Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Tom Dumoulin wint strandrace in Renesse

Zondag 17 januari 2016

Offroad - Tom Dumoulin kwam, zag en overwon de Koga Beach Race Zeeland in Renesse. De professional van Giant-Alpecin volbracht zijn race net als in de tijdrit van de Vuelta in het Spaanse Burgos door in een razend hoog tempo langs de vloedlijn van de Zeeuwse Noordzeekust de vloer aan te vegen met het hele veld van ‘strandfavorieten.’ Ploeggenoot Ramon Sinkeldam won daarachter de podiumsprint van Jasper Ockeloen en wederom Thijs Zonneveld.

Tekst: Dan Rolandus; Foto: Sportfoto/Jos Kafoe

"Tom reed zo hard, hier viel niet tegenaan te fietsen, pure wereldtop,’’ hijgde Thijs Zonneveld. Tom Dumoulin stond al hoestend en proestend bij te komen van zijn inspanning. ,,Fuck, wat was dit zwaar, maar wel heel mooi,’’ complimenteerde de 25-jarige Maastrichtenaar daarmee de organisatie met het uitgezette parkoers. ,,Nee, ik ben niet uitgenodigd, heb mezelf gewoon voor de lol uitgenodigd door deze strandrace in mijn agenda te zetten. Ik moest echter wel een mtb-fiets lenen, want zelf heb ik er geen. Via Ramon (Sinkeldam, DR) heb ik er één mogen lenen van Theo Schilder. Maar het was niet gemakkelijk met stukken van dat mulle zand. Het was moeilijk om in een goed spoor te komen. Ik heb een paar weken geleden samen met Ramon nog in Noord-Holland op het strand gereden, maar dit was mijn eerste strandrace.’’ Tom Dumoulin, die zijn seizoen heeft afgestemd op de Giro d‘Italia met als speerpunt de tijdrit in Apeldoorn als voorproefje op de Olympische tijdrit in Rio, was samen met Sven Broekaart ruim na het keerpunt gedemarreerd uit een kopgroep van circa dertig renners. Daarin onder anderen Sjors Handgraaf, Ramses Bekkenk, de winnaar van vorig jaar Erik Dekker, Ramon Sinkeldam, Jasper Ockeloen, David Dekker, Bram Rood, Thijs Zonneveld, Ronan van Zandbeek, Arjan van der Plas, Stefan Vreugdenhil, Maarten Himpens, Jorn Teer, Henri Kes en Patrick Kos. De vlucht kreeg geen groen licht, want Jasper Ockeloen sloot met een sterk gereduceerde groep weer aan bij de leiders. Tom Dumoulin had echter zo zijn eigen plan opgesteld. De Limburger heeft ‘Tijdrit’ als zijn specialiteit opgegeven in zijn CV. Na enkele demarrages begon Tommeke aan zijn race tegen de klok. Een goede training, want de wereldtopper was voorgoed vertrokken. De kruimels aan de streep waren voor achtereenvolgens Ramon Sinkeldam en Jasper Ockeloen. ,,Ik heb vorig jaar op Texel gereden en nog in Wijk aan Zee, maar kreeg ik Wijk materiaalpech. Ik zou dit seizoen eigenlijk geen strandrace rijden, maar Tom (Dumoulin, DR) wilde rijden, maar had geen fiets. Ik kon een mountainbike voor hem lenen bij Theo Schilder mits ik zelf ook zou rijden,’’ aldus de coureur uit de Zaanstreek, die zijn eerste afspraak heeft staan in de Ronde van Dubai.

Vierde

,,Weer vierde,’’ baalde nationaal strandkampioen Thijs Zonneveld met zijn vierde plaats. ,,Ik heb er nu minder moeite mee als in Egmond, maar toch. We zaten al snel weg met de betere mannen van het klassement. Na het keerpunt werd alles uit elkaar gereden, maar het was niet gemakkelijk op het strand met afwisselende stukken van duin, mul zand en harde stroken. Wel leuk overigens, niet zo eentonig als bij ons aan de kust in Noord-Holland. De samenwerking was goed, we probeerden Dumoulin nog te achterhalen. Ik reed nog een keer een gat dicht, maar bij een tweede keer zit je gewoon te sterven als hij weer aangaat. Tom rijdt zo ongelooflijk hard, pure wereldtop.’’

Uitslag Koga Beachrace Zeeland in Renesse: 1. Tom Dumoulin (Maastricht), 2. Ramon Sinkeldam (Wormer), 3. Jasper Ockeloen (Dordrecht), 4. Thijs Zonneveld (Amsterdam), 5. Sven Broekaart (Julianadorp), 6. Ronan van Zandbeek (Schijndel), 7. Ramses Bekkenk (Nieuwveen), 8. Stefan Vreugdenhil (Naaldwijk), 9. Henri Kes (Volendam), 10. Patrick Kos (Alkmaar).

Foto: © Sportfoto/Jos Kafoe



Eerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl