Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Terpstra en Keisse op herhaling in Rotterdam

Woensdag 07 januari 2015

Track - Niki Terpstra en Iljo Keisse hebben zichzelf opgevolgd als winnaars van de Zesdaagse van Rotterdam. De Nederlander en Vlaming van Etixx-QuickStep zagen op de slotavond leiders Kenny de Ketele en Jasper de Buyst wegvallen door ziekte van De Ketele.

Tekst: Dan Rolandus

Niki Terpstra en Iljo Keisse hebben voor de derde achtereenvolgende keer de Zesdaagse van Rotterdam gewonnen. De show die de twee mannen in de finale van de koppelkoers opvoerden was van grote klasse. Onder oorverdovend gejuich dubbelden de twee coureurs van Quick Step de groep en zegevierden met drie ronden voorsprong op het Deense koppel Michael Mørkøv en Alex Rasmussen. Grote tegenvaller was het uitvallen van het Belgische koppel Kenny de Ketele en Jasper de Buyst, de naaste concurrenten van Terpstra/Keisse. De Ketele was ziek geworden en bleek niet meer in staat om in de baan te komen. ,,Kenny voelde zich gisteren al niet goed. Ik vertelde hem in het hotel dat het met een nachtje slaap wel over zou gaan. Maar het bleef aanhouden. Hij had gewoon geen gevoel meer in de benen. Dan houdt het op, heeft het geen zin meer. Dan kan je wel in de baan komen, maar als je er dan wordt afgereden is dat niet echt voor de moraal. Voor Kenny niet, maar ook niet voor mij. Jammer, want we hadden Niki en Iljo kunnen hebben. Maar goed, er komen nog meer kansen,’’ aldus de toch wel teleurgestelde Jasper de Buyst. Raymond en Michel Kreder eindigden achter de Spaanse wereldkampioenen David Muntaner en Albert Torres op de vierde plaats. De twee Kreders uit de kersverse Roompotformatie kregen de handen op elkaar door samen met hun ploeggenoten Jesper Asselman en Wesley Kreder veelvuldig in de aanval te gaan.

Podium stond vast

Het podium stond op de slotavond van de 33e editie van de Zesdaagse van Rotterdam wel vast, maar hoe de verdeling van de posities zou worden was vooralsnog een open vraag, althans voordat Kenny de Ketele zich ziek afmeldde. De spanning was groot, dat voelde ook het publiek, want het Belgische koppel Jasper de Buyst en Kenny de Ketele (243 pnt) begon de finaleavond in het Sportpaleis Ahoy als de leider in de wedstrijd, hoewel het in dezelfde ronde slechts twaalf punten meer bezat dan de titelverdedigers van Rotterdam, Niki Terpstra en Iljo Keisse (231 pnt). In de schaduw van de genoemde koppels achtten de Denen Michael Mørkøv en Alex Rasmussen, die op avond vijf beide koppelwedstrijden winnend hadden afgesloten, zich met slechts één ronde achterstand en een puntentotaal van 239 zich zeker nog niet kansloos. De spanning zat er al meteen in tijdens de afvalkoers, waarin Keisse in een zinderende sprint met Thomas Boudat de zege pakte en daarbij Kenny de Ketele/Jasper de Buyst als vierde zag eindigen. Op dat moment stonden ook de leiders gelijk. Het vervolg van de finale zou een andere wending gaan krijgen. De Nederlandse sprintequipe met Hugo Haak, Matthijs Büchli, Jeffrey Hoogland, Niels Hoenderdaal, Sam Ligtee en Camiel Lok won de strijd in de Rotterdamse Six van de Griekse sprinters.

Jong talent

De Duitsers Hans Pirius en Sebastian Wotschke gaven in de strijd om de Tacx Talents UIV Cup (o23) vanaf avond één de toon aan. Het koppel had liefst vier ronden voorsprong op de Denen Simon Bigum en Elias Helleskov Busk. Die waren echter weer zeker van de tweede plaats, want De Duitsers Stefan Schneider en Pascal Dieterich lagen op plaats drie te ver achter om de Denen nog van de tweede plaats te stoten. Dylan van Zijl en Martijn de Jong waren op de vierde plaats de best geklasseerde Nederlanders, maar zouden nog heel hard moeten werken om deze positie vast te kunnen houden.

Zijlaard tevreden

Michael Zijlaard was dik tevreden op zijn eerste Zesdaagse als wedstrijdleider. ,,We hebben met de nieuwe organisatie super veel plezier gehad en fantastische topsport gezien. Het was balen dat Kenny de Ketele ziek moest afhaken. Ik heb hem nog gevraagd ons niet in de steek te laten, maar hij kon echt niet meer,’’ sprak Zijlaard zijn teleurstelling uit. ,,Maar voor wat betreft de Zesdaagse hebben we pure topsport beleefd. Door het nieuwe concept was er vanaf dag één tot en met de finale in elk onderdeel veel strijd. Niet alleen het publiek, maar ik heb er ook van genoten. We hebben geïnvesteerd in de jeugd. Zij staan over twee jaar ook in Ahoy. Ik heb grote talenten gezien in de Talent-Cup,’’ wees de Rotterdammer naar het winnende koppel Hans Pirius en Sebastian Wotschke. ,,Deze jongens kunnen in de toekomst goede wegrenners worden. Wellicht maken zij naam op de weg en komen zij met de baanervaring in de tas misschien wel terug in de ‘Grote’ Zesdaagse van Rotterdam, mooi toch?’’ Michael Zijlaard was ook goed te spreken over zijn ‘Roompotjes’. ‘Heb je Asselman (samen met Wesley Kreder winnaar van het dernyklassement, DR) zien vliegen, en de Kreders (Michel en Raymond) gezien. En die mannen daar,’’ doelde de wedstrijdleider op de jonkies Ivar Slik en André Looij. Zij hebben er zeker niet voor spek en bonen bij gereden,’’ aldus besloot Michael Zijlaard.

Foto: © Sportfoto/Joris Knapen 



Eerder...

Track Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl