Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Van IJzendoorn: ‘Ik wil terug naar de top’

Dinsdag 09 april 2013

Offroad - Eddy van IJzendoorn wist het afgelopen winter zeker: zijn carrière als veldrijder zat erop. Geen ploeg, geen uitslagen, geen moraal. De renner uit Tiel hoefde het alleen nog maar wereldkundig te maken. Maar een paar wielerliefhebbers uit de Betuwe brachten hem andere gedachten. Nog één keer gaat hij alles geven om terug te keren naar de top. Stap 1 van Project Eddy: het vinden van een sponsor.

“Ik heb afgelopen winter alles gezet op een goed NK”, zegt Van IJzendoorn, die wist dat hij nog geen ploeg had voor 2013/2014. “Daar wilde ik laten zien dat ik het nog in me had. Het ging goed, ik lag op een bepaald moment op de vierde plaats en dacht aan het podium. Maar toen vloog ik over de kop: einde topklassering. Uiteindelijk werd in achtste. Niet slecht, maar ik er had er meer van verwacht. Mijn moraal was gebroken. Ik wilde ermee stoppen.”

Betuwe
Net toen hij besloten had dat het zo mooi was geweest kwam hij in contact met Jeroen Wijngaard, een enthousiaste wielerfan, net als Van IJzendoorn woonachtig in de Betuwe, en bezig met het opzetten van het Betuws Wielercafé. Wijngaard: “Het was een goed gesprek. Ik hoorde voor het eerst wat voor problemen Eddy allemaal in zijn carrière is tegengekomen. Verkeerde medicijnen voor migraine, overtraindheid, ga zo maar door. Ik vond het zo zonde als hij zou moeten stoppen. We zijn generatiegenoten, komen uit dezelfde streek, ik vertelde hem dat hij door moest zetten en beloofde dat ik zou helpen met het vinden van een sponsor. Er moeten toch bedrijven zijn, hier in de Betuwe of daar buiten die Eddy kunnen ondersteunen.”

Alles op alles
En zo werd ‘Project Eddy’ geboren. “Ik wil laten zien dat ik nog steeds een goede veldrijder ben, dat ik het in me heb om in de grote wedstrijden top tien te rijden", aldus de winnaar van de GP Groenendaal van 2009. "Ik heb een sponsor nodig die vertrouwen in me heeft. Het gaat maar om een heel klein budget, zodat ik de komende winter de grote crossen kan rijden. Ik ga er vol voor. Tot ik een sponsor vind, rijd ik in mijn eigen kleding en maak ik reclame voor fietsvakanties in Calpe die ik zomers organiseer. Die reizen zijn heel goed te combineren met mijn eigen zomerse trainingen.”

In beeld
Wijngaard: “Maar het is belangrijk dat Eddy een groot gedeelte van het jaar zich helemaal op het fietsen kan concentreren. Als sponsor van een veldrijder genereer je gewoon heel veel publiciteit. Eddy rijd in topcrossen in beeld, en kan zelfs zomers als mountainbiker nog veel van zich laten horen.” De grote vraag is natuurlijk voor hoeveel geld een bedrijf kan instappen? Wijngaard: “Voor een bedrag rond de 15 duizend euro kan Eddy een heel seizoen crossen.”

CyclingOnline.nl steunt Project Eddy
CyclingOnline.nl blijft de 28-jarige veldrijder volgen en geven iedere maand een update van zijn poging terug te keren naar de top, zijn zoektocht naar een sponsor en al het andere wat op zijn pad komt.Eerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl