Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Langeveld wint Rabo Beach Challenge

Zaterdag 23 november 2013

Offroad - Sebastian Langeveld heeft vandaag in Scheveningen de Rabo Beach Challenge op zijn naam gebracht. De 28-jarige profwielrenner van Orica GreenEdge), die het komende seizoen zal uitkomen voor Garmin-Sharp, liet in een zinderende finale bij het oprijden van de ‘afgang’ naar de Boulevard achtereenvolgens zijn metgezellen Stefan Vreugdenhil (Koga Cycling), Bram Imming AA-Drink) en Ronan van Zandbeek (De Rijke-Shanks) in het zand bijten.

Tekst en foto: Dan Rolandus

De 1300 (!) mountainbikers hebben door ophogingswerkzaamheden van het strand in Katwijk een loodzware tiende editie van de strandrace in Scheveningen voor de kiezen gekregen. Het honderdenmeters lange lint van crossers langs de 45-kilometer lange vloedlijn langs de Noordzeekust knapte op diverse plaatsen waardoor er bij het keerpunt in Katwijk een omvangrijke kopgroep ontstond met onder anderen Sander Lormans, Bram Rood, Stefan Vreugdenhil, Robbert de Nijs (winnaar van de strandrace van Hoek van Holland naar Den Helder), de professionals Moreno Hofland (Belkin), Sebastiaan Langeveld en Wesley Kreder (VacanSoleil), Ronan van Zandbeek, Harm Bronkhorst, Bram Imming, Piotr Havik, Eric Peet, Sjoerd Kouwenhoven (De Rijke-Shanks), Dylan van Baarle (Rabobank Development), Ike Groen, Ad de Brabander (Koga-Cycling), Paul Helderman, Rob van der Niet (AA-Drink) en AD-columnist Thijs Zonneveld. Ramses Bekkenk (Koga Cycling) was daar vooralsnog niet bij.

 

Inhaalrace

De zevenvoudige winnaar van Scheveningen uit Schoorldam kampte met een hamstringblessure, maar zou zich later met een heuse inhaalrace toch in de strijd werpen. Ronan van Zandbeek had bij de eerste doorkomst in Scheveningen vijftien tellen voorsprong op zijn achtervolgers Stefan Vreugdenhil, Robbert de Nijs, Harm Bronkhorst, Sebastiaan Langeveld, Moreno hofland en Bram Imming. Daarachter baanden Sven Broekaart, Sander Lormans, Piotr Havik en Ramses Bekkenk zich een weg door het mulle zand om de ‘ontsnapten’ alsnog in de kraag te vatten. Ramses Bekkenk was overigens één van de weinigen, die het lange zandpad op het zadel aflegde, de rest moest daarvoor passen. ,,Ramses liep bij een val tijdens de training op dinsdag een scheurtje in de hamstring op, maar hij wilde starten, was gebrand om Scheveningen met al die profs voor de achtste keer te winnen. Lopen kon hij slechts stapvoets omdat hij geen risico wilde nemen met die blessure. Het koste hem vooral bij Katwijk veel kracht, maar fietsend had hij geen probleem, kon hij ook veel goedmaken. Jammer van die blessure anders zou hij zeker gewonnen hebben,’’ aldus de teammanager van Koga Cycling, Martin Schuttert. 

Crosservaring

Ronan van Zandbeek verhoogde het tempo om nog meer afstand te nemen. Daarachter ontdeden Stefan Vreugdenhil, Sebastiaan Langeveld en Bram Imming zich van de groep en sloten zich bij Katwijk aan bij de Brabander. ,,Ik had op het strand voldoende snelheid, maar het lopen ging me niet zo goed af, vooral op de hellingen bij Katwijk was het heel zwaar. Op de verharde vloedlijn kon ik doormalen, maar het laatste deel op het zand naar de Boulevard brak me weer op,’’ zou Ronan van Zandbeek zijn vierde plaats later verklaren. De demarrages volgden elkaar op, maar op de laatste demarrage van de crosservaren Sebastiaan Langeveld bij het oprijden van de ‘zanderige afgang’ naar de Boulevard stond geen maat. De balende Naaldwijker Stefan Vreugdenhil (,,Ik had mijn zinnen op Scheveningen gezet, DR) passeerde de streep evenals vorig jaar als tweede en Bram Imming won de zinderende sprint om de derde podiumplaats door Ronan van Zandbeek achter zich te laten. ,,Ik heb het laatste stuk op het mulle zand alles moeten geven om die mannen uit het wiel te houden Vooral het loopwerk was heel lastig,’’ aldus analyseerde de 28-jarige Sebastiaan Langeveld uit Lisse zijn winnende race. ,,Het was heel zwaar en zoals bijna elke wegrenner was lopen ook niet mijn ding. Maar goed, de samenwerking was goed, ik heb het voor de ‘afgang’ nog een paar keer geprobeerd, maar op de laatste tempoversnelling had niemand een antwoord,’’ toonde Bram Imming uit Egmond Binnen zich content met de derde plaats. Uittredend kampioen van Scheveningen Ramses Bekkenk passeerde de streep achter verder Robbert de Nijs uit Warmenhuizen en Tibor Zwaan uit Egmond aan Zee als zevende. Professional Moreno Hofland uit Roosendaal finishte als achtste en Bram de Waard (negen) uit Petten en Sven Broekaart uit Julianadorp nestelden zich eveneens bij de eerste tien. Thijs Zonneveld behaalde een goede twintigste plaats. Stefan Vreugdenhil gaat na een derde plaats in de strandrace Hoek van Holland-Den Helder en de tweede plaats in Scheveningen op zondag 8 december in Noordwijk van start als klassementsleider van de Lotto KNWU Strandraces.

 

Iris Slappendel wint bij de vrouwen

Iris Slappendel (Rabobank Liv/Giant) wees in de strandrace van Scheveningen bij de vrouwen favoriete Alieke Hoogenboom (Bike-Zone) en Paulina Rooijakkers (Boels-Dolmans) terug naar het tweede en derde plan. Hoogenboom leidde bij de doorkomst in Scheveningen nog wel het vrouwenveld, maar verder liet de inwoonster van Ouderkerk aan de IJssel het niet komen. Paulina Rooijakkers is leidster van het Lotto KNWU Strandraceklassement. De organisatie wreef zich met een record aantal van dertienhonderd mountainbikers (!) in de strandrace van Scheveningen vergenoegd in de handen. ,,Als je liefst vijfhonderd deelnemers meer mag begroeten dan vorig jaar, kan je gerust stellen dat de mountainbikesport enorm in de lift zit,’’ sprak Robbert van de Wouw zijn tevredenheid uit.

 

 



Eerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl