Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Convenant: geen nieuwe dopinggevallen

Dinsdag 02 april 2013

Nieuws - Het convenant tussen de KNWU en wielerploegen Blanco en Vacansoleil-DCM heeft geen nieuwe dopinggevallen aan het licht gebracht. Alle renners en medewerkers hebben de verklaring ondertekend waarin ze stellen nooit iets met doping te maken hebben gehad.

Het interne onderzoek bij de ploegen en de bond werd afgelopen week afgerond. De KNWU bracht vandaag de resultaten naar buiten. Het convenant was bedoeld voor renners en personeel om schoon schip te maken. Tegen strafvermindering kon het personeel eventueel dopinggebruik of betrokkenheid bij dopinggebruik opbiechten. Voor dopinggebruik van na 2008 zou ontslag komen te staan. Voor de periode daarvoor zou er zes maanden schorsing volgen, waarvan drie onbetaald. De UCI gaf overigens vorige week aan, zich niets van de Nederlandse afspraken aan te trekken en zelf te bepalen hoe lang een straf zou moeten zijn.

Sanchez en Rujano
Alle medewerkers hebben de verklaring ondertekend. Luis Leon Sanchez (Blanco) en Jose Rujano (Vacansoleil-DCM) dus ook. Zij worden genoemd in buitenlandse dopingonderzoeken (Sanchez staat zelfs op non actief), maar ontkennen zelf iedere betrokkenheid.

Twee zondaars
Het convenant bracht eerder wel twee ex-renners tot een bekentenis. Grischa Niermann, in dienst bij de KNWU, gaf aan doping te hebben gebruikt in zijn tijd als profwielrenner en is een half jaar geschorst. Ook Argos-Shimano-ploegleider Rudie Kemna staat een half jaar langs de kant na een bekentenis. Argos-Shimano deed niet mee aan het convenant, omdat het te weinig op de toekomst gericht zou zijn, maar toonde zich wel solidair met de afgesproken sancties.

Sorgdrager
Op verzoek van de KNWU en het NOC*NSF is momenteel ook nog een commissie bezig met een onderzoek naar doping in het wielrennen. Bij deze commissie Sorgdrager kunnen (oud)renners en andere betrokkenen anoniem hun verhaal doen. De uitkomst van dit onderzoek wordt voor 1 juni verwacht.

Damesploeg Rabobank tekent ook
Buiten het convenant om hebben de dames van Rabobank Liv/Giant ook een verklaring getekend waarin ze aangeven nooit met doping in aanraking te zijn geweest.

 


Eerder...

Nieuws Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl