Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Robbert de Nijs wint Strandrace Den Helder

Zondag 20 oktober 2013

Offroad - Geen Ramses Bekkenk, Bram Rood of Stefan Vreugdenhil, maar Robbert de Nijs uit Warmenhuizen mocht zich als eerste finisher van de strandrace van Hoek van Holland naar Den Helder laten lauweren. De Noord-Hollander was diep in de finale samen met Bram Rood overgebleven uit een kopgroep van vijf man.

Tekst en foto: Dan Rolandus

Terwijl iedereen op het sportcomplex van FC Den Helder stond te wachten op de komst van Bram Rood, dook tot ieders verrassing Robbert de Nijs op uit het Helderse bos richting finish. ,,Ik had mijn zinnen gezet op deze wedstrijd, maar nooit durven dromen dat het ook zou lukken,’’ straalde de jongste winnaar ooit van ‘s –werelds grootste strandrace. De 20-jarige semiprof uit de crossformatie van Feenstra Felt, die zich een week eerder in het Limburgse Eijsden al had laten huldigen als nationaal marathon bij de beloften, reed zijn allereerste strandrace. ,,Ik ben meer een crosser, maar de vorm zo laat in het seizoen heb ik op het strand weten vast te houden. Ik heb op het laatst nog even gewacht op Bram (Rood, DR), omdat ik niet precies wist waar de strandafgang was.’’ Eenmaal de Donkere Duinen ingedoken bleek De Nijs rapper dan Bram Rood.

Bij Bakkum had zich een kopgroep geformeerd met onder andere Melvin Bos, Tibor Zwaan, thuisrijder Sven Broekaart, John Rozing, de Belgische marathoncrosser Joris Massaer, diens landgenoot Bart Classens, Jorrit Lind, Jeroen Breewel, Robbert de Nijs, Ronan van Zandbeek, Stefan Vreugdenhil, Bram Rood en Jurgen van Diemen. De wedstrijd was voor Ramses Bekkenk vanwege een lekke band toen al over. ,,Bij Noordwijk kreeg ik een afloper, heb daarna echt hard gereden, maar die mannen waren niet meer te achterhalen,’’ aldus de onttroonde winnaar van vorig jaar later. De kopgroep brokkelde intussen hard af. Van het groepje Ronan van Zandbeek, Jurgen van Diemen, Stefan Vreugdenhil, Bram Rood en Robbert de Nijs, bleven uiteindelijk alleen de laatste drie over. Tot overmaat van ramp kreeg Stefan Vreugdenhil bij Callantsoog nog eens een lekke band, waarop hij zijn medestrijders noodgedwongen moest loslaten. Robbert de Nijs zette in het bos de sprint in en hield het voor Bram Rood vol tot aan de streep. Het in 2007 door Ramses Bekkenk gevestigde record van 3.28.35 bleef net in de boeken, maar de 3.29.57 genoteerde tijd van Robbert de Nijs naderde de recordtijd van Bekkenk ooit van Hoek van Holland naar Den Helder gereden. ,,Ik ben geen sprinter, dus heb ik tot twee keer geprobeerd om weg te komen, maar Robbert klampte aan, dus wist ik dat ik geklopt was,’’ legde de nuchtere Bram Rood zich neer bij diens nederlaag. Het zat de ploeg van Koga toch al niet mee, want na de koprol van Bram Rood eerder in de race en de lekke banden van Ramses Bekkenk, bleek ook de afloper teveel voor Stefan Vreugdenhil. ,,

Alieke Hoogenboom snelste vrouw

Alieke Hoogenboom uit Roelofsarendsveen prolongeerde haar titel in Den Helder. De strandracespecialiste noteerde een tijd van 3.51.00 uur. Daarmee verpulverde zij het record van Gabrielle Rovers, die in 2007 een tijd van 4.05.28 noteerde. ,,Het ging met die harde wind in de rug een stuk sneller dan vorig jaar. Toen deed ik er viereneenhalf uur over. Het ging heel goed, heb alleen bij Katwijk wat lucht bij hoeven pompen. Ik zie nu al uit naar de volgende strandraces,’’ aldus Alieke Hoogenboom. Pauliena Rooijakkers uit Heusden finishte als tweede, gevolgd door de Belgische Evy de Rijcker uit Maldeghem als derde. (Dan Rolandus)

 Uitslag Strandrace Hoek van Holland – Den Helder: 1. Robbert de Nijs (Warmenhuizen 130 kilometer in 3.29.57 (gem. 37.139), 2. Bram Rood (Heerhugowaard) 3.30.01, 3. Stefan Vreugdenhil (Naaldwijk) 3.31.18, 4. Jurgen van Diemen (Leimuiden) 3.33.02, 5. Ronan van Zandbeek (Schijndel) 3.33.47Eerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl