Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Nederland: goud en wereldrecord op teamsprint

Woensdag 26 februari 2020

Track - De Nederlandse baansprinters zijn voor het derde jaar op rij wereldkampioen op de teamsprint geworden.

Nadat Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Matthijs Buchli al de snelste kwalificatietijd reden, werd er in de eerste ronde - met Hoogland in de plaats van Buchli - een nieuwe wereldrecord gerealiseerd: 41,275.

In de finale werden de Britten verslagen en het record aangescherpt met 41.225.

Voor Jeffrey Hoogland betekent dit dat hij zeker is van de Olympische Spelen. Dit WK was het laatste kwalificatiemoment voor Tokyo voor de derde man. Alleen starter Roy van den Berg moet op een bike-off eind juni nog zijn ticket afdwingen.

Jeffrey Hoogland kon het nauwelijks bevatten na afloop van de door Nederland gewonnen teamsprint op het WK in Berlijn. Niet alleen verbrak hij met starter Roy van den Berg en Harrie Lavreysen twee keer het wereldrecord en mocht hij voor de derde mondiale titelstrijd op rij de regenboogtrui aantrekken op dit onderdeel, hij plaatste zich ook officieel voor de Olympische Spelen in Tokyo. “Het is moeilijk te beseffen wat er hier vandaag allemaal gebeurd is. Ik heb nog nooit zo snel gereden en als ploeg waren we ook nog nooit zo snel. Wat we hier aan tijden rijden, had ik nooit voor mogelijk gehouden. Dat ik naar Tokyo mag, is al helemaal een geweldige bonus. Ik laat de gedachte nog even niet toe. Pas na het wereldkampioenschap, waarbij ik ook nog de sprint en de keirin rijd, ga ik achterover leunen en heel erg genieten. Ik wist dat ik hier de ticket voor Tokyo kon binnen halen, ik heb de tijden in huis. Maar gezonde zenuwen zijn er altijd voor een wereldkampioenschap. Nu moet ik de focus houden.”  

Bondscoach Hugo Haak stond opnieuw versteld van zijn renners. "Ik werk praktisch elke dag met die mannen, maar toch weten ze hier vandaag mij opnieuw te verrassen. Het wereldrecord zat erin, dat wisten we, maar dat ze deze zo scherp zouden zetten, overtreft al onze verwachtingen. We maken weer een enorme stap als team. Dat is nodig, want ook de concurrentie is sterker geworden. De uitgangspositie richting Tokyo is goed. We krijgen nog nieuwe helmen, pakken en sturen voor een extra impuls. We moeten keihard blijven werken met z'n allen om straks in Tokyo ook voor het goud te strijden."

Matthijs Buchli stond met een dubbel gevoel in zijn regenboogtrui de pers te woord. "Ik was heel blij met mijn tijd en hield er wel rekening mee dat Jeffrey er onder zou kunnen komen. Maar dat hij deze tijden neerzet is ongelofelijk. Het is wel een mooie gedachte voor mij dat we met mij als derde man ook gewonnen zouden hebben, maar Jeffrey heeft hier een ticket voor  Tokyo verdiend. Ik denk dat ik heb laten zien dat ik ook een plaats op de Olympische Spelen waard ben, dat ik op de teamsprint en de keirin van toegevoegde waarde kan zijn."

Foto: © SportfotoEerder...

Track Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl