Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Jeroen Wielaert: 'Huiveringwekkend'

Zondag 17 maart 2013

Blog - De Primavera in rayonhoofdenweer levert commentaren op vol kou bij beelden van verkleumde renners, spiegelend in het natte asfalt. Urenlang is dat het dramatische verhaal van Milaan-Sanremo 2013. Memorabel. De heroïek bevriest, de bussen zijn halverwege geopend als heilzame sauna’s. De Goelag Archipel neergedaald op de Via Aurelia: het is te veel voor de moderne dwangarbeiders van de weg. Gehannes met jasjes en handschoenen als ze weer verder rijden. Het is aan de commentatoren om de geheugens op te frissen met helse edities van Milaan-Sanremo, Luik-Bastenaken-Luik, Kuurne-Brussel-Kuurne, de Ronde van Vlaanderen. Bij dit soort temperaturen zakt de hitte van het dopingdebat.

‘Gaan ze hier straks een après-ski organiseren?’ vraagt Michel Wuyts. Nog 64 kilometer. De opnieuw opgestapte kopgroep verliest snel zijn voorsprong. ‘Het is een editie voor beren,’ vervolgt de Belgische commentator, even voor de late inschakelaars, met vermelding van een regen van uitstappers.

Op de Nederlander spreken Mart Smeets en Maarten Ducrot over warme baden. Het is niet bij helikopterbeelden van oude Romeinse bronnen. ‘Boven is iemand vergeten een knopje om te zetten,’ zegt Mart.

Ik heb Milaan-Sanremo altijd vooral een lánge wedstrijd gevonden en nu wordt hij wel heel langgerekt, met een pauze van dik twee uur. Half vijf. Normaal de tijd voor de Cipressa. Nu is het wachten. Tekening in de koers, uitgesteld door de kou. In plaats daarvan komen ze getekend in beeld. Cancellara, Nibali, Voeckler. Door de regen nu. Respect, dat is het woord. Harde sport tegen ijzige decors aan de bloemenkust. Rillen voor het scherm.

Ook in deze editie van de eerbiedwaardige voorjaarsklassieker breekt voor mij toch het moment aan om even iets anders te doen. Facebooken met een paar oude rukkers. Boeken herschikken op mijn werkkamer. Een oud kunstwerkje ophangen. Tijdens de Primavera kan je altijd al boodschappen gaan doen zonder iets bijzonders van de koers te missen. De NOS wil komende zomer ook minder lang uitzenden uit de Tour de France. Niet meer die hele bergritten. Het is één van de beste gevolgen van het hele dopingrumoer. 

‘Van Poppel is er nog, Dumoulin, Curvers’, meldt Mart, ‘dat is wat Koninkrijk der Nederlanden hier nog te bieden heeft.’ Ik verwachtte ze al niet voorin.

Nu is het hopen dat SKY niet wint, met hun ‘wetenschappelijke’ rijden. Hun dominantie wordt vervelend. Maar ze hebben malheur. Eerlijke sport. Mooi, niet alles is te berekenen. Het wordt een hartverwarmende finale. Prachtwielrennnen. De overwinning van Gerald Ciolek is om van te rillen.

 

 


Eerder...

Blog Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl