Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Acht van Bladel verwacht weer internationale juniorentop

Dinsdag 25 juni 2024

National - In 1949 organiseerde TWC Het Snelle Wiel uit Bladel voor de eerste keer de Acht van Bladel, een klassieker voor junioren op een parcours in de vorm van een Acht – vandaar de naam. Terwijl collega-organisatoren er in de loop der jaren het bijltje bij neergooiden, hielden de mensen in Bladel hun wedstrijd overeind, ook al is de organisatie intussen in handen van de Stichting Wielerevenementen Bladel. 

Optellend zou je kunnen concluderen dat de Acht – uitgebouwd tot een driedaagse mét UCI-status - intussen toe is aan zijn 76ste editie, maar helaas kon de wedstrijd in zijn rijke historie drie keer niet doorgaan. Een keer vanwege de varkenspest en recentelijk door de coronacrisis. 72 edities staan er op de teller en in Bladel wordt er al enkele weken gespeculeerd over de naam van de renner die op de erelijst kan worden bijgeschreven. 

Tot nu toe waren dat vrijwel altijd junioren die later doorstoomden naar de beroepsrenners, waaronder Mathieu van der Poel, Danny van Poppel en Daan Hoole. Toppers als Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk, Tourwinnaar Geraint Thomas en wereldkampioen MTB Tom Pidcock schoolden zich op de kasseien in en om Bladel. 

Ook dit jaar staat er weer een sterk veld aan het vertrek. In totaal hebben 34 ploegen zich ingeschreven, waarvan er tien uit andere landen komen. Diverse ploegen hebben een internationale samenstelling, waardoor het totale aantal nationaliteiten op 17 komt. Van buiten Europa worden teams verwacht uit Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. 

Wie er in de gaten gehouden mogen worden? In elk geval de Tsjech Pavel Sumpik van de Roman Kreuziger Cycling Academy, die zich dit jaar al verschillende keren in de kijker reed. Verder de Deen Carl Emil Just Pedersen, die maar al te graag in de voetsporen treedt van Peter Oxenberg Hansen, die vorig jaar de driedaagse op zijn naam schreef. Een andere Deen die hoge ogen kan gooien is Albert Withen Philipsen. 

Ook in de Nederlandse ploegen huizen talenten, onder wie Hugo Paats, Ruud Nagengast, Jente Derksen, Jelle Weierink en Danijel Agricola. 

De 73ste Bestronics Acht van Bladel bestaat uit vier onderdelen. Een eerste etappe op vrijdagavond 28 juni door de Kempen, een tweede rit in lijn van Lierop naar Bladel op zaterdag 29 juni, een derde etappe rondom Bladel op zondagochtend 30 juni en een afsluitende tijdrit op zondagmiddag. De finish van alle etappes is gelegen aan het Rond Deel in Bladel, waar door de Stichting Wielerevenementen Bladel weer een gezellig ambiance wordt gecreëerd met een terras en frietwagen. Alle reden dus om in het laatste weekeinde van juni de Acht in je agenda te zetten. Meer informatie vind je op www.achtvanbladel.nl 

Foto: © Sportfoto

 Eerder...

National Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl