Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Boels-Dolmans valt met Stevens werelduurrecord aan

Maandag 08 februari 2016

Women - Evelyn Stevens valt op 27 februari het werelduurrecord voor vrouwen aan. De renster van Boels-Dolmans doet dat in Colorado Springs om 12 uur plaatselijke tijd (8 uur CET).  Het huidige record staat op naam van de Australische Bridie O'Donnell, zij legde op 22 januari in Adelaide 46,882 kilometer af in een uur.

"Voor mijzelf is deze recordpoging een enorme uitdaging, maar het is ook bijzonder om die poging te doen op de nieuwe wielerbaan van het Colorado Springs Olympic Training Center Velodrome.” Stevens, als wegrenster actief op de Olympische Spelen van Londen (2012) en vijfvoudig winnaar van een medaille op het WK weg, is de eerste Amerikaanse die het uurrecord aanvalt sinds Molly Shaffer van Houweling, die op 12 september in Aguascalientes (Mexico) 46,273 kilometer aflegde.

In mei 2014 heeft de Union Cycliste Internationale (UCI) de regels om het uurrecord aan te vallen gemoderniseerd en versimpeld. Het record kan nu aangevallen worden op een fiets die aan de UCI-voorwaarden voldoet voor de duuronderdelen op de baan. Vanaf dat moment hebben acht mannen een recordpoging ondernomen, Bradley Wiggins zette het record vooralsnog op 54,526 kilometer. Naast Bridie O’Donnell en Molly Shaffer Van Houweling heeft ook Sarah Storey bij de vrouwen een poging gedaan het record aan te vallen.

Als renster van Boels-Dolmans kan Stevens terugvallen op de beste tijdritfietsen, maar ook op data uit windtunneltesten en aerodynamische informatie, vergaard door teampartners Bioracer, Specialized en Zipp. Stevens rijdt op het model Shiv, dat is aangepast voor de baan met een Zipp 900 voorwiel en een Super 9 achterwiel. Ze draagt een Bioracer-skinsuit die vergelijkbaar is met het exemplaar dat ze droeg bij de door haar gewonnen tijdrit van de Amgen Tour of California’s vorig jaar.

"Rensters, begeleiders en partners van het Boels-Dolmans Cycling Team wensen Evie succes bij het breken van het record" zegt teammanager Danny Stam. "Ze heeft het in zich om het oude record te breken. Ik ben onder de indruk van de manier waarop zij zich fysiek en mentaal kan voorbereiden op een dergelijke uitdaging. Met dat karakter, is het onmogelijk om niet te slagen."

UCI-president Brian Cookson verwelkomt het nieuws van opnieuw een recordpoging met enthousiasme. "Het huidige UCI werelduurrecord is nog maar vijf weken oud op het moment dat Evelyn Stevens dit alweer probeert te breken. Bridie O'Donnell heeft de late hoog gelegd vorige maand en ik kijk er naar uit om deze volgende poging te aanschouwen. Het staat nu al vast dat het enthousiasme rondom het UCI werelduurrecord in 2016 net zo groot zal zijn als vorig jaar, toen we zes aanvallen op het record bij de mannen zagen en twee bij de vrouwen.

Stevens doet haar poging op de piste van het Colorado Springs Olympic Training Center Velodrome, een cementen 333,3 meterbaan. Dit olympische trainingscentrum bevindt zich 6000 feet (ruim 1800 meter) boven zeeniveau.  

"We zijn heel blij dat Evie haar aanval op dit prestigieuze record doet in de Verenigde Staten en voor de ogen van een internationaal publiek" zegt USA Cycling CEO Derek Bouchard-Hall. “Om één van onze Amerikaanse topatleten geschiedenis te zien schrijven op deze baan is zeer speciaal voor ons. We zijn het Olympisch Comité van de VS dankbaar voor het mogelijk maken van dit evenement later deze maand."

Fans kunnen de aanval op het werelduurrecord live volgen door middel van een vrij toegankelijke live verbinding. De details daarover worden later via de social media-kanalen van Boels-Dolmans en via usacycling.org en uci.ch bekend gemaakt.



Eerder...

Women Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl