Kampioenen zonder koers (6): Lorena Wiebes

Vrijdag 17 april 2020

Women - In onze rubriek Kampioenen zonder koers spraken we met Lorena Wiebes, de Nederlands kampioene op de weg uit de stal van Parkhotel Valkenburg.

Ze won dit jaar al de Omloop van het Hageland en boekte ook in de tweede helft van 2019 enkele aansprekende zeges in het rood-wit-blauw, zoals twee ritten in de Boels Ladies Tour. Dit jaar zit zij met de rest van het peloton te wachten op een herstart en zag ze de voorjaarsklassiekers al aan haar neus voorbij gaan. Voorlopig mikte ze op La Course en de Boels Ladies Tour.

Voor Wiebes kwam het seizoen onverwacht tot stilstand. “Ik was aan het trainen voor de Ronde van Drenthe toen ik hoorde dat die wedstrijd niet door zou gaan. Inmiddels worden er al geen WorldTour-wedstrijden meer voor augustus verwacht. Dus ben ik vooral aan het trainen, gelukkig kan dat buiten én is het goed weer. Ik maak er in mijn training maar het beste van. Op mijn leeftijd is het niet verkeerd om wat extra duurvermogen op te kunnen bouwen en ook train ik zo nu en dan op mijn tijdritfiets. Maar als ik een dag geen zin heb, dan sla ik gewoon over. Dat deed ik eerder ook wel eens, maar nu voelt het dan niet zo zinvol om mezelf te verplichten om te trainen. Voorlopig rijden we toch niet.”

Bemoedigend

Ze had graag willen schitteren in haar kampioenstrui in het voorjaar en willen aantonen in wedstrijden als de Ronde van Drenthe dat ze weer een ferme stap gemaakt had deze winter. Haar zege in Het Hageland was ook zeker bemoedigend te noemen. “Ja natuurlijk had ik me graag willen tonen. Maar ik realiseer me ook dat ik nog jong ben en ik nog een hele toekomst voor me heb liggen. Hopelijk win ik nog meer titels in mijn loopbaan en kan ik in die truien ook mooie zeges behalen. Ik heb twee prachtige seizoenen bij de elite-vrouwen achter de rug en zal zorgen dat ik klaar ben om weer te winnen op het moment dat er gekoerst kan worden. Maar ik hoop bijvoorbeeld nog goed te zijn in wedstrijden als de Boels Ladies Tour en La Course in het najaar. Winnen op de Champs Elysées in Parijs blijft een droom voor mij.”

Niet meer voor Parkhotel

Bijkomend detail en het verschil met veel anderen evoor Wiebes is dat haar contract bij Parkhotel Valkenburg deze zomer afloopt, een compromis dat beide partijen sloten op het moment dat de Nederlands kampioene bij haar team meldde te willen vertrekken. Dat eerste deel van het seizoen blijft nu tot twee wedstrijden beperkt. “Ook ik had graag de mooie koersen van de afgelopen periode gereden en Parkhotel Valkenburg zo nog wat aansprekende zeges willen schenken, maar dit gebeurt natuurlijk ook geheel buiten mij om.” Als ze weer koerst in de tweede deel van het jaar zal dat in een ander shirt zijn, zo staat voor de Mijdrechtse vast. “Die nieuwe ploeg die komt er inderdaad.”

Foto: © Sportfoto-Bart Hazen

Lees ook de verhalen van Ilse PluimersRobin Lowik, Shirin van Anrooij  Daan Hoole en Anna van der Breggen

 Eerder...

Women Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl