Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Van Zandbeek en Rooijakkers winnen Strandrace

Zondag 30 november 2014

Offroad - De Strandrace van Brouwersdam heeft een zege opgeleverd voor Ronan van Zandbeek. Daarmee wist de coureur van De Rijke uiteindelijk een overwinning te boeken na tal van podiumplaatsen deze en vorige winter. Bram Imming had als nummer twee het nakijken.

Ronan van Zandbeek uit Schijndel heeft na aandringen in de strandraces van Hoek van Holland-Den Helder (derde) en Texel (tweede) zijn eerste overwinning te pakken. De nationaal vicekampioen MTB Marathon zegevierde in de eerste officiële Strandrace van de Brouwersdam in het Zuid-Hollandse Ouddorp door in een zinderende sprint achtereenvolgens Bram Imming, Thijs Zonneveld, Tino Haakman en Jasper Ockeloen achter zich te laten.

Eindelijk

,,Eindelijk lukt het nu eens wel,’’ glunderde de semiprof uit de continentale wielerstal van Cyclingteam de Rijke. ,,Maar met dat draaien en keren in het mulle zand en dan weer op het asfalt aanzetten voor snelheid was best pittig. Het leek op dit technisch zeer gevarieerde parkoers meer op een intervalwedstrijd.’’ Uniek op het strand van de Brouwersdam aan de overzijde van Port Zélande was de massastart van ruim driehonderd deelnemers. Naaldwijker Stefan Vreugdenhil (KMC-Mitsubishi-Koga) voerde bij de eerste doorkomst langs de supersnelle vloedlijn van de Noordzeekust het lang gerekte peloton aan. De harde wind deed het lange lint van renners op de winderige Brouwersdam in talrijke stukken breken. Ronan van Zandbeek, Ike Groen (De Rijke) uit Tuitjenhorn, Enkhuizer Tino Haakman en nationaal strandkampioen Jasper Ockeloen uit Dordrecht vormden de kopgroep. De laatste moest er in de 42 kilometerlange race, die bij eb werd verreden, halverwege koers afhaken. AD-columnist Thijs Zonneveld pikte zijn karretje aan bij de leiders, gevolgd door Bram Imming en de weer herstelde Jasper Ockeloen. ,,We draaiden goed rond, waren gewaagd aan elkaar, hoewel ik voelde dat ik technisch de betere rijder was. Ik probeerde bij het laatste keerpunt te demarreren, maar ik werd op het mulle zand opgehouden door gedubbelde bikers. Ik moest van de fiets waardoor de snelheid er uit was. Het viel niet mee om de Noord-Hollanders (Imming, Zonneveld, Haakman en Groen, DR) te lossen. Thijs deed het slim, drukte de groep met de oostelijke zijwind naar de vloedlijn.’’

Sprint om zege

Dus denderden de vijf leiders (Ike Groen kon het tempo niet meer volgen) vanaf de zijkant gezamenlijk af op de finish alwaar Ronan van Zandbeek na een uur en een krap kwartier buffelen nog net over de snelste benen beschikte. ,,Ik zeg niet dat ik zou hebben gewonnen, maar een feit was dat de finishlijn te smal was om nog over Ronan heen te komen,’’ wees Bram Imming op de nauwe doorkomst bij start en finish. ,,Het belangrijkste is dat het goede gevoel weer terug is. Ik ben een poosje ziek geweest, moest Hoek van Holland-Den Helder laten schieten en werd op Texel tiende. Dat was niet mijn plaats. Nu kon ik weer volop meedraaien. Op het minpuntje ‘finish’ na was de race op de Brouwersdam op een zeer gevarieerd parkoers gewoon top.’’ Thijs Zonneveld deelde de mening van Bram Imming. ,,De Brouwersdam is een aanwinst voor de strandraces, maar het parkoers was voor mij iets te technisch. Iedereen in het groepje kon winnen. Ik demarreerde in de laatste bocht naar het wiel van Ronan, waarop ik erop en erover sprong, maar kon de rest niet lossen. Daarna probeerde ik de groep naar de zeekant te sturen omdat ik in een sprint op het lange rechte stuk bij voorbaat kansloos zou zijn. Ronan sprong uit mijn wiel naar de overwinning.’’ Zonneveld staat met een vierde plaats hoog genoteerd in het KNWU Strandraceklassement. ,,Zolang het werk en mijn gezin het toelaten blijf ik crossen, maar het moet wel leuk blijven.’’ Paulina Rooijakkers (Parkhotel Valkenburg) uit Heusden maakte het feest compleet door na haar vriend Ronan de overwinning bij de vrouwen voor zich op te eisen. ,,We wilden zo graag samen winnen, het moest er een keer van komen,’’ straalde de nationaal strandkampioene bij de vrouwen in strandpaviljoen Brouw. ..Ik ben tijdens de massastart meteen met de mannen vooraan mee gesprongen. Zo had ik bij de eerste doorkomst al een flink gat op de concurrentie geslagen waarop ik in mijn eigen tempo ben doorgereden,’’ aldus Rooijakkers, die liet weten zich pas na de strandraces aan te sluiten bij de wegrensters van Parkhotel Valkenburg. Organisator John Roos was goed te spreken over zijn eerste strandrace. ,,Het is allemaal supergoed verlopen. Iedereen, renners, KNWU-leden en sponsors, vonden dat we een topevenement hadden neergezet. Wij zijn de enige met een massastart, supergaaf om te zien en deze willen we er hoe dan ook inhouden,’’ besloot de organisator van de Strandrace van Brouwersdam. (Tekst en foto: Dan Rolandus)

 



Eerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl