Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Van Houts en Terpstra 20e op WK MTB

Zaterdag 05 september 2015

Offroad - Rudi van Houts is bij het wereldkampioenschap mountainbike in Andorra als 20e geëindigd. Bij het Europees kampioenschap eerder dit jaar in Italië was Van Houts ook al de beste Nederlander. Bij de vrouwen eindigde Anne Terpstra, de enige Nederlandse vrouw, ook als 20e.

Voor Nederland verschenen Rudi van Houts, Michiel van der Heijden, Frank Beemer en Hans Becking aan de start van het Olympische onderdeel Cross-country (XCO). De Nederlanders kenden een matige start, maar met name Van Houts kon al in de eerste ronde de kloof met de eersten verkleinen. Bij de eerste doorkomst kwam de 31-jarige Van Houts als 22e over de finish. Van der Heijden had wat langer nodig om zich na de start, van plek vijftig, naar de eerste veertig van het peloton te snellen.  Na zes ronden eindigde Van Houts als 20e voor Van der Heijden (34e), Becking (43e) en Frank Beemer (57e).

Van ver komen
Achteraf gaf Van Houts aan dat zijn start hem waarschijnlijk teveel energie had gekost. “De start was niet goed, maar in de afdaling kon ik al snel wat plekken pakken. In de tweede ronde zakte ik verder weg in het peloton. Gelukkig kon ik nog wat mannen inhalen, maar ik moest van te ver komen om nog richting de top-10 te rijden.” Van der Heijden gaf aan na een slechte start toch tevreden terug te kunnen kijken op zijn prestatie. “De start was echt niet goed, maar daarna kwam ik al snel redelijk op gang. Vooraf was ik wat angstig in verband met mijn schouderblessure die ik een paar weken geleden heb opgelopen, maar daar had ik in de wedstrijd geen last van. Ik kan met dit resultaat wel tevreden zijn.”

Anne Terpstra eveneens 20e

Bij de vrouwen eindigde Anne Terpstra ook als 20e. De inwoonster van Apeldoorn had een redelijke start (15e), maar kon al snel het tempo van een kopgroep van vier, met onder andere de latere winnares Pauline Ferrand Prevot, niet bijhouden. Terpstra vervolgde de wedstrijd in haar eigen tempo, waardoor ze een hele constante race heeft gereden. In de laatste ronde kon de 24-jarige mountainbikester zelfs nog twee plaatsen naar voren schuiven. Terpstra kijkt met een goed gevoel terug op haar wedstrijd. “Ik heb de race erg goed ingedeeld. Aan het einde had ik ook echt niets extra’s over. Voor het eerst heb ik een constante wedstrijd op deze hoogte kunnen rijden.”

De Francaise Pauline Ferrand Prevot van Rabo-LIv mag zich, nadat ze eerder al de wereldtitel op de weg (2014) en in het veldrijden had veroverd, nu ook wereldkampioene mountainbike noemen. De Russin Irina Kalentyeva pakte het zilver (+0:58). De bronzen medaille ging naar de Oekraïense Yana Belomoina (+1:36).

Foto: © Giuseppe Rigano



Eerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl