Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

André Luijk wint Zuid-Hollandse Eilanden Tour

Zaterdag 18 mei 2019

Clubcompetitie - André Luijk heeft zijn eerste klassiekeroverwinning te pakken door in Spijkenisse de Zuid-Hollandse Eilanden Tour voor elite/beloften op zijn naam te schrijven. De coureur van Smart Dry/WV Eemland zat er met een tweede plaats in de Zuiderzeeronde achter Bjorn Bakker al heel dicht bij, maar op de Marrewijklaan in hartje Spijkenisse was het raak door in de massasprint achtereenvolgens Johim Ariesen (HSK Trias/Mooi Jong) en Ramon van Bokhoven (Jumbo-Visma/De Jonge Renner) achter zich te laten.

Dan Rolandus

‘’Het doel was een koersje winnen en in het eindklassement van de clubcompetitie een podiumplaats te bemachtigen, maar dat ik zo vroeg al een klassieker win verrast mezelf toch ook wel’, straalde André Luijk uit Nijkerk van oor tot oor. ‘’Hoewel, ik was er in de Zuiderzeeronde ook dichtbij, had zelfs het gevoel dat ik er niet alles had uitgehaald.’’

Na speldenprikken van Mathijs de Leng (De Jonge Renner) en Ethan Batt (Willebrord Wil Vooruit) en wederom Batt, Martin Mijnten (Smart Dry/Eemland) en Kevin Reuver (WV Breda) bleef het in de 160 kilometer lange wielerklassieker over de eilanden Albrandswaard, IJsselmonde, Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten lang stil. Maar toen het peloton na 75 kilometer in gang werd geschoten op de winderige Kraaijenissedijk in Dirksland op het eiland Goeree-Overflakkee, maakten 21 renners zich los van de groep. Mark Schreurs (Sensa-Kanjers voor Kanjers), Adrie Lindeman, Peter Merx, Dorus de Rijk (allen (John Deere/NWVGroningen), Ramon van Bokhoven, Vincent Hoppezak, Wim Wittenberg, Rens Tulner (allen Jumbo-Visma/De Jonge Renner), Nick Brabander, Nick van der Meer (beiden (VolkerWessels-Merckx), Rik Wielink, Marien Bogerd (beiden Alling-Krush-IJsselstreek), Jarri Stravers (Plieger/Jan van Arckel), Ronald Kruijer (De Kanibaal), Luuk van der Wal (Westland Wil Vooruit), Arne Peters, Maikel Willemsen (beiden Merida/Adelaar), Rutger van der Meer (WVCS Sneek/Fryslan), Benjamin Sydlik, Kelvin Kanen (beiden Tempo Hoppenbrouwers) en Niels Boogerd (Plieger/Jan van Arckel). De laatste moest met pech afhaken.

De voorsprong van de twintig koplopers onder aanvoering van De Jonge Renner schommelde tussen de twintig en dertig seconden. De tussensprint in Stellendam werd een prooi voor Nick van der Meer, die rapper was dan Benjamin Sydlik en Arne Peters. De leiders hielden het tempo bij het binnenkomen van Hellevoetsluis strak tot en met Abbenbroek. De voorsprong liep terug in de Hekelingse polder. Peter Merx, Arne Peters, Ronald Kruijer en  Marien Bogerd hielden bij de eerste passage in de Marrewijklaan voorin nog even stand, waarna Peters en Schouten in de laatste 25 kilometer opgingen voor de overwinning. Doch het peloton streek na de rode lap van de laatste kilometer op de leiders neer, waarna André Luijk zich de rapste toonde voor Johim Ariesen en Ramon van Bokhoven.

‘’We probeerden voorop te blijven, staken daar best veel energie in en toen we bijeen kwamen vertrouwde ik in het technische deel op mijn sprint. Het leek met die twee bochten wel op een kamikazesprint, voelde vanaf de zesde positie dat ik de snelste was, maar in de laatste bocht kwam ik niet meer voorbij Luijk en Ariesen’’, analyseerde Ramon van Bokhoven zijn derde achtereenvolgende (Veenkolonien en Zuiderzeeronde, DR) derde plaats in een wielerklassieker. Johim Ariesen stelde zich tevreden met de tweede plaats. ‘’Er was er eentje sneller. Het was aanvankelijk windstil, maar op een dijk (nabij Stellendam, DR) was het ineens koers, misten wij de slag. We pakten hen in de laatste bocht terug, waarna ik als eerste door de laatste bocht kwam, maar André er net nog overheen kon komen’’, aldus de renner van HSK Trias/Mooi Jong zijn tweede plaats.

André Luijk genoot van zijn eerste overwinning. ‘’Door een knieblessure in het zaalvoetbal ben ik op de fiets gaan revalideren, vond het eigenlijk best leuk. Mijn broer fietste al, waarna ik ook maar bij de amateurs ben gaan rijden. Na een jaar ben ik overgestapt naar de elite/beloften en in mijn tweede jaar heb ik best stappen gemaakt. Ik ben met een trainingsprogramma van Jim van den Berg heel goed de winter doorgekomen, heb tot eind februari zo’n veertien uur per week constant getraind. Het is misschien het klassieke voorbeeld, maar door een knieblessure tijdens het voetballen ben ik uiteindelijk gaan wielrennen’’, aldus de tweedejaars student Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit in Utrecht. Ramon van Bokhoven blijft leider in de stand van de Nederlandse Loterij Clubcompetitie.

Uitslag elfde Zuid-Hollandse Eilanden Tour voor elite/beloften: 1. André Luijk (Smart Dry/Eemland), 2. Johim Ariesen (HSK Trias/Mooi Jong), 3. Ramon van Bokhoven (De Jonge Renner), 4. Nick van der Meer (VolkerWessels-Merckx), 5. Gerrie van Lingen (WVCS Smeek/Fryslan), 6. Arjan Arentsen (Alling-Krus-IJsselstreek), 7. Jasper Haest (UWTC De Volharding), 8. Sam Gademan (Sens Kanjers voor Kanjers), 9. Luuk van Helden (Maaslandster), 10. Xavier Poels (Het Snelkle Wiel/Bestronics).

STAND

UITSLAG

Foto: © Sportfoto Dick Soepenberg

 

Dit artikel is mogelijk gemaakt door:

Fietsen en KoffieEerder...

Clubcompetitie Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl