Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Toppers van morgen starten in Acht van Bladel

Maandag 19 juni 2023

National - Talenten worden steeds vroeger gescout. De uitslagen van de 72ste BESTRONICS Acht van Bladel, die op 30 juni, 1 en 2 juli weer op de agenda staat, zullen dan ook onder een vergrootglas worden gelegd. 

Sinds twee jaar heeft deze oudste juniorenklassieker van Nederland een plaats verworven op de UCI-kalender. Reden waarom er veel animo is onder ploegen van over de hele wereld om in Bladel en omstreken te komen rijden. Als op vrijdag 30 juni op de Markt in Bladel het startschot klinkt voor de eerste etappe staan er maar liefst ploegen uit tien landen aan het vertrek, met renners van zestien verschillende nationaliteiten. 

Dat alles aangevuld met een groot contingent Nederlanders. ‘Er was dit jaar veel belangstelling uit eigen land’, zegt Tom Schellekens, die in Bladel de contacten met de ploegen verzorgt. Hij vindt het jammer dat het TigeRR Cycling Team van oud-winnaar Rob Ruijgh op het laatste moment verstek moest laten gaan. Ruijgh heeft te veel renners in de lappenmand na een onfortuinlijke massale valpartij in een Belgische koers. 

Afwisselend menu

Het menu dat de junioren in Bladel krijgen voorgeschoteld, ziet er afwisselend uit. Na een rit door de Kempen op vrijdagavond, waarin de voor deze streek kenmerkende kinderkopjes zijn verweven, moeten de renners op zaterdag naar Lierop, waar de tweede etappe begint. Die tweede etappe is een rit in lijn, waarin een gravelstrook is opgenomen bij Borkel en Schaft. Ritten in lijn worden steeds schaarser in Nederland, vanwege de wegversmallingen en de vele drempels, maar ook omdat er bij iedere zijweg en op iedere kruising verkeersregelaars moeten staan en die zijn steeds minder makkelijk te vinden, merken ze ook in Bladel.  

‘Gelukkig hebben we er nog genoeg’, vertelt koersdirecteur Richard van Hout. ‘Helaas haken ouderen af. Begrijpelijk, maar aanwas van jongeren blijft helaas uit. We hebben dit jaar leden van de scouting ingezet. We zijn blij dat zij ons een handje willen helpen.’

Op zondagochtend is er nog een etappe rondom Bladel en een afsluitende tijdrit vormt het dessert van de driedaagse. Zondagmiddag tegen de klok van vijf uur zal bekend zijn of Sjors Lugthart, al ingelijfd door Jumbo Visma, zijn zege van vorig jaar kan prolongeren. De Hagenaar, die in de aanloop naar de zomer veel tegenslag had, zou daarmee de vierde renner zijn die dit huzarenstukje klaart. Michel Zanoli, Arthur Rutte en Daan Hoole gingen hem voor. 

Programma Acht van Bladel: 

Vrijdag: 18.00 uur start eerste etappe over 108,6 km op de markt in Bladel. Zaterdag: 13.30 uur: start tweede etappe in Lierop bij OJC Nirwana over 120,5 km, afwachtingswedstrijden in Bladel: 10.30 uur: nieuwelingen, 12.00 uur: funklasse voor KempenCupklassement, 13.30 uur: amateurs.

Zondag: 8.45 uur: start derde etappe rondom Bladel over 92,6 km. Afwachtingswedstrijden: 12.30 uur: trimlopen voor volwassenen en jeugd over 5 of 10 kilometer. 15.00 uur: start tijdrit over 8,6 km voor junioren. 

Foto: Acht van Bladel/Peter van Rooij

 Eerder...

National Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl