Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Zuid-Holland telt nog slechts twee klassiekers

Woensdag 19 februari 2020

Nieuws - De provincie Zuid-Holland is met de wielerklassiekers de Ronde van Zuid-Holland voor elite/beloften op zaterdag 14 maart en de Zuid-Hollandse-Eilanden Tour voor elite/beloften op 16 mei karig bedeeld.

Tekst: Dan Rolandus

Het wordt in Nederland steeds moeilijker om wielerklassiekers voor de elite/beloften, junioren en nieuwelingen bij zowel de mannen als de vrouwen te laten verrijden onder politiebegeleiding en verkeersregelaars. Grote evenementen zoals onder meer het Eurosongfestival in Rotterdam Ahoy’, de thuiswedstrijden van Feyenoord en de Formule 1 in Zandvoort slokken naast het bestrijden van de toenemende criminaliteit het toch al geslonken politiekorps op. Dit alles gaat ten koste van veel evenementen, onder welke de wielrennerij, die steeds minder kan beschikken over politiebegeleiding, de dupe lijkt te worden. In het overleg van de KNWU en de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie zijn een groot aantal wedstrijden zodanig ingedeeld dat het onmogelijk wordt om de rennerskaravaan voldoende te beveiligen.

Ronde van Zuid-Holland

Het draaiboek van de 67e editie van de Ronde van Zuid-Holland is al enige tijd rond. Circa 150 elite/beloften gaan in de oudste wielerklassieker van Nederland op het grote parkeerterrein in het Haagse Kijkduin van start om 170 kilometer te voltooien. ‘’Alle toonaangevende ploegen in Nederland hebben zich met hun toprenners ingeschreven’’, geeft duizendpoot Hans de Jong aan. ‘’Omdat het steeds moeilijker wordt het peloton veilig door de Randstad te laten rijden, heeft de organisatie besloten de route in te korten en met twee plaatselijke ronden naar de finish te rijden. Bij Leiderdorp gaat het peloton rechtsaf richting Woubrugge om bij de stoplichten naar rechts te rijden naar Alphen aan de Rijn de Zegerbaan op richting Boskoop/Waddinxveen. Met deze aanpassing hopen we met de ondersteuning van het Surveillance Team van de Politie Haaglanden en met 45 gecertificeerde verkeersregelaars van het Motorteam Zoetermeer de renners veilig door Zuid-Holland te laten rijden’’, aldus Hans de Jong.

Omloop van Strijen op pauze gezet

De 19e Omloop van Strijen voor clubrensters, junior-vrouwen en nieuwelingen-meisjes gaat dit jaar op zaterdag 14 maart niet door. ‘’Het is heel simpel, toen Johan Gouweloos en Gert Groeneboom gingen stoppen bleven Gerard van Melick en mijn persoontje van het bestuur over’’, laat organisator Bert Borel weten. ‘’Johan en Gert waren wel bereid om op de dag van de wielerkoersen te helpen, maar om alles op orde te krijgen komt er meer voor kijken. Ik ben om gezondheidsredenen niet in staat om met het nieuwe wielercomité de kar te trekken, kan er zelfs niet bij zijn. Ik heb de Omloop van Strijen op pauze gezet. Het draaiboek ligt klaar, het is een kwestie van losgooien en inschrijven. Het doel is om in 2021 met het nieuwe comité de Omloop te herstarten. Iedereen is daar positief over, vanaf de sponsoren, de gemeente Hoeksche Waard, de provincie tot aan korfbalvereniging Ventura, waar we altijd van harte welkom zijn. Nogmaals, de Omloop van Strijen is niet overleden, maar is op pauze gezet’’, aldus de voorzitter van het comité Omloop Strijen.

Omloop van de Glazen Stad

De 36e Omloop van de Glazen Stad voor elite/beloften, alsmede de afwachtingswedstrijden, zoals het Westland kampioenschap, gaan op 10 mei niet door. ‘’We konden beschikken over zes politiemotoren, hebben via de KNWU nog geprobeerd om extra politiemotoren bij de afgelaste Omloop van de Hoeksche Waard los te krijgen, maar dat is niet gelukt’’, laat Ton van Spronsen van de Stichting Omloop van de Glazen Stad met spijt in zijn stem weten. ‘’Daarbij hadden we ook onvoldoende gecertificeerde verkeersregelaars om de taak van de politie, de wielerklassieker te begeleiden, over te nemen. De mogelijkheid om de klassieker in te korten was niet haalbaar omdat we bij elke ronde drie keer moesten oversteken over de provinciale wegen. Ik hoop dat we de, bij de renners aansprekende Omloop van de Glazen Stad volgend jaar weer op de kalender kunnen zetten.’’ Rick van Breda was de laatste winnaar in Kwintsheul.

Zuid-Hollandse Eilanden Tour

De twaalfde editie van de Zuid-Hollandse Eilanden Tour voor elite/beloften op zaterdag 16 mei zal de wielerkaravaan vanwege de beperkte politiebegeleiding niet meer voeren over de eilanden Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee en Voorne. De organisatie van de Stichting Zuid-Hollandse Eilanden Tour heeft daarop ingespeeld door de klassieker in te korten tot 150 kilometer. Na de start in Spijkenisse zullen de wielrenners in de Zuidlandse polder van de gemeente Nissewaard zeven ronden van 19 kilometer rijden alvorens weer terug te keren naar de finishstraat Marrewijklaan in Spijkenisse. ‘’Voor een grote omloop hebben we achttien politiemotoren nodig om de koers te begeleiden. Nu hebben we voldoende aan een begeleiding van zes politiemotoren. Er verandert niets aan de start- en finishplaats, die blijft gewoon zoals altijd in de Marrewijklaan in Spijkenisse. Het voordeel is dat de wielerfans de koers onderweg goed kunnen volgen. Gelet op de beperkte politiebegeleiding denk ik dat de wielerklassiekers in de toekomst in een beperkt gebied afgelegd zullen worden’’, aldus stichtingsbestuurslid Arie Koole.

Omloop van de Hoeksche Waard

De Omloop van de Hoeksche Waard voor elite/beloften, meetellend voor de clubcompetitie, die op zaterdag 30 mei op de kalender stond, is afgeblazen vanwege en gebrek aan politiebegeleiding. ‘’We kregen het advies om de amateurklassieker in de ochtenduren te schrappen zodat de klassieker voor elite/beloften met begeleiding van zestien politiemotoren gereden kon worden’’, verklaarde Erik van der Linden van de Stichting Omloop van de Hoeksche Waard. ‘’Toen kregen we van de KNWU te horen dat er slechts zes politiemotoren beschikbaar waren. We waren toen genoodzaakt om de klassiekers voor dit jaar te schrappen. Het plan om de klassieker in te korten tot zo’n 10 kilometer per ronde door de polder van de Hoeksche Waard is geen optie. De gemeente Hoeksche Waard zal er niet blij mee zijn het parkoers met dranghekken af te zetten zodat de karavaan zestien keer door de dorpskern van Puttershoek kan rijden en evenzovele keren de provinciale wegen moet oversteken. De sponsoren zullen er ook niet blij mee zijn dat de klassieker alleen door de polder zal worden verreden. De mensen gaan niet in de polder kijken. We gaan als Stichting in het land kijken hoe de klassiekers verlopen en zien dan wel hoe we de Omloop van de Hoeksche Waard volgend jaar gaan inkleden. We hadden vroeger 32 verkeersregelaars, nu kunnen we slechts beschikken over zes politiemotoren. Als je ziet hoeveel wedstrijden er in Nederland zijn omgevallen, en de klassiekers voor junioren en nieuwelingen nauwelijks nog begeleiding krijgen is dat een ramp voor de wielrennerij’’, besloot Erik van der Linden.

Verder gaan in het land de Parel van de Veluwe en de Ronde van de Achterhoek door een gebrek aan politiebegeleiding ook niet door.

Foto: © Sportfoto André Luijk won de Zuid-Hollandse Eilanden Tour

 

 

 Eerder...

Nieuws Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl