Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Honig wil NK Derny-titel graag verlengen

Vrijdag 06 december 2019

Track - Reinier Honig start zondag op het NK Derny met de ambitie om de titel te prolongeren. "Als je eenmaal rood-wit-blauw gewonnen hebt, is dat nog het enige dat telt."

Misschien heeft het ook te maken met zijn langdurige jacht op die titel, dat de Noord-Hollander er zo over denkt. "In 2008 stond ik op het podium en dacht ik snel een keer kampioen te worden, maar ik heb tot vorig jaar moeten wachten om toch daadwerkelijk de dernytitel te veroveren. Als je eenmaal rood-wit-blauw gewonnen hebt, is dat nog het enige dat telt. Dus de lat ligt hoog."

Op de oud-prof van Vacansoleil, Landbouwkrediet en Roompot hebben de onderdelen met motoren - Honig is ook Europees kampioen stayeren - altijd al een grote aantrekkinsgkracht gehad. "Je gaat harder dan je normaal kunt, het is in koers ook leuk om met 80 kilometer per uur achter de auto terug gebracht te worden. En als kind reed ik al graag een wegwedstrijd in Rotterdam achter de derny, met het NK was dat voor mij het jaarlijkse hoogtepunt op de fiets." Toch gaat het op de nationale titelstrijd achter de derny niet alleen om snelheid. "Het gaat ook om het samenspel met je gangmaker, waarbij je elkaar moet aanvoelen en de tactiek is belangrijk. Wanneer versnel je, hoelang houd je dat vol? Dat is wel van belang. En het mooiste is dat de sterkste toch vaak wint. Twee jaar geleden was ik in Apeldoorn in prima doen, maar er was tegen Nick van der Lijke niets te beginnen."

Een jaar later versloeg hij Van der Lijke en zijn zwager Maikel Zijlaard op het Nederlands kampioenschap in Alkmaar. "Die mannen waren één en twee op het EK geworden, het maakte voor mij die nationale titel - waar ik zo lang op gewacht had - extra bijzonder."

Won hij vorig jaar in Sportpaleis Alkmaar, dit jaar wordt de titelstrijd verreden in Omnisport Apeldoorn. "Ik kom op beide banen graag. Alkmaar is mijn thuispiste, waar ik nog altijd heel veel train. Maar Apeldoorn heeft een mooie snelle baan, die net iets breder is en waar je harder door de bochten kunt. Het zou ook heel mooi zijn nog eens een stayerwedstrijd daar te kunnen rijden."

Hij verwacht van Maikel Zijlaard en Philip Heijnen de meeste tegenstand. "Dat zijn renners die ook hoge ogen kunnen gooien. Ik ben heel benieuwd naar mijn eigen vorm. Vorig jaar kwam ik uit de Ronde van Guatemala en stak ik - na het afwerken van nog wat gerichte baantrainingen ter aanvulling - in grootste vorm. Dit jaar heb ik vooral op de piste gereden en op de weg wat criteriums voor mijn club. Wel heb ik nog in Spanje getraind vorige week, ook ter voorbereiding op de Ronde van Costa Rica half december. We gaan zien of het genoeg is. Ik vind het in ieder geval heel mooi dat er een stevig deelnemersveld staat, dan zie je dat het evenement toch leeft."

Het NK Derny start zondag al om 10 uur, maar er worden eerst series gereden waarin renners zich kunnen plaatsen voor de finales, die waarschijnlijk rond het middaguur beginnen. Behalve de mannen komen ook de vrouwen in actie en hebben de junioren eveneens een eigen titelstrijd.

Tekst: Roy Schriemer; Foto: © Sportfoto (boven) en CyclingOnline.nl (podium NK Derny)

  

 Eerder...

Track Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl