Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Van Haaren: ‘Prestaties Terpstra zijn een stimulans voor mij’

Donderdag 13 februari 2014

Elite men - Bart van Haaren van het Koga Cycling Team trainde vorige maand een aantal dagen met Niki Terpstra en Reinier Honig op Mallorca en pikte ook nog twee uurtjes met de latere wereldkampioen Zdenek Stybar mee. Terpstra en Stybar plukten al de vruchten van hun arbeid op het Spaanse eiland in respectievelijk Qatar en Hoogerheide, Van Haaren hoopt binnenkort ook sterk te openen.

Het begon allemaal met een tweet van Koga-manager Ton Welling die de aandacht vestigde op de mannen waarmee zijn wegkapitein op pad was in januari. Het had van Van Haaren niet gehoeven. “Het is namelijk echt niet zo dat ik me erop laat voorstaan dat ik met die profs op training ben geweest. Maar ik zit al heel lang in een trainingsgroep met Niki Terpstra, al van voordat hij prof was.  Tegenwoordig fietsen we met een flink aantal anderen in Noord-Holland onder de naam N-H’s Best, daar zijn dan ook mannen als Ramon Sinkeldam en Rick Flens bij. Voorafgaande aan een teamtrainingskamp van OmegaPharma-QuickStep ben ik een paar dagen met Niki naar Mallorca gegaan voor wat extra trainingsuren. Reinier Honig was daar ook bij, net als Iljo Keisse. Zdenek Stbyar reed  uiteindelijk ook een dagje mee. Toen had ik al wel in de gaten dat die mannen klaar waren voor de wedstrijden die eraan kwamen. Stybar reed daar al verschrikkelijk hard de bergjes op en het verbaast me dan ook niet echt dat hij op het WK veldrijden zo goed was.”

Er staan in de Ster

Van Haaren is ervaren genoeg om te weten dat die prestaties niet van die paar trainingsdagen alleen komen. ‘Ik maak van die trainingen van dergeiljke jongens misschien maar tien procent mee. Maar het motiveert me wel om te zien hoe gedreven die jongens zijn en hoe hard ze werken om dan ook goed aan het seizoen te beginnen. Het biedt voor mezelf geen enkele garantie, al hoop ik er natuurlijk ook direct in de Ster van Zwolle te staan. Dat is voor onze ploeg – twee niveaus lager dan de WorldTourteams– de eerste belangrijke afspraak van het seizoen. Andere belangrijke doelen voor mij later in het jaar met de Volta Limburg Classic, Olympia’s Tour, de Ster ZLM Toer, de Ronde van Limburg en de Drielanden Omloop. Ik denk dat ik het best tot mijn recht kom als er wat meer geklommen moet worden. Maar vorig jaar won ik ook wel de Omloop van de Houtse Linies, dat werk kan ik ook aan.”

Bewondering voor Honig

Hij zag hoe sterk Terpstra en Stybar presteerden, maar de Amsterdammer was minstens zo onder de indruk van Reinier Honig op Mallorca. “Als ik zie hoe hard en gedreven die bezig is geweest deze winter. Hij heeft nog geen ploeg voor dit wegseizoen, maar hij traint alsof dit zijn jaar gaat worden. Ik hoop dan ook dat er nog een team voor hem komt. Maar ik besef ook hoe blij je als renner moet zijn dat je een ploeg hebt. Ik heb dat contract wel bij Koga en dat wil ik gaan waarmaken.”

Foto: © Sportfoto

 



Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl