Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Van Sintmaartensdijk wint eerste Strandrace

Zondag 29 oktober 2023

Offroad - Daan van Sintmaartensdijk heeft met de Beachrace Noordwijk de eerste strandrace van het seizoen gewonnen. De Zuid-Hollander nam good-old, maar de nog lang niet versleten, Ramses Bekkenk en het aankomende talent Raphaël Mouton mee op het podium. Mariëlle Trouwborst zegevierde bij de vrouwen, verrassend gevolgd door Thirza Wisse en Michelle de Graaf.

Tekst en foto's: Dan Rolandus

Het was op het stormachtige Noordzeestrand voor de kust van Noordwijk een zware klus voor de strandbikers, die tegen de wind in als het ware werden gezandstraald. Zo ook voor de zegevierende Daan van Sintmaartensdijk. ‘’Het einde van het wegseizoen liep een beetje taai, niet zo lekker, heb daardoor eerder mijn rust gepakt en dat ik vandaag zo goed was had ik niet verwacht’’, verbaasde de inwoner van Zuidland zichzelf met de overwinning in Noordwijk. De coureur van VolkerWessels werd daarmee ook de eerste leider in de stand van de nieuw opgezette Topcompetitie en kwam ook gelijk in het bezit van de witte jongerentrui. ‘’De laatste twee tot drie weken van september liep het na mijn overwinning (Omloop van Valkenswaard, DR) allemaal niet meer zo lekker waardoor ik de laatste weken maar wat heb aangemodderd. Na wat rust ben ik beetje bij beetje weer aan het opstarten. Ik heb gemerkt dat dit met rust het teken was dat ik toch weer meer energie heb gekregen en dat daarmee deze mooie overwinning er is uitgekomen. Het was best zwaar, vooral bij meewind, want bij tegenwind heb je veel profijt dat je in de wielen kunt blijven zitten. Dat ging goed. Het was voor mij vooral zaak om bij meewind erbij te blijven. Daarbij moet ik zeggen dat Ramses (Bekkenk, DR) zijn motor had aanstaan. Het was voor mij echt tandenbijten. Ik weet ook dat als ik het laatste stuk goed aansnij, ik nog effe twintig seconden volle bak kan gaan en dat bleek genoeg.’’ Daan van Sintmaartensdijk (25) zal na een aantal jaren bij VolkersWessels in 2024 uitkomen voor de continentale wielerstal van Beat Cycling. ‘’Ik was toe aan een nieuwe uitdaging, kom in een nieuwe omgeving met nieuwe mensen en kijk daar wel heel erg naar uit. Voor mij een nieuwe impuls en hoop me daar verder te kunnen ontwikkelen. Het fietsen gaat nog goed, vindt het hartstikke leuk, ook met regen en wind, ik leef als een prof, maar ik wil nog altijd ‘prof’ achter mijn naam hebben, dat klinkt wel vet. Deze overwinning geeft weer nieuwe energie om de winter goed door te komen.’’ De wegrenner, die in de wintertijd ook graag een strandrace meepikt is naast het wielrennen ook als wielercoach/trainingsbegeleider van diverse renners en rensters uit het nationale peloton actief. ‘’Dat groeit ook mee als je ziet dat er steeds meer renners en rensters bijkomen uit de hogere categorieën. Zelfs iemand met een overwinning in de WorldTour (Mylène de Zoete, DR). Dan merk je dat het enorm vooruit gaat en is het heel gaaf om te zien dat mensen vertrouwen in je hebben.’’

BESTEL DE WIELERSCHEURKALENDER 

 

 

Motor

Nadat het peloton in de 54 kilometer lange race over twee ronden was weggeschoten op het door wandelaars volgelopen strand langs het wassende water, formeerde zich met de stormachtige wind in de rug richting Zandvoort een kopgroep van zeven man met daarin Europees strandkampioen Coen Vermeltfoort (VolkerWessels), nationaal strandkampioen Jules de Cock (Beat Cycling), Raphaël Mouton (Beukers), Bruno van Beek (WPGA Amsterdam Racing Academy), Thijs Zonneveld (Beat Cycling), Daan van Sintmaartensdijk en Ramses Bekkenk (KMC). Bruno van Beek moest de leiders vlak na de eerste doorkomst bij start en finish laten gaan. De zes maalden onder leiding van de doorgewinterde Ramses Bekkenk (47) goed door. De achtervolging van een groep van 25 bikers bleek tevergeefs. Na het keerpunt bij Katwijk richting finish brokkelde de kopgroep af en kwamen Daan van Sintmaartensdijk en Ramses Bekkenk vooruit te zitten. Ramses Bekkenk stelde zich achter de sterke Daan van Sintmaartensdijk tevreden met de tweede plaats. ‘’Ik kon op de lange stukken wel flink draaien en ik reed ook wel harder dan die andere mannen. Ik had alle belangen om weg te blijven, want ik ben niet zo’n sprinter. Komt die groep terug, dan had ik daar met rappe mannen als Thijs Zonneveld en Coen Vermeltfoort niets mee opgeschoten. De Nederlands kampioen (Jules de Cock, DR) dacht met tegenwind te demarreren, maar toen viel het helemaal stil. Ik dacht we moeten gewoon tempo blijven draaien, want we schieten er niets mee op als de hele groep terugkomt. Ik wist dat ik voor de wind gewoon de snelste was, dus ik moest zorgen dat ik voor het keerpunt bij Katwijk wegkwam. Ik kwam helaas net niet meer helemaal weg. Kijk, ik snap dat Daan mij dankbaar was, maar als ik Thijs Zonneveld meeneem naar de sprint weet ik dat hij mij er ook oplegt. Dus had ik er geen enkel belang bij om nog iemand terug te laten komen. Ik had natuurlijk willen winnen, want als ik een gaatje van tien meter had gekregen had ik misschien wel weggebleven. Ik ben uiteindelijk tevreden met de tweede plaats’’, aldus Ramses Bekkenk.

Benjamin

Raphaël Mouton (19) neemt onder begeleiding van Bram de Waard al enige jaren deel aan de strandraces. De doorzetter uit Noord-Holland maakte in al die jaren zoveel progressie dat hij zijn doorzetten in de Beachrace Noordwijk eindelijk zag beloond met een podiumplaats. ‘’Ik ben heel blij met de derde plaats’’, glunderde de strandbiker uit Team Beukers van oor tot oor. ‘’Ik zat eigenlijk in het peloton toen ik op drie kilometer van het keerpunt in Zandvoort twee man zag wegrijden. Mijn gevoel zei meespringen. Ik voelde me goed en reed die mannen vlak bij het keerpunt los. Ik kwam het keerpunt na Thijs Zonneveld en Coen Vermeltfoort door als derde. In de finale richting finish zag ik Thijs bij het opgaan rennen, en toen dacht ik alles of niets. Ik kon hem vlak voor de finish nog net voorbijsteken. Het was onderweg heel zwaar. Behalve de wind was het strand op bepaalde stukken heel slecht. Bij wind mee zat ik er eigenlijk helemaal doorheen en bij tegenwind stond je bijna stil. Het was gewoon overleven.’’ Mouton, die het afgelopen jaar nog uitkwam voor het juniorenteam van JEGG/De Jonge Renner Academy, gaat het komende seizoen op de weg uitkomen voor WPGAmsterdam. ‘’Ik werd gevraagd en ik ken er ook een aantal renners en ik hoop bij hen dat het beter zal gaan dan in het afgelopen seizoen’’, aldus Raphaël Mouton, die op het strand blijft uitkomen voor Team Beukers.

Mariëlle Trouwborst

Bij de vrouwen ontbraken Europees strandkampioene Tessa Neefjes en Pauliena Rooijakkers (Europees strandkampioen 2016, 2018 en 2021). Kansen voor Mariëlle Trouwborst, die de laatste twee jaar als een schicht omhoog is geschoten. Trouwborst nam in de eerste ronde langs de woelige Noordzeekust tussen de mannen meteen afstand van de concurrentie. De mountainbikester uit Zoetermeer, die in Noordwijk voor het eerst uitkomt voor het strand- en gravelteam van KMC, kwam dan ook als eerste door de eerste passage, later gevolgd door Thirza Wisse en Puck Pinxt. Mariëlle Trouwborst gaf de eerste plaats ondanks twee valpartijen niet meer plaats. Thirza Wisse finishte als tweede en Michelle de Graaf had zich ten koste van Pinxt opgewerkt naar de derde plaats. ‘’Het was wel pittig met de harde wind. Je werd als het ware gezandstraald. Het kon naar mijn idee nog wel beter, want ik ben geloof ik wel een keer of drie gevallen. Maar ik heb het gehouden.’’ Mariëlle Trouwborst is laat begonnen met het wielrennen, maar evenals andere sporters, kreeg ook zij het wielervirus te pakken. Trouwborst onderscheidde zich vorig jaar al met podiumplaatsen en een overwinning in de Strandrace van Scheveningen en op de weg solliciteerde de wegrenster van Restore Cycling met onder meer een prima tiende plaats op het NK voor elites zonder contract naar een profcontract. ‘’Het zou mooi zijn als ik de stap naar de profs nog zou kunnen maken.’’

Uitslagen Beachrace Noordwijk voor licentiehouders: 1. Daan van Sintmaartensdijk (VolkerWessels, Zuidland) 54 kilometer in 1.47,28 uur, 2. Ramses Bekkenk (KMC, Alkmaar), 3. Raphael Mouton (Team Beukers, Petten), 4. Coen Vermeltfoort (VolkerWessels, Vlijmen), 5. Thijs Zonneveld (Beat Cycling, Amsterdam), 6. Tibor Zwaan (Koerspret/Wikkit, TEgmond aan Zee), 7. Tijmen Eijsing (VolkerWessels, Emmen), 8. Rick van Breda (Team Beukers, ’t Zand), 9. Michiel Hillen (Vosselaar, B.), 10. Tijl Pauwels (Meer, B.). 11. Menno Don (Tuintjenhorn), 12. Bruno van Beek (Goining Dutch Bike Academy, Egmond aan Zee), 13. Ronan van Zandbeek (Invecta, Schijndel), 14. Jesper Smoorenberg), 15. Tino Haakman (West-Frisia, Enkhuizen). Vrouwen: 1. Mariëlle Trouwborst (KMC, Zoetermeer), 2. Thirza Wisse (Wieringerwaard), 3. Michelle de Graaf (Alkmaar), 4. Puck Pinxt (Amsterdam), 5. Barbara Tesselaar (Waarland). Startlicentie mannen: 1. Harm Bouma, 2. Ronald de Jong, 3. Nick van Giessen, 4. Vincent Beentjes, 5. Max Rebel.



Eerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl