Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Nieuwe ronde, nieuwe kansen voor Olympia's Tour

Woensdag 27 augustus 2014

Blog - Olympia’s Tour is – zo blijkt steeds meer – in mei van het afgelopen jaar al ontsnapt aan een voortijdig eind.  Net voordat de editie van 2014 doorgang vond, hebben meerdere partijen gedreigd de wedstrijd te boycotten. Dat werd met het betalen van achterstallige schulden, toezeggingen en ander kunst – en vliegwerk ternauwernood voorkomen. Wel stonden er plotseling buitenlandse teams van aanmerkelijk mindere kwaliteit aan het vertrek in deze editie van de oudste rittenkoers van Nederland. Sterke buitenlands teams hadden geen zin om op eigen kosten deel te nemen aan Olympia’s Tour, zonder enige vergoeding. Ook het eerst een aantal jaren heel laat en vervolgens helemaal niet uitbetalen van prijzengelden werd de organisatie niet in dank afgenomen door dergelijke teams. In plaats daarvan werden wielrenners uit Azerbaidjan ingevlogen die nauwelijks de indruk maakten enige internationale fietservaring te hebben.

Nederlandse teams lieten toen al weten alleen te starten vanwege de publicitaire waarde die de wedstrijd nog altijd heeft. Maar vroegen zich hardop af of ze de kosten van het een week kriskras door Nederland reizen ooit gingen terug verdienen. Team Piels (van winnaar Berden de Vries) en Koga (van viervoudig ritwinnaar Wim Stroetinga) hadden geen klagen over de publicitaire waarde, voor veel andere ploegen wogen de baten niet tegen de kosten op. TV-beelden werden immers ook niet meer gemaakt. Nadat RTL 7 al eerder stopte met opnames maken (wat zij in ruil voor een vergoeding deden) was ook een eigen mediateam niet meer actief in de ronde.

Ondanks de goedbedoelde inzet van veel vrijwilligers had het oude bestuur van de ronde moeten voorkomen dat de naam van de ronde en ook van het Nederlandse wielrennen te grabbel werd gegooid. Aan een nieuwe organisatie nu de uitdaging om van de ruïne Olympia’s Tour weer een etappekoers met internationale uitstraling te maken. Dat kan de Stichting Wielerevenementen niet alleen, al heeft men van de KNWU veel steun ontvangen. Ook de teams, wielersponsors en  gemeenten zijn nu aan zet om hun wielerhart te tonen. Aan de horizon gloort de beloning: een internationale etappekoers voor de beste beloften ter wereld waar de toekomstige Nederlandse profs hun visitekaartje kunnen afgeven. En dat alles in een ronde die weer echt door heel Nederland moet gaan voeren. Een mooi perspectief.  Eerder...

Blog Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl