Facebook  Instagram  YouTube

Tevreden Van Winden besluit Azerbaidjan op plek zeven

Zondag 07 mei 2017

Elite men - Dennis van Winden is zevende geworden in het eindklassement van de Tour d'Azerbaidjan.

Dennis van Winden kan terugkijken op een uitstekende Ronde van Azerbaidjan. Zijn team won niet alleen in de eerste etappe, maar wist vandaag ook de winst in de slotetappe in Baku te pakken. Van Winden eindigde als 7e in het algemeen klassement.

De vijfde etappe in Azerbaidjan bestond vandaag uit een grote ronde over het schiereiland en 5 plaatselijke rondes over het Formule 1 circuit dat dwars door Baku loopt. Op dat circuit moesten de renners 5 keer over een kronkelig en steil met kasseien geplaveid parcours dwars door de middeleeuwse binnenstad. Een niet te onderschatten parcours die niet alleen het peloton terug bracht naar de kopgroep maar ook brak. Achter het peloton kreeg een groot aantal renner het zo moeilijk dat ze soms bijna kruipend boven kwamen. In de laatste ronde was het Krists Neilands van Israel Cycling Academy die uit het aanstormende peloton weg wist te rijden en met maar liefst 21 seconden voorsprong solo over de finish kwam. Achter hem werden de twee en derde plek veroverd door respectievelijk Ahmet Orken (Torku Sekerspor) en Edwin Avila (Team Illuminate). Laatstgenoemde liet in Azerbeidzjan veel van zich horen.

"We hebben gewonnen hè? En de winnaar heeft altijd gelijk" aldus Dennis van Winden na afloop van de enerverende etappe door Baku. Hij heeft hard gewerkt vandaag "het was stressvol met redelijk veel wind en we hadden natuurlijk  niet alleen plannen om te winnen vandaag, maar ook om nog een plekje op te schuiven in het klassement. En het was natuurlijk een lastige finale, de kaarten waren nog niet verdeeld, maar we kwamen als winnaar uit de box, dat is goed."

Van Winden kan tevreden terugkijken op de wedstrijd in Azerbeidzjan. "We hebben de eerste etappe gewonnen, we winnen de laatste, Mikhel (Raïm) was een keer tweede, ik was nog een keer derde en ben zevende in het klassement, we mogen niet klagen, het was onze beste wedstrijd van het seizoen. Daarnaast een mooie koers, een leuke ploeg om me heen."

De klim naar finish in Pirgulu gisteren was wat minder: "ja die klim was afzien, gewoon echt het maximale eruit halen en Krists (Neilands) bleef bij me. We hebben met z'n tweeën volle bak tegen die berg op gerost en dan kom je net tekort tegenover die andere mannen, nou ja, goed ik ben ook geen klimmer."

In Azerbaidjan kwamen 97 van de 130 gestarte renners over de finish. Brian Kamstra van team Novo Nordisk eindigde op de 69e plek. De renner kwam op meer dan 5 minuten na winnaar Neilands over de meet. Kamstra is pas twee jaar actief in de wielersport maar geen onbekende van de topsport, hij was vier keer Nederlands kampioen veldlopen. In 2013 werd diabetes bij hem geconstateerd en nadat Martijn Verschoor van Novo Nordisk zijn talent op de fiets herkende kwam hij in 2015 bij het team. Kamstra had het in de laatste ronden door Baku moeilijk nadat hij zich had ingezet voor zijn team. Hij gaf niet op.