Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Metec-TKH slaat dubbelslag na valse start in Eurode Omloop

Zondag 08 september 2019

Elite men - Sjoerd Bax soleerde in de 22e editie van de HLB Van Daal Eurode Omloop voor elite/beloften net als in 2017 naar de overwinning en hield daarbij Adne Koster (Alecto CT) en ploeggenoot Stef Krul achter zich

De equipe van Metec-TKH sloeg daarmee een dubbelslag, want Dylan Bouwmans won het eindklassement van de Nederlandse Loterij Topcompetitie en verdiende daarmee tot het einde van het seizoen een stageplaats bij de Zwitserse WorldTour formatie Katusha Alpecin.

Tekst: Dan Rolandus

‘’Het plan was om de dagoverwinning te pakken, Thijs de Lange in de bollentrui te houden en ik voor het eindklassement zou gaan en dat is allemaal gelukt’’, straalde eindwinnaar Dylan Bouwmans van oor tot oor. ‘’Thijs en Sjoerd (Bax, DR) waren al weg en ik kon in een klimmetje mee met Stef Krul. We zijn vol door gegaan om bij de kopgroep te komen, want er waren punten in de tussensprint te verdienen. Ik pakte in twee sprints 50 punten en stond op dat moment aan de leiding in het klassement. Vanaf dat moment viel er een last van mijn schouders, wist dat ik voor Bas van der Kooij zou eindigen. Ik hoorde van mijn ploegleider (Robin Chaigneau, DR) dat er negen man op anderhalve minuut in de achtervolging lagen en dat Bas in een geslagen positie lag.’’ Dylan Bouwmans reed eerder in het seizoen een goede Rhône-Alpes Isère Tour, een UCI 2.2 rittenkoers in Frankrijk waar hij met onder meer een achtste en derde plaats als dertiende eindigde in het eindklassement. ‘’Het gaat dit seizoen best goed’’, wijst de inwoner van Gemert op de overwinning in de Ton Dolmans Trofee en de ereplaatsen in de Kersenronde (o23), de Ronde van Limburg en de Profronde van Noord-Holland. De 22-jarige Dylan Bouwmans verdiende met de eindzege van het topcompetitieklassement een stageplaats bij Katusha-Alpecin. ‘’De teamleiding van Katusha moet nog contact met mij opnemen, ik weet dus nog niet welke wedstrijden ik mag rijden. In de winter mag ik mee op trainingskamp en krijg dan een trainingsbegeleiding. Ik kijk er echt naar uit. Het is mooi om me bij Katusha te laten zien aan de buitenwereld, de ambitie is toch om prof te worden’’, aldus de Brabander.

Overmacht

Naast de eindzege van Dylan Bouwmans werd Thijs de Lange eindwinnaar van het bergklassement. Bas van der Kooij (Monkey Town) werd in de laatste rit als leider onttroond door Bouwmans, mede door de overmacht van het oppermachtige Metec. De slotrace van de topcompetitie over 150 kilometer met start en finish op de Markt in Kerkrade kwam na enkele valpartijen in de neutralisatie met een vertraging van anderhalf uur moeizaam op gang. Marco Doets (Alecto) was met een val op de fietsbrug en een bezoek aan het ziekenhuis het grootste slachtoffer. Het parcours werd ingekort van twaalf ronden van 12,5 kilometer naar vijftien ronden van 10 kilometer.

Pech klassementsleider

Het spel lag na lang wachten meteen op de wagen toen de grote mannen zich tijdens de eerste beklimming van het Duivels Bosch scheiden van de jongens. Thijs de Lange (Metec-TKH), Gerco Pastoor (Alling-Krush-WV De IJsselstreek) en Adne Koster (Alecto) openden het bal. Het trio kreeg Sjoerd Bax (Metec-TKH) en Jarno Gmelich Meijling (UWTC De Volharding) mee. De vijf leiders kregen vervolgens versterking van Hartthijs de Vries (Vlasman), Dylan Bouwmans en Stef Krul (beiden Metec-TKH). Nadat Gerco Pastoor vanwege een lekke band moest afhaken, lieten de zeven leiders de carrousel op volle toeren draaien. Bouwmans, de leider van het jongerenklassement, en zijn drie ploegmakkers bouwden een maximale voorsprong op van ruim twee minuten op het peloton met daarin de zwoegende klassementsleider Bas van der Kooij. De Maassluizer uit de equipe van Monkey Town kreeg tot overmaat van ramp ook nog te kampen met pech waardoor de eindzege, met Bouwmans voorin, steeds meer aan een zijden draadje begon te hangen. De Metec-brigade had de koers op alle fronten volledig onder controle. Sjoerd Bax demarreerde in de voorlaatste ronde uit de groep van zes en mede gesteund door zijn ploegmakkers soleerde hij naar zijn tweede seizoenzege. ‘’De Eurode Omloop was de laatste koers voor de topcompetitie en is geheel volgens plan verlopen’’, stelde Sjoerd Bax. ‘’We wilden met een overtal in de kopgroep zitten. Thijs (de Lange, DR) ging als eerste vooruit en ik ben er naartoe gereden. Stef Krul en Dylan Bouwmans sloten later bij. We reden voor het klassement voor Dylan, bleven goed ronddraaien. Toen duidelijk werd dat Dylan de eindoverwinning zou behalen, spraken we met de ploegleiding af om voor de dagoverwinning te gaan. We zouden om en om demarreren, maar wilden daarmee niet te lang wachten. Ik sprong als eerste en ben net als 2017 vooruit gebleven. Daarmee was het plan volledig geslaagd. Ik had vooraf voor zo’n scenario getekend.’’ Sjoerd Bax laat zich ook dit seizoen regelmatig in de frontlinie zien. Zo won hij met onder meer een ritzege ook de groene punten in de Rhône-Alpes Isère Tour in Frankrijk en werd daar ook nog vijfde in het eindklassement. ‘’Verder gaat het lekker, heb ik in mijn eerste jaar bij Metec ook nog een aantal ereplaatsen behaald. Ik ben hoe moeilijk het met het wegvallen van ploegen als Roompot ook is nog altijd ambities om prof te worden. Ik zal stappen extra moeten doen en hoop met uitschieters als deze overwinning mijn doel te behalen’’, aldus de 23-jarige coureur uit het Brabantse Almkerk.

Dylan Bouwmans won naast de eindoverwinning van de Nederlandse Loterij Topcompetitie ook het jongeren-klassement. Thijs de Lange won de bergtrui en de equipe van Metec-TKH onder leiding van de ploegleiders Adri van Houwelingen en Robin Chaigneau was het beste team in het ploegenklassement. 

 

 

 

 Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl