Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Continentale teams overspoeld met zoekende profs

Vrijdag 01 november 2013

Elite men - De Nederlandse continentale ploegen worden de afgelopen weken plotseling overstroomd met telefoontjes en mails van renners  die bij de profs buiten de boot lijken te vallen. Bij het Koga Cycling Team en Team Metec is de deur dicht.

Omdat het Rabobank Development Team renners die terug keren van de profs niet in hun beleid van opleidingsteam vindt passen en Team Piels nog één plek vrij houdt, worden de plaatsen schaars. Niet voor niets toont Martijn Keizer zich opgelucht dat hij vanuit Vacansoleil-DCM twee niveaus lager nog een plek heeft gevonden bij Veranclassics-Doltcini. “Als je weer terug naar de profs wil, zul je wel een team moeten hebben waarmee je mag mee doen in profkoersen waar je jezelf weer in de kijker kunt rijden. En ook die plekken worden heel schaars. Dan is het op een gegeven moment zorgen dat je een team hebt” aldus de Groninger, die later deze week nog uitgebreider  aan het woord komt op onze website.

Motivatie

Toch zit niet ieder continentaal team te wachten op dergelijke renners.  Manager Ton Welling van het Koga Cycling Team bijvoorbeeld: “Wij hebben dit ook wel eerder gedaan, maar je ziet toch vaak dat vooral renners die langere tijd bij de profs hebben gereden – en dan heb ik het niet over een jonge voormalig beroepsrenner als onze eigen Chaigneau – motivatieproblemen krijgen op continentaal niveau. We hebben het als team best goed voor elkaar, maar profs zijn andere zaken gewend. Hogere lonen, een grote touringcar en vliegen naar de wedstrijden bijvoorbeeld. Niet iedereen kan die stap terug zetten, naar hoe ze het een aantal jaren geleden gewend waren. We zitten nu ook vol, maar ik kies dan voor de laatste plekken liever voor renners die gretig zijn om nog prof te worden als Jasper Bovenhuis.”

Te lang gewacht

Ook Allard Engels van Team Metec kreeg een tiental verzoeken om bij zijn continentale team te komen rijden. “Je merkt echt dat de paniek toe slaat en dat is voor de wielersport een slechte zaak, want ik denk dat er veel renners noodgedwongen stoppen. Om het over gebrek aan doorstroming maar niet te hebben. Maar die renners bellen nu net de afgelopen twee weken, nu ze niets beter kunnen krijgen, naar ons. En dan zitten de ploegen dus vol. Dan hadden ze toch veel beter begin oktober eens een lijntje kunnen leggen en kunnen tekenen onder voorwaarde dat ze nog weg mogen als ze iets beters kunnen krijgen. Ik heb nog één plek over en die is voor Jeff Vermeulen als hij door de KNWU wordt vrijgesproken (van zijn dopingverdenking, red.) of voor een belofte. Ook budgettair is er nu weinig ruimte bij ploegen als de onze. Je kunt niet meer uitgeven dan je hebt. Ik heb er uiteindelijk ook geen spijt van dat ik voor Johim Ariesen of Jarno Gmelich Meijling heb gekozen en nu geen ruimte meer heb voor Martijn Keizer en Bert-Jan Lindeman. Hoe goed ik die laatste renners ook vind, we staan als team achter de keuzes die we gemaakt hebben. En dan ga je niet speculeren op profs die nog op zoek zijn op het laatste moment.”

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl