Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Lavreysen en Hoogland op medaillekoers op EK Baanwielrennen

Vrijdag 12 januari 2024

Track - class="MsoNormal"> Harrie  Lavreysen en Jeffrey Hoogland brachten het publiek op de banken op de derde dag van het Europees Kampioenschap Baanwielrennen in Apeldoorn. De twee Nederlanders wisten tot de halve finale van het sprinttoernooi door te dringen waar ze elkaar zaterdag treffen.

In het sprinttoernooi bij de vrouwen ging de Europese titel naar de Britse wereldkampioene Emma Funicane. De Portugees Iuri Leitao won de scratch bij de mannen, terwijl de Brit Daniel  Bigham met de winst in de individuele achtervolging aan de haal ging. Noorwegen tenslotte won met Anita Stenberg het omnium bij de vrouwen.

 Lavreysen glunderde na een prima dag waarin hij schijnbaar moeiteloos doordrong tot de halve finale die zaterdag wordt verreden. ‘’Ik heb mezelf positief verrast met mijn kwalificatietijd. Maar eigenlijk ging alles super vandaag. Beter dan verwacht misschien wel. Ik ben een competitiedier, maar dit publiek in Apeldoorn doet dit ook met mij. Dat brengt het beste in mij naar boven.’’ De volgende horde is Jeffrey Hoogland, de twee olympisch finalisten ontmoeten elkaar in de halve finale van dit EK. Lavreysen: ‘’Dat wordt mooi, ik kijk er wel naar uit. Hij zal het me zeker niet gemakkelijk maken.’’’ Ook Hoogland was tevreden.. ‘’Absoluut. Als je me vooraf had gezegd dat ik de laatste vier zou halen, had ik daar direct voor getekend. Ik zit op schema richting mijn beste vorm, een traject richting Parijs 2024 dat is ingezet met de  geslaagde wereldrecordpoging op de kilometer. Het heeft me zeker gemotiveerd dat zaterdag er een uitverkocht huis op ons wacht. Met Harrie wacht een zware tegenstander maar ik ga er alles aan doen om het hem lastig te maken zaterdag.’’

 

 De andere Nederlanders die in actie kwamen, hadden zich meer voorgesteld van hun optreden. Roy Eefting Bloem was eenvoudigweg ontgoocheld over zijn negentiende stek op de scratch, een onderdeel waarop hij internationaal al eens zeer succesvol was. ‘’Ik startte misschien iets te gretig, iets te hard. En uiteindelijk laat ik de mannen wegrijden die ik absoluut geen ronde mag geven. Ik had hier willen schitteren, maar deed helaas niet voor de prijzen mee.’’  De winst ging naar de Portugees Juri Leitao, die met voorsprong op de streep arriveerde. Op het omnium voor vrouwen werd Marit Raaijmakers negende. ‘’Ik denk dat ik op de eerste twee van vier onderdelen boven mezelf uitsteeg, maar in de afvalkoers lag ik er te snel uit. In de afsluitende puntenkoers lukte het niet om een ronde extra te nemen, dat breekt me qua klassering wat op. Ik was zeker sterk genoeg voor meer, maar krijg nog een herkansing op het onderdeel EK puntenkoers zaterdag.’’ De winst ging naar de Noorse Anita Stenberg, die Neah Evans uit Groot-Brittannië en Valentine Fortin uit Frankrijk mee op het podium kreeg.

 

 De vrouwen verdeelden als laatst de prijzen op de sprint. Wereldkampioene Emma Funicane won dit toernooi overtuigend tegen de Duitse Lea Sophie Friedrich. Diens landgenote Emma Hinze werd derde. Een ander Brits succes was er op de individuele achtervolging waar Daniel Bigham in de finale won van zijn landgenoot Charlie Tanfield. Brons was er voor de Deen Rasmus Pedersen.

 

 

Het EK Baanwielrennen duurt tot en met zondag. De laatste kaarten vind je nog op ekbaanwielrennen.nlEerder...

Track Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl