2014 haar laatste wielerseizoen op het hoogste niveau, maar de renster van Boels-Dolmans doet dat wel in een nieuwe rol: de Nijmeegse gaat de eerstejaars elite-vrouwen binnen de ploeg wegwijs maken in het peloton.

Ze is niet van plan om in een rol van moederkloek de hele week te controleren of Demi de Jong en Nicky Zijlaard wel goed getraind hebben en de voor- en nabespreking laat ze voorlopig nog aan de ploegleider over. Het is ín de koers dat ze de twee nieuwkomers – maar waar nodig ook anderen in de ploeg – wil aansturen. “Hieruit blijkt dat we als team gericht zijn op de absolute top – met Ellen van Dijk hebben we er ook echt een speerpunt bij – maar ook aandacht hebben voor de rensters die zich nog onderaan de ladder bevinden. Ik weet zelf nog van tien jaar geleden dat het best pittig is om bij de elite-vrouwen te gaan koersen, een situatie die er de laatste jaren ook niet gemakkelijker op is geworden met steeds meer professionalisering in het vrouwenpeloton. Dus toen ploegleider Danny Stam me belde om te vragen of ik iets voelde voor deze begeleidende rol op de fiets, was ik direct enthousiast. Het is mooi dat men het waardeert dat ik altijd al probeer te motiveren en te sturen binnen een ploeg en mij ook die verantwoordelijkheid wil geven. Ik zit erover te denken echt te gaan coachen in de toekomst en dan is dit een mooie tussenstap, een seizoen om uit te vinden of dit echt is wat ik wil.”

Vertrouwen

Het wil niet zeggen dat er geen eigen ambities meer zijn bij de 34-jarige Gelderse, die haar eerste stappen in het peloton aan de zijde van olympisch kampioene Marianne Vos zette. “Danny vraagt me natuurlijk niet alleen om deze rol te vervullen maar ook om dat te doen bij een ambitieuze UCI-ploeg. Dat betekent gelukkig ook dat er nog vertrouwen is in mijn wielercapaciteiten, al vond ik het afgelopen seizoen van mijzelf door ziekte en blessures wat tegenvallen. Ik zal de – met respect – kleinere koersen gaan rijden komend jaar. En daar liggen kansen om er – samen met die jonge meiden – op jacht te gaan naar succes. Zelf wil ik graag nog een wedstrijd winnen dit seizoen.”  Maar haar sturende rol zal ook nadrukkelijk aanwezig zijn. “Eigenlijk moet je als jonge renster de verhoudingen in het peloton weer even leren kennen. Dat je weet wie welke belangen heeft en hoe bepaalde rensters en teams de koers ingaan. En je leert weer heel veel nieuwe wedstrijden en dus parcoursen kennen. Het is de bedoeling dat ik op momenten die er toe doen even in de buurt ben om ze te wijzen op belangrijke momenten in de koers en waar nodig hen op sleeptouw neem.  Of gewoon om er te zijn op het moment dat ze even niet weten wat wijsheid is. Ik hoop zo echt iets bij te kunnen dragen aan hun eerste seizoen. En daaraan én naar aanleiding van mijn eigen prestaties een positief gevoel over te houden aan dat laatste wielerjaar 2014.” En als ze dan op één moment in de remmen moet knijpen, dan het liefst in haar eigen Nijmegen. “Ik begreep van Marten de Lange van de Boels Rental Ladies Tour dat er wordt gesproken over een etappe Tiel-Nijmegen voor de komende editie. Dat zou natuurlijk een droomafscheid zijn.”

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Women Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl