Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Lavreysen en Kopecky heersen in Omnisport

Zaterdag 13 januari 2024

Track -  Een uitverkocht Omnisport werd op de vierde dag van het EK Baanwielrennen in Apeldoorn getrakteerd met aansprekende Nederlandse prestaties. Harrie Lavreysen won overtuigend het sprinttoernooi en daarmee maakte de olympisch kampioen en wereldkampioen zijn status van superfavoriet waar.  Ook de Belgische Lotte Kopecky maakte indruk door twee onderdelen achtereen te winnen: de puntenkoers en de afvalkoers. Een nieuwe naam voor het grote publiek was Yanne Dorenbos uit Castricum, die zich als invaller op het omnium tot medaillekandidaat ontpopte maar uiteindelijk vierde werd.

Lavreysen toonde het publiek in Omnisport een grote tevreden smile na afloop van zijn sprinttoernooi. ''Ik ben de hele week al aan het genieten van de sfeer hier in Apeldoorn, maar dit was wel echt het toppunt. Ik denk dat ik een foutloos einde van mijn sprinttoernooi ken. Winnen tegen Jeffey was al zeker geen eitje, we kennen elkaar zo goed. Die ritten ging ik al in alsof het een finale was. En tegen Rudyk maak ik in de finale ook geen fouten. Nu ga ik uiteraard zondag op de keirin voor een derde titel, maar ik ben hier al heel blij mee. Ik denk dat ik dit toernooi nooit meer vergeten ga, wat een sfeer!.'' Jeffey Hoogland verloor zijn strijd om het brons en werd vierde.

Lotte Kopecky bracht veel Vlaamse supporters naar Apeldoorn en die werden niet teleurgesteld in de meervoudig wereldkampioene. Waar maar weinig rensters de opeenvolgende combinatie van puntenkoers en afvalkoers aandurfden, won de renster van SD Worx beide onderdelen koelbloedig. ‘’Ik kwam voor Europese titels, maar dit is wel speciaal inderdaad. Ik ben er na het goud op de puntenkoers opnieuw voor gegaan. Proberen kan altijd. Maar als dat dan lukt, is dat wel ‘vet’ om het op zijn Hollands te zeggen..’’ Marit Raaijmakers werd zesde op de puntenkoers, de jonge Babette van der Wolf tiende in de afvalkoers. Raaijmakers toonde zich tevreden in Apeldoorn. ‘’Misschien had ik de laatste sprint iets eerder aan moeten gaan dan was ik nog vierde geworden, maar ik ben tevreden over het niveau dat ik hier voor eigen publiek heb kunnen halen.’’

Yanne Dorenbos had vooraf getekend voor een plek bij de eerste vijf op het omnium – waar hij inviel voor de geblesseerde Vincent Hoppezak - maar baalde uiteindelijk dat hij vierde werd. ‘’Ik ging natuurlijk de wedstrijd in met het idee dat ik een medaille kon winnen en dat was denk ik ook mogelijk, maar ik hield achteraf te lang vast aan het plan om een ronde te nemen. De koers was te gesloten en ik had me met mijn ruime voorsprong na de eerste drie onderdelen op de tussensprints moeten richten. Dus baal ik nu vooral, maar ik mag denk ik ook trots zijn op dit niveau wat ik hier haalde. Het publiek gaf me extra moraal en ik ga in de puntenkoers morgen nog een keer voluit.’’ 

Katie Marchant won de 500 meter bij de vrouwen door de Française Taky Kouame en de Duitse Pauline Grabosch voor te blijven. De Nederlandse vrouwen werden in de kwalificatie uitgeschakeld.

Foto: © SportfotoEerder...

Track Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl