Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Van Dalen maakt indruk in Olympia's Tour

Zondag 20 oktober 2019

Elite men - Jason van Dalen heeft het wegseizoen uitstekend afgesloten door de laatste etappe van de 67e editie van Olympia ’s Tour met een klinkende overwinning te sluiten.

Tekst: Dan Rolandus

De renner uit de continentale wielerstal van Metec-TKH power by Mantel liet in de sprint van een zinderende koers geen spaan heel van achtereenvolgens de Noor Tore Andre Aase Vabø (Team Ringeriks-Kraft) en de Belg Sander de Pestel (Lotto-Soudal o23). De Pestel werd eindwinnaar van Olympia ’s Tour, Jason van Dalen kwam twee seconden tekort voor de eindzege en de Belg Stan van Tricht (SEG Racing Academy) werd derde.

‘’Ik had vooraf voor zo ’n scenario getekend’’, straalde Jason van Dalen van oor tot oor nadat hij Olympia ’s Tour met zowel een overwinning als een podiumplaats in het eindklassement had afgesloten. ‘’Ik heb me na een kloteseizoen gelukkig weten te herpakken. Ik heb hier echt naar toegeleefd, heb er alles voor gedaan en gelaten, heb er extra voor getraind. Kortom, ik heb laten zien dat ik het nog kan’’, aldus de 25-jarige coureur uit het Westlandse ’s-Gravenzande.

De 147 kilometer lange koers met start en finish in Tiel in de fraaie Betuwe werd vanaf de start hard gemaakt. De eerste vluchters Rick Ottema (Metec-TKH), Sam Gademan, Maarten Lubbers (beiden Sensa Kanjers voor Kanjers), Jelle Wolsink (Vlasman), Adne Koster (De Kannibaal) en Maarten Vierhout (De IJsselstreek) kregen een maximale voorsprong van een halve minuut. Na ruim vijftig kilometer trok de Belgische beloftekampioen Florian Vermeersch (Lotto-Soudal o23) en wederom Rick Ottema aan de bel. Het duo trapte een voorsprong van 1.45 minuten bij elkaar. Vermeersch was daarmee de virtuele leider. De equipe van SEG Racing Academy met daarin de klassementsleider Stan van Tricht in de gelederen moest weer in de achtervolging. Bij het naderen van de finale brak het peloton in diverse stukken, leek het meer op een veldslag. Met nog twee ronden voor de wielen formeerde zich een kopgroep van vijftien man met daarin onder andere Arvid de Kleijn, Tim Marsman, Jason van Dalen, Stef Krul (allen Metec-TKH), Sander de Pestel, Ward van Hoof (beiden Lotto-Soudal), Gerco Pastoor (De IJsselstreek), Melvin van Zijl (Vlasman), Peter Merx (John Deere-NWVGroningen), Coen Vermeltfoort (Peddelaars/Alecto) en Arne Peters (Peddelaars/Alecto). Bij het luiden van de bel trokken Tim Marsman, Ward van Hoof, Tore Andre Aase Vabø en Arne Peters aan hun stutten. Opnieuw was daar de beproeving der krachten van het SEG-team. Arne Peters probeerde het solo, maar vooral de Belg Sander de Pestel gaf er met de eindzege in het zicht nog een snok aan. Jason van Dalen, Tore Andre Aase Vabø, Sander de Pestel, Arvid de Kleijn en Arne Peters bleven vooruit en gingen op voor de etappeoverwinning. Jason van Dalen kraaide het uiteindelijk uit van plezier. ‘’We hadden tegen elkaar gezegd de strijd aan te gaan, want zonder strijd geen overwinning. De bedoeling was om SEG af te matten en dat hebben we met de ploeg mooi gedaan’’, besloot de Westlander, die daarmee de negentiende overwinning voor de ploeg van de ploegleiders Adri van Houwelingen en Robin Chaigneau behaalde.

Voortzetting Olympia ‘s Tour

Thijs Rondhuis was uitermate tevreden over het verloop van het grootste wielerevenement van Nederland. ‘’We hebben gestreefd naar een zo veilig mogelijk parcours en daar zijn we met de VAM-Berg in Wijster, Twello, Hardenberg  en Tiel zonder valpartijen volledig in geslaagd’’, sprak de koersdirecteur van Olympia ’s Tour zijn tevredenheid uit. ‘’We hadden te maken met een klein, maar kwalitatief goed deelnemersveld van twaalf ploegen, waarmee we mooie wedstrijden hebben gezien. De politie gaf vijf maanden geleden te kennen dat zij Olympia ’s Tour in de maand september vanwege overbelasting niet konden begeleiden. We moesten ons daar in schikken. We konden twee dingen doen. Of geen OT met het gevolg, eenmaal van de kalender nooit meer op de kalender, of deze mooie etappekoers verplaatsen naar oktober. Met behulp van de politie, de gemeentes en de aangemelde ploegen is het ons gelukkig gelukt om het evenement te verplaatsen naar oktober. Het grote doel was om Olympia ’s Tour in de lucht te houden. Nu gaan we bouwen naar volgend seizoen. Er hebben zich al 26 aanmeldingen gedaan en deze hebben aangegeven om graag te willen koersen. Ik verwacht 50 aanmeldingen. Olympia ’s Tour zal in 2020 in de derde week van maart worden gehouden. Het is in het voorjaar de eerste koers van het wielerseizoen op continental niveau. We starten met twintig teams van acht renners. De twaalf wielerploegen die Olympia ’s Tour dit jaar hebben gered, komen volgend jaar weer aan de start. Daarnaast hebben we nog acht plaatsen over waarvan er vijf of zes startplaatsen naar buitenlandse teams zullen gaan’’, aldus Thijs Rondhuis, die met het Courage-Events vanaf 2020 de komende drie jaar organisator zal zijn van het NK op de weg vanaf de nieuwelingen tot en met de profs.

Foto: © Sportfoto - Dick SoepenbergEerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl