Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Wie doet het licht weer aan in Apeldoorn?

Dinsdag 07 april 2015

Blog - Wat een triestigheid in Apeldoorn. De wielerbaan van Omnisport sluit opnieuw omdat de piste te gevaarlijk is om te berijden. De baan bracht nieuw elan naar Nederland in 2008. Voor het eerst kende ons land weer een piste waarop internationale topwedstrijden mochten  worden gehouden, snel kwam een dergelijk groot evenement er direct met het WK op de baan. Later werden er Europese Kampioenschappen gehouden en onlangs nog het WK Para-Cycling. Ook een (inmiddels gesneuvelde) zesdaagse kwam naar Apeldoorn. 

De Gelderse stad had een accommodatie om trots op te zijn. Het gemeentebestuur kreeg echter al snel dubbele gevoelens bij de baan. Natuurlijk was men blij met een mondiale top accommodatie, maar de baan bleek minder snel dan gedacht, een paar vroege aanpassingen kostten de gemeente (als eigenaar) al het nodige geld. En toen bleek de baan uiteindelijk zo droog dat van het hout – wanneer er gevallen werd met hoge snelheid – grote splinters ( zo groot als satéstokjes zelfs) los kwamen. Levensgevaarlijk werd al gezegd bij de eerste sluiting, waarbij recreanten overigens nog door fietsen in Omnisport. De baan werd opgelapt, maar fraai ziet de houten ondergrond er al lang niet meer uit. Stukken die geschuurd zijn, opgevulde gaten, het doet denken aan een lappendeken. 

Ondertussen wordt er al maanden geruzied over de schuldvraag over de snelle aftakeling van de ondergrond. Ontwerper Sander Douma vindt dat de baan is uitgedroogd vanwege een gebrek aan goede beluchting, in Omnisport wordt gespeculeerd over te nat hout, dat onvoldoende gedroogd was, toen het gelegd is.  De baan is inmiddels voor een tweede keer dicht, ditmaal zijn alle activiteiten gestaakt.

Wanneer er resoluut wordt opgetreden, kan een nieuwe houten ondergrond er voor het Nederlands Kampioenschap op de baan eind december liggen. Op voorwaarde dat er snel hout wordt gekocht en dat in Omnisport opgeslagen kan worden om nu wel lang genoeg te kunnen drogen. De gemeente is aan zet, maar eigenlijk zou men niet mogen twijfelen.  Wil men een sporttempel om trots op te zijn of het lachertje worden van de internationale wielerwereld op de baan? Een vage herinnering aan een korte opleving van het baanwielrennen in Nederland? De oorzaak dat een nieuwe Nederlandse toplichting op de piste ver weg in Portugal rondjes draait in voorbereiding op Rio 2016?

Uitbater Libéma wil nieuwe kampioenschappen – misschien zelfs wel weer een WK – naar Apeldoorn halen. Maar voorlopig is het licht uit boven de baan en gebeuren er andere zaken op het middenterrein, activiteiten die geld in het laatje brengen. Lege stoeltjes omringen het terrein. Wachtend op een nieuwe mensenmassa, zoals die bij het WK en bij EK’s wel te zien waren. Doet iemand alsjeblieft het licht weer aan? (Roy Schriemer)

Foto: © SportfotoEerder...

Blog Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl