Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

UCI voert maatregelen tegen wegblijvers WB Cross in

Donderdag 29 februari 2024

Offroad - De UCI heeft een aantal maatregelen ingevoerd om te de trouwe deelnemers aan de crosswereldbekers te belonen. Ook worden de Coupe du Mondes meer beschermd.

Van het weghouden van een WK van coureurs die niet alle wereldbekers reden is geen sprake.

''Vanaf nu kunnen renners – mannen en vrouwen – in de top 20 van de nieuwste UCI Elite Cyclocross Ranking niet langer deelnemen aan nationale evenementen. Deze maatregel heeft tot doel de consistentie en een duidelijke structuur tussen de nationale kalenders en de UCI Internationale Kalender te garanderen door de beste evenementen, d.w.z. die welke de beste atleten kunnen aantrekken, aan te moedigen zich op internationaal niveau in te schrijven.

Bij UCI Wereldbekerwedstrijden Cyclocross zijn voor alle categorieën de eerste twee startrijen gereserveerd voor de hoogst gerangschikte renners in het algemeen klassement van de serie. Het doel van deze maatregel is om de renners te belonen die de beste prestaties behalen in de meest competitieve evenementen en om een ​​evenwichtige situatie te garanderen voor specialisten van de discipline en renners die in meerdere disciplines strijden.

Er is een status "beschermd evenement" geïntroduceerd voor evenementen van de UCI Wereldbeker Cyclocross. Deze status wordt toegekend aan maximaal 50% van de UCI Wereldbekerevenementen en alleen wanneer het evenement van bijzonder belang is voor de internationale ontwikkeling van het veldrijden. De toekenning van deze status zal de UCI in staat stellen de inschrijving op de UCI Internationale Kalender te weigeren van een wedstrijd die wenst plaats te vinden de dag vóór of op de dag van een "beschermd evenement". De introductie van deze bijzondere status is bedoeld om de internationalisering van het veldrijden te bevorderen en de overheersende sportieve belangstelling voor deelname aan veldrijden te verdedigen. Het ondersteunt ook de solidariteitsmechanismen die zijn ontwikkeld dankzij de UCI Wereldbeker, waarvan het doel is om het aantal landen dat deelneemt aan veldritevenementen te vergroten.

Ten slotte is de verplichting die wordt opgelegd aan UCI Cyclocross Teams en UCI Professionele Cyclocross Teams om deel te nemen aan UCI Cyclocross Wereldbekerwedstrijden versterkt. Vanaf nu zijn UCI Cyclocross Teams verplicht om met minstens één renner – in de categorie Dames Elite of Heren Elite – deel te nemen aan minimaal vijf ronden van de UCI Wereldbeker; UCI Professionele Cyclocross Teams zijn verplicht om met minimaal drie renners – in de categorie Dames Elite of Heren Elite – deel te nemen aan alle rondes van de UCI Wereldbeker.

Het doel van al deze maatregelen is een algehele versterking van het veldrijden door te zorgen voor een samenhangende structuur tussen de verschillende evenementen van de discipline. De UCI zal de situatie blijven bestuderen, evenals relevante maatregelen om de ontwikkeling van het veldrijden te ondersteunen.''

Foto: © SportfotoEerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl