Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Stefan Vreugdenhil maakt favorietenrol waar

Zondag 06 maart 2016

Offroad - Stefan Vreugdenhil heeft zijn favorietenrol in de tweede editie van de Westland MTB Beach Challenge ’s-Gravenzande volledig waar gemaakt door na een geslaagde sprint met Ad de Brabander, de winnaar van vorig jaar, zijn eerste seizoenzege te behalen. De Volendammer Cees Snoek legde beslag op de derde plaats.

Tekst en foto: Dan Rolandus

"De mensen bombardeerden me vooraf tot favoriet, maar het rennersveld was vrij sterk, dus was ik allerminst zeker van mijn zaak’, wees de 26-jarige Naaldwijker op ervaren strandbikers als Henry Kes, Hidde Bos, Arjan van der Plas en Ad de Brabander. De biker van KMC-Mitsubishi-Koga trok na het startschot meteen richting Hoek van Holland. Eenmaal terug door de finish op de Slag Vlugtenburg voor het Strandpaviljoen Zomertijd in ’s-Gravenzande was de groep uitgedund tot zo ’n tien koplopers onder wie behalve het uiteindelijk podiumtrio de regiofavorieten als Aad Honders uit Monster en thuisrijder Bob van den Ende alsmede mannen als Pim de Waard uit Heiloo en Job de Ridder uit Noordwijkerhout.

Mislukte poging

De tien leiders reden in de rit over 40 kilometer vervolgens langs de vloedlijn van de ruwe Noordzeekust via Monster, de immer zware Zandmotor richting Scheveningen. ‘Ik heb bij Kijkduin richting keerpunt bij Scheveningen nog geprobeerd de groep met een demarrage uit te dunnen, maar dat lukte niet erg’, verklaarde Kwintsheuler Ad Brabander de mislukte poging. De tien koplopers verhoogden met de harde Noord-Westen wind half in de rug het tempo. Ad de Brabander raakte nabij de Zandmotor weer los van de groep. Hidde Bos en de Volendammers Henry Kes en Cees Snoek ontbeerden de kracht het gat te dichten, waarop Stefan Vreugdenhil besloot om achter zijn ploegmakker aan te jagen.

Sterkste benen

De twee bleven vooruit, waarop Vreugdenhil bij het opgaan naar de finish in de sprint over de sterkste benen bleek te beschikken door Ad de Brabander te kloppen en Cees Snoek als derde man mee te nemen op het podium. ‘Nadat Kes en Hidde Bos waren bijgesloten, hebben we om en om gedemarreerd, maar was Stefan gewoon in de sprint de beste’, erkende de onttroonde Ad de Brabander zich dik tevreden met de tweede plaats. ‘Het was met de slechte stukken strand, de harde wind tegen en de regen best zwaar, maar op de terugweg kwam de wind uit zee en ben ik zolang mogelijk rechtdoor gereden. Ik ben als laatste naar Ad de Brabander toe gereden en heb het goed afgemaakt’, aldus de in Haarlem woonachtige Westlander, die zijn laatste strandraces van het seizoen zal afwerken op achtereenvolgens Ameland, in Castricum en Scheveningen. De doorgewinterde Henry Kes had het evenmin gemakkelijk. ‘Ik ben net terug van een weekje wintersport in Oostenrijk, dus was het best een omschakeling’, stelde de Volendammer zich tevreden met de vijfde plaats. Hidde Bos had twee weken niets gedaan. ‘Dat voel je best in de benen, maar nadat we kop over kop hadden gereden, sprongen Ad en Stefan om en om waarop ik het moest laten lopen.

Vrouwen

Esther Kortekaas uit Voorhout behaalde na derde plaatsen in Hoek van Holland-Den Helder, het NK in Noordwijk en Langevelderslag en een tweede plaats op de World ’s of Best Beachbiker in Ouddorp in ’s-Gravenzande haar eerste strandzege van het seizoen. ‘Het veld was met rensters in het wegseizoen weliswaar niet optimaal, maar deze overwinning voelt toch wel lekker’, aldus Esther Kortekaas, die na haar wegcarrière destijds bij Restore Cycling en Jan van Arckel door haar vriend en renner Harm Bronkhorst met het strandvirus werd besmet. Patricia Doorn-van der Wel uit Melissant en Marleen Keijzer uit Middelharnis werden respectievelijk tweede en derde.

 



Eerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl