Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Christiaan van Rees tweede in derde etappe H4A

Zaterdag 04 mei 2024

National - Christiaan van Rees is tweede geworden in de derde etappe van het H4A Belofteweekend. De renner van Dutch Food Valley moest het in de massasprint afleggen tegen de ongenaakbare Belg Steffen de Schuytenaar (Lotto-DSTNY Devo), ook winnaar van het H4A eindklassement, de jongerentrui en het sprintklassement. Mathis Avondts (Parkhotel Valkenburg) finishte als derde

Tekst: Dan Rolandus

’Het is een mooi resultaat, ik kwam over hem heen, maar ik kwam twee centimeter tekort’’, baalde Christiaan van Rees. ‘’Steffen (de Schuytenaar, DR) ken ik al vanaf de jeugd, hij is een sterke renner waar ik regelmatig op botste. Dus ik denk als ik een nachtje heb geslapen wel tevreden ben met de tweede plaats, maar nu zo kort na de race baal ik.’’ De 19-jarige coureur uit Groot Ammers kijkt met een tevreden blik terug op het voorjaar. ‘’Mijn seizoenstart gaat beter dan ik had verwacht. Ik kan als eerstejaars belofte goed meekomen in de Holland-Cup, werd veertiende in de Omloop Rucphen, twintigste in de Arno Wallaard Memorial, de criteriums gaan goed, ik werd tweede in de Ronde van Gerven en vandaag weer tweede in de klassieker.’’ De ambitieuze Christiaan van Rees kijkt alweer verder. DSM-Firmenich-PostNL Devo reed de klassieker in Zeeuws-Vlaanderen in combinatie met Dutch Food Valley. ‘’Ik hoop net als Johan Dorussen vorig jaar ook de stap naar DSM te mogen maken.’’

Lange vlucht

De 144 kilometer lange laatste etappe van Sluiskil naar Philippine over de kasseien in het winderige, maar vrij droge Zeeuws-Vlaanderen werd zoals gewoonlijk in een hoog tempo afgelegd. Na ruim 10 kilometer formeerde zich bij het opgaan van de eerste kasseienstrook een kopgroep van zes man met Ed Uptegrove (Diftar/IJsselstreek), Maxime Duba (Parkhotel Valkenburg), Marijn Maas (JEGG/DJR Academy), Julian Vergouw (Metec-Solarwatt p/b Mantel), Niels de Clerck (Urbano-Vulsteke) en Joost Nat (VolkerWessels). Terwijl de wind in de polder toenam tot krachtig ging de deur achteraan het peloton wagenwijd open. Na drie kasseiensprints was het peloton weer compleet. Het peloton zou vervolgens uiteenspatten in vier waaiers. De eerste groep van twintig renners nam een voorsprong van 40 seconden en zou deze uitbouwen tot maximaal 1.15 minuten. De twintig leiders waren onder andere de Belgische klassementsleder Steffen de Schuyteneer (Lotto-DSTNY Development), Brem Deman (Gaverzicht-Be Okay), Tijn Louwerensen (DIFTAR/IJsselstreek), Christaan van Rees (DSM-Firmenich DEVO), Marijn Maas (JEGG/DJR Academy), Boris Romers, Julian Vergouw, Wessel Mouris (allen Metec-Solarwatt p/b Mantel), Wout Joore (Mimi Discar CT), Elmar Abma en Jente Klaver (beiden VolkerWessels). Met nog een kleine drie ronden voor de wielen ging Boris Romers aan de haal. De Rozenburger bouwde een voorsprong op van maximaal 50 seconden. De negentien achtervolgers kregen aansluiting van twintig renners. De voorsprong van Romers liep terug tot 20 seconden. Niels Luiten (Mini Discar CT) en later de Belg Arno Vanhaecke (Urbano Vulsteke) sloten aan bij de coureur van Metec. Doch ondanks de samenwerking werden zij door het jagende peloton teruggeroepen. In de laatste ronde werd er bij regelmaat gedemarreerd. Wessel Mouris (VolkersWessels) leek een kansje te maken, maar het bleek een loze hoop. Steffen de Schuytenaar zou uiteindelijk in het mosseldorp de massasprint winnen voor Christiaan van Rees en Mathis Avondts.

Troostprijs

Boris Romers sprokkelde met zijn lange vlucht de kasseienpunten bij elkaar. De coureur van Metec-Solarwatt p/b Mantel achterhaalde puntje voor puntje Brem Deman (Gaverzicht-Be Okay) en ging in de laatste kasseiensprint over de Belg heen. ‘’Het was vroeg, maar we hadden onderling afgesproken om het initiatief te nemen of in de aanval te gaan zodat Lotto-DSTNY het gat dicht zou moeten rijden. Ik ging in de aanval, maar ik kwam redelijk vroeg alleen te zitten. Ik had gehoopt dat er enkele mannen zouden overspringen, maar dat gebeurde eigenlijk te laat. Toen zat ik al redelijk in de krampen en was het overleven met de twee mannen (Niels Luiten en de Belg Arno Vanhaecke, DR). Alleen in de laatste ronde sloot iedereen weer aan en was ik voor de sprint gewoon helemaal op.’’ Boris Romers (21) won als troostprijs de kei, die hij had veroverd. ‘’De motard kwam naast me rijden en zei als je in de laatste kasseiensprint als eerste over de streep komt, win je de zwarte keientrui. Toen wilde ik nog wel even doorrijden. Natuurlijk, die kei is een leuke prijs, heb deze vorige week ook al in Woensdrecht gewonnen. Maar als je zo’n aanval kan doen, wil je ook winnen, want dat is toch de echte kers op de taart. Het zou dit seizoen mijn eerste overwinning geweest zijn. De vorm is goed, dus misschien de ‘grote vis’ in de komende koersen. Hopelijk valt het dan een keer mijn kant op’’, aldus keek Boris Romers alweer met veel optimisme uit naar de volgende koers.

Uitslag derde etappe H4A voor beloften: 1. Steffen de Schuyteneer (Lotto-DSTNY Devo), 2. Christiaan van Rees (DSM-Fermenich-PostNL/Dutch Food Valley), 3. Mathis Avondts (Parkhotel Valkenburg), 4. Julian Vergouw (Metec-Solarwatt p/b Mantel), 5. Mitchel Fitzsimons (Dovy Keukens), 6. Robin Orins (Lotto/DSTNY Devo), 7. Tijn Louwerensen (DIFTAR/IJsselstreek), 8. Marijn Maas (JEGG-DJR Academy), 9. Robbe Willemsens (RB Zelfbouw), 10. Niels De Clerck (Urbano Vulsteke). Eindklassement: 1. Steffen de Schuyteneer, 2. Robin Orins, 3. Brem Deman, 4. Wessel Mouris (VolkerWessels). Keienklassement: 1. Boris Romers (Metec-Solarwatt p/b Mantel).

 

Foto's: © Sportfoto - Oscar de Waele



Eerder...

National Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl