Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Waar is de eensgezindheid in het peloton?

Vrijdag 26 juli 2019

Blog - De zware straffen die Tony Martin (Jumbo-Visma) en Luke Rowe (Ineos) na een pittig incident met wat duw- en losse handenwerk in de finale van de rit van Pont du Gard naar Gap kregen opgelegd, hebben bij de wielerliefhebbers veel discussie doen oplaaien.

Natuurlijk zijn er regels. Maar er is nog een verschil tussen regels en regels, tussen een waarschuwing geven of de regels met dovemansoren, oogkleppen voor en zonder rekening te houden met Jan en Alleman strikt na te leven. Het ‘camera-incident’ werd bestraft, terwijl er tientallen incidentjes in het peloton niet worden waargenomen en dus onbestraft blijven. Straffen ja, maar uit de Tour verwijderen, neen. De jury, met een Belg aan het hoofd, was ondanks het tegenwicht van de publieke opinie, de honderdduizenden supporters, het merendeel van de renners en het hoger beroep van zowel Jumbo-Visma als Ineos niet te vermurwen.

Dan is er een dag later nog de onaangekondigde bloedcontrole, weliswaar volgens de regels, in de bus bij Jumbo-Visma een uur voor de start. De bloedafname met de Franse Slag treft kopman Steven Kruijswijk en zijn helpers Laurens de Plus en George Bennett. Renners die in volle voorbereiding waren op de martelgang van Embrun naar Valloire over de Col de Vars, Col d ‘Izoard en de Galibier. Drie beklimmingen over cols van ver boven de 2000 meter met bloedverlies. Te gek voor woorden, zo’n inval. Hoewel het overgrote deel van peloton verbaasd reageerde, was er niemand in één van de 22 ploegen, die het voortouw nam om de actie tegen de opgelegde straffen van Tony Martin en Luke Rowe en de ‘zoete inval’ bij Jumbo-Visma met een actie, voor of tijdens de koers, te veroordelen. Het huidige peloton ontbeert persoonlijkheden als een Bernard Hinault, Lance Armstrong, Laurent Jalabert en een Fabian ‘Spartacus’ Cancellara die als patron respect afdwingen in de koers.

Dan Rolandus.
Eerder...

Blog Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl