Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Merijn Zeeman: 'Sprinttrein steeds belangrijker'

Vrijdag 19 april 2013

Elite men - De sprinters van Blanco verkeerden afgelopen week in Girona voor een trainingskamp. Hoe werd er gewerkt? Waar werd opgelet? Wanneer gaan we het resultaat van deze sessie zien? Blanco-coach Merijn Zeeman geeft een toelichting. Deel 1 van 2.

Waar het in het verleden gebruikelijk was in de wielrennerij om tussen de wedstrijden renners hun gang te laten gaan en veelal op eigen gelegenheid te laten trainen, lijkt er steeds meer behoefte te ontstaan aan een gezamenlijke voorbereiding op wedstrijden. Zo ook bij Blanco Pro Cycling. De ploeg komt zo vaak mogelijk samen gedurende het lopende seizoen. Afgelopen week verzamelden de sprinters van de ploeg en hun helpers zich in Girona om onder leiding van Merijn Zeeman en Jeroen Blijlevens te werken aan de sprint en de sprinttrein. “In alle trainingsperiodes proberen we zo veel mogelijk contactmomenten in te bouwen. Dat is de lijn die wij bij Blanco hanteren. De mannen voor de Giro d’Italia zitten nu op Tenerife, straks gaat een gedeelte de Tour-selectie op hoogte en wij hadden nu mooi een week de tijd om bij elkaar te zijn. Voor bijna alle sprinters stond een trainingsblok gepland. Dus dan moet je daar gewoon gebruik van maken en bij elkaar komen. Ik kijk er heel tevreden op terug. We hebben veel videoanalyse gedaan, veel sprinttraining en ook gewoon heel veel uren gemaakt. Dus het uithoudingsvermogen van de groep is ook weer groter geworden.”

Ervaring
Zeeman werkte in Girona met ene mooie mix van ervaren en minder ervaren renners. “In de trein voor Theo Bos zijn Mark Renshaw en Graeme Brown de laatste twee mannen. Zij hebben zoveel routine. Die twee kunnen finales echt lezen, weten precies wanneer ze naar links of naar rechts moeten, naar voren of naar achteren. Maar de nummer drie, vier, vijf, zes, zeven van onze sprinttrein hebben nog niet altijd die ervaring. We moeten ervoor zorgen dat mannen als Jetse Bol, Dennis van Winden, Jos van Emden en Robert Wagner ook die timing krijgen. We werken er keihard aan, dat is een enorm leuk proces.”

Zelf nadenken
Met Jeroen Blijlevens (won etappes in Tour, Giro en Vuelta) heeft Blanco een sprintspecialist in huis. Maar het is niet zo dat de voormalig topsprinter voor het beeldscherm komt staan en even komt vertellen hoe Bos en zijn kompanen het moeten aanpakken. Zeeman: “Ons coachingmodel is er heel erg op gericht dat renners zelf met vragen komen. We doen dus niet aan frontaal onderwijs. Jeroen was een heel andere sprinter dan Theo nu is, dus het zou ook niet slim zijn om als coach alleen maar vanuit eigen ervaring te vertellen hoe je iets moet doen. Er moet discussie ontstaan en zo moeten renners zelf oplossingen en inzichten zien te krijgen. In de sprint verandert ook alles continu. Je moet heel snel op een situatie in kunnen spelen, flexibel zijn. Dat kan alleen als echt zelf ook begrijpt wat er gebeurt in zo’n sprint. Wij begeleiden dat proces. We hebben de beelden van de Ronde van Turkije van vorig jaar laten zien. Dat heeft enorm geholpen. Renners zien dan ook heel snel zelf wat er mis ging en wanneer. Dat is goud waard.”

Turkije
Theo Bos, dit seizoen al goed voor vier zeges, start zondag in de Ronde van Turkije als kopman. “Ik ben onder de indruk van Theo”, zegt Zeeman. “Die jongen heeft een ongelooflijke topsportmentaliteit. Ik ben er van overtuigd dat hij ook echt nog stappen kan zetten.” Maar ook Mark Renshaw zal dit seizoen nog zijn kansen krijgen. “In Turkije rijden we in principe voor Theo, maar volgende maand is er ook weer een moment dat we met de sprintploeg een dubbel programma rijden. Daar heb je sprinters voor nodig, maar ook renners die steeds beter worden in het voorbereidende werk. Een sprinttrein wordt steeds belangrijker. Wat dat betreft was deze week een mooie diepte-investering.”

Selectie Blanco voor Ronde van Turkije (21-28 april): Theo Bos, Jetse Bol, Mark Renshaw, Moreno Hofland, Graeme Brown, Robert Wagner, Rick Flens,  Jos van Emden.

Dit weekend nog meer Merijn Zeeman op CyclingOnline.nl, maar dan vooral over de ontwikkeling van Theo Bos.



Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl